“Γκάζια” Λίνας Μενδώνη, για επίσπευση των έργων πολιτισμού κατά την αυτοψία στο βόρειο Έβρο

“Γκάζια” προς κάθε κατεύθυνση περιλάμβανε η χθεσινή επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και η αυτοψία στα έργα πολιτισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη στον βόρειο Έβρο.

Η κ.Μενδώνη μάλιστα τόνισε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα έρθει ξανά στις 7 Αυγούστου προκειμένου να διαπιστώσει αν όσα ζήτησε προχωρούν και τηρούνται. Συνοδευόμενη από τους αρμόδιους Διευθυντές του υπουργείου της και στενούς συνεργάτες, ξεκίνησε τις επισκέψεις από αυτοψία στο καμένο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.

Εκεί την περίμεναν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδη και οι Αντιπεριφερειάρχες Βαγγέλης Πουλιλιός, Στέλιος Κατσογριδάκης, Κώστας Βενετίδης και Φανή Μπαχαρίδου, αλλά όχι και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου που έφτασε αργοπορημένος. Αυτός ήταν και ο πρώτος που τα… άκουσε από την υπουργό Πολιτισμού αρχικά για την καθυστερημένη άφιξη και στη συνέχεια για κάποια επουσιώδη προβλήματα συνεργασίας του Δ;hμου Διδυμοτείχου με τον εργολάβο, τα οποία όμως καθυστερούν τις εργασίες αποκατάστασης του σημαντικού μνημείου.

Η κ.Μενδωνη έκανε ευρεία σύσκεψη παρουσία όσων προαναφέραμε και φυσικά των συνεργατών της και του εργολάβου που έχει αναλάβει το Τέμενος Βαγιαζήτ και ζήτησε από όλους επίσπευση των εργασιών και προσπαθειών. Εξέτασαν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης το οποίο όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα ώστε το Μνημείο να ολοκληρωθεί στις 31/12/2025 όριο που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε δηλώσεις της τόνισε ότι «είναι ένα έργο που απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή από όλους, απαιτεί συντονισμό και γι’ αυτό στις 7 Αυγούστου θα είμαστε ξανά εδώ για να ελέγξουμε την πρόοδο των εργασιών». Εξηγώντας  τόνισε ότι «η αποκατάσταση ενός Μνημείου είναι πρωτίστως ζήτημα επιστημονικό και βαθιά τεχνικό επομένως πρέπει αν είμαστε εδώ σε χρόνο συγκεκριμένο ώστε να παρακολουθούμε το έργο και κυρίως για να επιλύουμε επιτόπου οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν» γι’ αυτό όπως η ίδια ανακοίνωσε η επόμενη επίσκεψη της θα είναι στις 7 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες αποκατάστασης του Τέμενος Βαγιαζήτ χρηματοδοτούνται από Ταμείο Ανάκαμψης και είναι προϋπολογισμού 13,5 εκ ευρώ .

Η κυρία Μενδώνη αμέσως μετά πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ Δαμασκηνό,

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την κα Υπουργό για το ανύστακτο ενδιαφέρον της για την αποκατάσταση των μνημείων της περιοχής και την περαιτέρω ανάδειξή τους και της ευχήθηκε δύναμη και ευλογία Θεού για την ευόδωση της ευθυνοφόρου διακονίας της.

Εντυπωσιάστηκε η υπουργός Πολιτισμού από την

ευχάριστη έκπληξη της υποδοχής στους Μεταξάδες

Στη συνέχεια η Λίνα Μενδώνη έκανε αυτοψία στους τρεις Μεταβυζαντινούς ναούς του δήμου Διδυμοτείχου όπου γίνονται έργα αποκατάστασης και βελτίωσης. Αρχικά με τους συνεργάτες της και συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ.Τοψίδη και τέσσερις Εβρίτες Αντιπεριφερειάρχες και τον δήμαρχο Διδυμοτείχου κ.Χατζηγιάννογλου (όπως και στο Διδυμότειχο ήταν μόνος του χωρίς την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Στέλλα Θεοδοσίου αλλά και χωρίς τον Αντιδήμαρχο Μεταξάδων Πασχάλη Αδαμάκη άγνωστο γιατί), επισκέφθηκαν τον Άγιο Παντελεήμονα Παλιουρίου.

Στο ναό αυτό με τις σπάνιες και μοναδικές τοιχογραφίες που έχουν περίεργη… κινέζικη μορφή, την υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Κοινότητας Πόλυ Αραμπατζή (πάλι καλά που είχε μια πλαστική σακούλα με πέντε-έξι μικρά νεράκια για πάνω από 15 άτομα και τίποτε άλλο ντάλα μεσημέρι), που την ευχαρίστησε για τα έργα στον μεταβυζαντινό ναό και στα λίγα λεπτά της παραμονής της η κ.Μενδώνη είδε τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός της εκκλησίας.

Ακολούθησε η επίσκεψη στον επίσης Μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Αθανασίου Μεταξάδων, όπου την υπουργό Πολιτισμού και όσους την ακολουθούσαν περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η οποία την εντυπωσίασε. Ο εξαιρετικά δραστήριος και αποτελεσματικός Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεταξάδων Χρήστος Κισσούδης… έβαλε τα γυαλιά σε όλους, αφού πέρα από την άριστη κατάσταση του χώρου, θέλοντας όπως τόνισε να δείξει την εκτίμησή του ίδιου και των συγχωριανών του προσέφερε στην κ.Μενδώνη ένα καλάθι.

Σε αυτό υπήρχαν τοπικά προϊόντα της περιοχής, καθώς επίσης και η ερευνητική εργασία, σε βιβλίο που αφορά στην ιστορία του χωριού και η οποία πραγματοποιήθηκε το 1996 – 1997 από τους μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Μεταξάδων, υπό τη διεύθυνση του κ.Νίκου Πανταζή. Όπως επίσης υπήρχε και το CD με παραδοσιακά τραγούδια του χωριού μας ,του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξάδων και με τη συμμετοχή του μεγάλου Δασκάλου της θρακιώτικης παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη.

Η υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε για την υποδοχή, την έκπληξη και τα δώρα, είπε ότι ο Χρόνης Αηδονίδης ήταν δάσκαλος της και χάρηκε όταν άκουσε από τον Χρήστο Κισσούδη πως και αυτός είναι μαθητής του. Συνεχάρη τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μεταξάδων και συζήτησαν, σε ιδιαίτερα καλό και φιλικό κλίμα για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, ενώ έδειξε ενδιαφέρον για το ότι είναι παραδοσιακός οικισμός και τα πέτρινα σπίτια του.

Ο κ.Κισσούδης είχε φροντίσει λόγω της μεγάλης ζέστης να υπάρχουν νερά και αναψυκτικά σε ειδικό χώρο για όλους τους επισκέπτες, εισπράττοντας από όλους ευχαριστίες και πολύ κολακευτικά σχόλια για τον τρόπο που οργάνωσε την υποδοχή της υπουργού Πολιτισμού.

Στη συνέχεια η κ.Μενδώνη επισκέφθηκε με όσους την συνόδευαν τον επίσης Μεταβυζαντινό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Αλεποχώρι Διδυμοτείχου. Και στους τρεις Μεταβυζαντινούς ναούς ζήτησε από όσους έχουν αναλάβει τις εργασίες, να υπάρξει επίσπευση τους και τόνισε πως θα επιθεωρήσει την πρόοδο όταν ξαναέρθει στις 7 Αυγούστου.

Επιθεώρηση στον Τύμβο Δοξιπάρας-Ζώνης

Μενδώνη: Θα γίνει χώρος μεγάλης επισκεψιμότητας

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης και αυτοψίας για την υπουργό Πολιτισμού ήταν ο Ταφικός Τύμβο της Δοξιπάρας – Ζώνης. Η ίδια και οι συνεργάτες της αλλά και ο Περιφερειάρχης με τους Αντιπεριφερειάρχες, ενημερώθηκαν για την επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής των βοηθητικών κτιρίων και του θόλου που θα προστατεύει τα ευρήματα και θα καθιστά επισκέψιμο τον συνολικό αρχαιολογικό χώρο.

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των έργων στον Ταφικό Τύμβο της Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης είναι το τέλος του 2026> Η κ.Μενδώνη ζήτησε αρχικά από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ορεστιάδας Ζήση Παπαλαμπίδη και μάλιστα σε αυστηρό τόνο, να ξεπεραστούν γρήγορα κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα για να ξεκινήσουν τα έργα. Επίσης από τον δήμο Ορεστιάδας και την Περιφέρεια ΑΜΘ να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο πρόσβασης στον Τύμβο Δοξιπάρας-Ζώνης, αφού επανέλαβε άλλη μια φορά ότι πιστεύει πως “θα έχει τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα, που μπορεί να φτάνει και το 50% όσων επισκέπτονται την Βεργίνα”.


Ο κ. Τοψίδης απάντησε ότι γίνονται ενέργειες εξεύρεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων οδοποιίας, που θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε αυτό και θα εξυπηρετούν την επισκεψιμότητά του.

Η κα Μενδώνη αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, τις υπηρεσίες και τη Διαχειριστική Αρχή της ΠΑΜΘ για τη συνεργασία, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του έργου. Υπάρχει ο ανάδοχος, είναι στην έκδοση οικοδομικής αδείας για να ξεκινήσει η αποκατάσταση  της γεωμετρίας του τύμβου έτσι όπως ήταν πριν την ανασκαφή και να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός χώρος κι ένας πολιτιστικός πόλος πάρα πολύ σημαντικός για την περιοχή αυτή του βορείου Έβρου που θα λειτουργήσει συγχρόνως και ως αναπτυξιακός πόρος για την περιοχή, διότι το συγκεκριμένο εύρημα και η περιοχή ευρύτερα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε μείζονα χώρο επίσκεψης και μεγάλης μάλιστα επισκεψιμότητας».