Πανελλαδικές 2024: Ανακοινώθηκαν Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής, Συντελεστές- Ποιες είναι στις Σχολές του Έβρου

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) και οι Συντελεστές που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ανάμεσα τους φυσικά και για τις Πανεπιστημιακές Σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο νομό Έβρου, με την Σχολή Ψυχολογίας του Διδυμοτείχου που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο ακαδημαϊκό έτος 2024-25 από τον Οκτώβριο να έχει υψηλό Συντελεστή 1.20 και Βάση Εισαγωγής 13.71. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Σχολή Ψυχολογίας που πλέον ανήκει στο ΔΠΘ και του χρόνου θα… μετακομίσει στην Αλεξανδρούπολη, έχει πλέον Συντελεστή 0.95 και  Ελάχιστη Βάση 11.39, ενώ ως Παράρτημα του ΔΙ.ΠΑ.Ε Θεσσαλονίκης αν και ζητούνταν να μειωθεί ο Συντελεστής, πάντα ήταν 1.

Συντελεστές και Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής Σχολών του Έβρου

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ)  0.80    8.31

ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) 0.80   8.31

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) 0.80  8.31

ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ)  1.20 14.38

ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) 1.20 3 14.38

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ)  0.95 11.39\

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) 0.80  8.31

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ)  1.20  13.71

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΔΩ.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, θα είναι ορατά στους υποψηφίους μόνο τα τμήματαστα οποία έχουν εξασφαλίσει την ΕΒΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν αρχικά να επεξεργάζονται το μηχανογραφικό τους δηλώνοντας τις προσωρινές τους προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και στη συνέχεια, να προχωρούν στην οριστικοποίησή του μέσω της τελικής υποβολής του (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου), μέσα στην προθεσμία, που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας. Σημειώνεται, ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές, που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές ήΤμήματα των Πανεπιστημίων στις Πανελλαδικές 2024.

Να σημειωθεί, ότι μια Σχολή ή Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής από το 80% έως το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων – ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Αντίστοιχα, μπορεί να έχει επιλέξει και για το Ειδικό Μάθημα – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές – ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.
Για όσο διάστημα παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή του μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή, εφόσον δεν διαθέτουν οι ίδιοι.


Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]
Το Υπουργείο καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ%.

Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ορίστηκαν οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως.
Ως συντελεστής της ΕΒΕ μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.