Διδυμότειχο: Άλλες 241.000 ευρώ στην εταιρεία “DASTERI SYSTEMS” για φωτiστικά LED με τροποποίηση σύμβασης

Άλλες 241.167,70 € στην εταιρεία της Αλεξανδρούπολης “DASTERI SYSTEMS”της οικογένειας Δαστερίδη, με τροποποίηση αρχικής σύμβασης και αύξηση κατά 10% της αρχικής που ήταν 2.412.066,60 € δίνει ο Δήμος Διδυμοτείχου.

Οκτώ ολόκληρους μήνες μετά την ολοκλήρωση τον Σεπτέμβριο του 2023 του αρχικού έργου “Αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και την προμήθεια λαμπτήρων τύπου LED εξοικονόμησης ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό”, έγινε τροποποίηση της σύμβασης με αύξηση του αρχικού ποσού των 2.412.066,60 € κατά 10%, δηλαδή άλλες 241.167,70 €. Φτάσαμε έτσι συνολικά για την εταιρεία της οικογένειας Δαστερίδη στα 2.653.234,3ο ευρώ. Έτσι ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΘΗΚΕ και η αρχική έκπτωση 8% που είχε δώσει η DASTERI SYSTEMS” ως μοναδική συμμετέχουσα εταιρεία στον διαγωνισμό ο οποίος έγινε αρχές του 2023.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, γιατί υπάρχουν κάποια σημεία που αξίζει να τονιστούν για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αρχικά είχε απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και χρειάστηκε τροποποίηση μελέτης και νέα προκήρυξη διαγωνισμού:

Η αρχική σύμβαση ύψους 2.412.066,60 € υπογράφηκε στις 10 Απριλίου 2023 και το έργο ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάλιστα ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου με… πανηγυρικές δηλώσεις σε τοπική ιστοσελίδα (e-evros) που συχνά προβάλλει τις συμβάσεις και τα έργα της εταιρείας DASTERI SYSTEMS της οικογένειας Δαστερίδη, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ολοκλήρωση του έργου και μάλιστα πέντε μήνες πριν την προθεσμία ολοκλήρωσης που προβλέπονταν.

 

Από τότε πέρασαν 8 ολόκληροι μήνες και σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής 1 Ιουλίου 2024, όπου από τα 7 μέλη παρόντα ήταν τα τέσσερα, ήρθε προς συζήτηση πρόταση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκου Ζαρκάδη, ο οποίος με έγγραφο του στις 24 Μαίου 2024 προτείνει την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης με αύξηση 10% του ποσού αυτής για την προμήθεια επιπλέον υλικών. Την εισήγηση έκανε η Επιτροπή παραλαβής και παρακολούθησης του έργου.

Την ίδια ημέρα, 24 Μαίου 2024 ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου έστειλε επιστολή στην εταιρεία DASTERI SYSTEMS και της ζητούσε να δεχθεί να εισπράξει άλλες 241.000 ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από την έκπτωση που είχε προσφέρει (8%) όταν πήρε το έργο. Αυτή φυσικά απάντησε θετικά στις 28 Ιουνίου 2024 και έτσι 1η Ιουλίου συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή, με τρεις της δημοτικής αρχής Χατζηγιάννογλου και ένα μέλος της αντιπολίτευσης και ενέκρινε την αύξηση κατά 10% της αρχικής σύμβασης.

Γιατί έγιναν όλα αυτά; Επειδή όπως αναφέρεται στο πρακτικό της συνεδρίασης. 8 μήες μετά την παράδοση του έργου… διαπιστώθηκε ότι “προέκυψαν επιπλέον ανάγκες φωτιστικών οδοφωτισμού και κοινοχρήστων χώρων, ύστερα από προσθήκες παροχών φωτισμού στο Δίκτυο οδοφωτισμού του Δήμου Διδυμοτείχου από τον ΔΕΔΔΗΕ”. Μετά την τροποποίηση της μελέτης δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2022 (επειδή η αρχική όπως ήταν απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο) φαίνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έβαλε καινούργιες κολώνες στον Δήμο Διδυμοτείχου (άσχετα αν σε πόλη και χωριά μειώνεται συνέχεια ο πληθυσμός). Κι επίσης, “αναδείχθηκαν δρόμοι και περιοχές που ο φωτισμός είναι ανεπαρκής, πχ κεντρικοί οδοί σε τοπικές κοινότητες που ως φωτισμό φέρουν απλά λαμπτήρα αντί φωτιστικού”. Ούτε αυτά ήταν γνωστά φαίνεται πριν την υπογραφή της αρχικής σύμβασης στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Διδυμοτείχου με επικεφαλής τον κ.Ζαρκάδη και προέκυψαν 8 μήνες μετά την παράδοση του αρχικού έργου.

Έτσι, η Δημοτική Επιτροπή ομόφωνα με τέσσερις παρόντες επί 7 μελών και αφού υπήρχε απαρτία, αποφάσισε με θετική εισήγηση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκου Ζαρκάδη, τροποποίηση της αρχικής σύμβασης με αύξηση 10% του ποσού.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟ LED

Να θυμίσουμε επίσης κάποια ενδιαφέροντα ακόμα στοιχεία. Ο αρχικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 27 Ιουλίου 2022 και ενώ ήταν με τον… στυλό στα χέρια, λίγο πριν υπογράψουν την σύμβαση, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και ο εκπρόσωπος της Εβρίτικης εταιρείας DASTERI A.E από την Αλεξανδρούπολη, η οποία ανακηρύχθηκε ανάδοχος το Νοέμβριο του 2022, η διαδικασία σταμάτησε. Γιατί είχαμε μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο: “Αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED εξοικονόμησης ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό” ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Διδυμότειχο: Μπλόκο απ΄ το Ελεγκτικό Συνέδριο στον διαγωνισμό ηλεκτροφωτισμού LED – Ακυρώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε άρον-άρον!!!

Στις 23 Δεκεμβρίου 2022, δυο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, έφτασε στα γραφεία του δήμου Διδυμοτείχου η 612/2022 Πράξη του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία αναφέρονταν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης, γιατί διαπιστώθηκαν προβλήματα σε δυο όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού που  και αφορούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές της αρχικής μελέτης που είχε συντάξει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Διδυμοτείχου. Η απόφαση αυτή πρωτοκολλήθηκε την Τρίτη  27 Δεκεμβρίου 2022, αφού λόγω γιορτών των Χριστουγέννων υπήρχε αργία. Έτσι την επομένη, δηλαδή Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου που υπήρχε προγραμματισμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δηλαδή, ήρθε το συγκεκριμένο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σε αυτή αποφασίστηκε να μην ασκηθεί ένσταση κατά της 612/2022 Πράξης του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γιατί αυτό θα ήταν χρονοβόρο και θα καθυστερούσε ακόμα και 8 μήνες την διαδικασία, αλλά να ΑΚΥΡΩΘΕΙ ο διαγωνισμός που ξεκίνησε στις 27/7/2022 ύψους 2,4 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο με την ανακήρυξη της εταιρείας DASTERI ως αναδόχου. Να γίνουν αποδεκτές οι ενστάσεις που διατυπώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, να γίνει τ23 Δεκεμβρίου 2022, δυο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, έφτασε στα γραφεία του δήμου Διδυμοτείχου η 612/2022 Πράξη του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία αναφέρονταν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης, 23 Δεκεμβρίου 2022, δυο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, έφτασε στα γραφεία του δήμου Διδυμοτείχου η 612/2022 Πράξη του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία αναφέρονταν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης, δεν μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης, γιατί διαπιστώθηκαν προβλήματα σε δυο όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στις 27 Ιουλίου 2022, να γίνει τροποποίηση των όρων της διακήρυξης και τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών της αρχικής μελέτης, σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να γίνει ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ του διαγωνισμού για το έργο: “Αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED εξοικονόμησης ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό”.

Μάλιστα στην ίδια συνεδρίαση 28 Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή μόλις ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ μετά την 23 Δεκεμβρίου 2022, δυο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα δηλαδή, όταν έφτασε στα γραφεία του δήμου Διδυμοτείχου η 612/2022 Πράξη του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία αναφέρονταν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης, κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν μελέτη του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Διδυμοτείχου, που “διόρθωσε” τα προβλήματα τα οποία εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Κι επίσης, εγκρίθηκαν τα τροποποιημένα τεύχη δημοπράτησης του έργου, οι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι της διακήρυξης του ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Σίγουρα… αξίζουν συγχαρητήρια στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Διδυμοτείχου (δεν γνωρίζουμε αν επικεφαλής τότε ήταν ο νυν Νίκος Ζαρκάδης), κατόρθωσε-γιατί περί κατορθώματος πρόκειται και μέσα σε ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΟ ΗΜΕΡΕΣ και με την αργία των Χριστουγέννων να μεσολαβούν (δηλαδή τρεις ημέρες με κλειστή την υπηρεσία), να διορθώσουν όσα είχε κρίνει λανθασμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ακύρωση και επαναπροκήρυξη διαγωνισμού ηλεκτροφωτισμού LED

Θα μπορούσε βέβαια κανείς να αναρωτηθεί πως τότε μέσα σε 5 ημέρες και με τρεις από αυτές αργία των Χριστουγέννων η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Διδυμοτείχου κατάφερε και έκανε τροποποίηση των όρων της διακήρυξης και τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών της αρχικής μελέτης, σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ τώρα ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ 8 ΜΗΝΕΣ για να διαπιστώσει ότι υπάρχουν επιπλέον ανάγκες μετά την ολοκλήρωση του έργου τον Σεπτέμβριο του 2023. Αν και τοποθετήθηκαν λαμπτήρες LED, μάλλον δεν… φαινόταν τόσον καιρό οι ελλείψεις σε πόλη και χωριά.