Δεύτερο “χαστούκι” Αποκεντρωμένης στη διοίκηση Τοψίδη: Απέρριψε απόφαση τοποθέτησης “μνημείου” κατά της “Συμφωνίας των Πρεσπών”

Δεύτερο “χαστούκι” μέσα σε έξι μήνες διοίκησης, δέχθηκε η περιφερειακή αρχή Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του Χριστόδουλου Τοψίδη, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Μετά την ακύρωση της πρόσληψης ως Ειδικού Συνεργάτη από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Βαγγέλη Πουλιλιό του Χαράλαμπου Παπαγόπουλου, επειδή ο προσωπικός φίλος του κ.Τοψίδη δεν είχε τα τυπικά προσόντα, ήρθε μια ακόμα απόρριψη απόφασης. Αυτή την φορά μάλιστα έγινε από την ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του άρθρου 7, στην οποία Προεδρεύει δικαστικός και συγκεκριμένα Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αφορά απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής. Δεν γνωρίζουμε μάλιστα αν υπήρξαν και άλλες αποφάσεις της νέας περιφερειακής αρχής του κ.Τοψίδη που απορρίφθηκαν όλο αυτό το διάστημα, αφού μόνο τις δυο συγκεκριμένες μπορέσαμε να εντοπίσουμε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ όπου δημοσιεύθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Τοψίδης: Ακύρωσε η Αποκεντρωμένη την πρόσληψη του φίλου του Μπάμπη Παναγόπουλου, ως Ειδικού Συνεργάτη Β.Πουλιλιού

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ την συγκεκριμένη απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜΘ, έκανε γνωστή ο περιφερειακός σύμβουλος Δράμας Στέργιος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”. Αυτός άλλωστε έκανε την προσφυγή που έγινε δεκτή από την ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του άρθρου 7 της Αποκεντρωμένης, κατά της απόφασης με την οποία η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης  αποδέχθηκε την πρόταση δωρεάς αναθηματικής στήλης από το Σωματείο «Επιτροπή Ελληνισμού» προς την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. – Π.Ε. Δράμας.

Η συγκεκριμένη στήλη, ένα είδος “μνημείου” δηλαδή, επρόκειτο να τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου Δράμας. Θα ήταν κατασκευασμένη από μάρμαρο και θα είχε την φράση «Αντίσταση και αγώνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών». Να επισημάνουμε ότι η αποδοχή της δωρεάς έγινε κατά πλειοψηφία, γιατί οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν επισημαίνοντας ότι θα απορριφθεί άμεσα από την Αποκεντρωμένη, γιατί παραβιάζει διεθνή συμφωνία και νόμο του Κράτους και δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε δημόσιο, κρατικό κτίριο, όπως είναι η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.  Ο προσφεύγων Στέργιος Ηλιόπουλος ζητούσε την ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης, επικαλούμενος ότι παραβιάζει ευθέως διατάξεις της Διεθνούς Συμφωνίας των Πρεσπών

Η περιφερειακή αρχή του Χριστόδουλου Τοψίδη, δια της Π.Ε.Δράμας που αποδέχθηκε το συγκεκριμένο “μνημείο” κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με παρέμβαση της ζήτησε “η κρινόμενη προσφυγή να απορριφθεί ως απαράδεκτη, λόγω έλλειψης εννόμου συμφέροντος του προσφεύγοντος, καθώς η απλή αναφορά της ιδιότητας και του αξιώματός του, ως περιφερειακού συμβούλου, δεν τεκμηριώνει από μόνη της και αυτοτελώς, άμεσο, ενεστώς και προσωπικό έννομο συμφέρον του, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση του παραδεκτού οποιασδήποτε προσφυγής, ενώ περαιτέρω, η αόριστη αναφορά του ότι κινδυνεύει να στοχοποιηθεί ή να εμπλακεί σε εχθροπραξίες, δεν θεμελιώνει έννομο συμφέρον για την παραδεκτή άσκηση προσφυγής, καθόσον, ως περιφερειακός σύμβουλος, δεν συμμετείχε καν στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής και στη λήψη της προσβαλλόμενης απόφασης”.

Δηλαδή η Π.Ε.Δράμας ισχυρίστηκε ότι ένας περιφερειακός σύμβουλος από τον ίδιο νομό και μάλιστα επικεφαλής παράταξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει έννομο συμφέρον. Το σκέφθηκαν πολύ καιρό οι διοικούντες και οι νομικοί τους σύμβουλοι κάτι τέτοιο; Φυσικά η ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του άρθρου 7 απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς και ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ του κ.Ηλιόπουλου, αφού όπως αναφέρει στο σκεπτικό της:

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 227 παρ. 4 του Ν. 3852/2010: «Δικαίωμα για την άσκηση της ειδικής διοικητικής προσφυγής τεκμαίρεται ότι έχουν όλοι οι αιρετοί του οικείου δήμου ή περιφέρειας, ανεξάρτητα από το εάν έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση κατά την οποία ελήφθη η προσβαλλόμενη απόφαση, εφόσον δεν την υπερψήφισαν.
Δικαίωμα έχουν ομοίως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στην Τοπική
Αυτοδιοίκηση πρώτου ή δεύτερου βαθμού, καθώς και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιδιώκουν σύμφωνα με το καταστατικό τους
περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς και εν γένει κοινωνικούς σκοπούς».

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, η Αποκεντρωμένη αναλύοντας το σκεπτικό της, αναφέρει:

Μετά την κύρωσή της, λοιπόν, με το ν. 4588/2019, η «Συμφωνία των Πρεσπών» (όπως καθιερώθηκε να λέγεται η ως άνω Συμφωνία), αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου.

Στο άρθρο 6 του ως άνω νόμου προβλέπεται: «1. Με στόχο την ενίσχυση των φιλικών διμερών σχέσεων κάθε Μέρος θα λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανόν να υποδαυλίζουν το σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Με βάση τα παραπάνω, η προσβαλλόμενη απόφαση, με την οποία έγινε αποδοχή της δωρεάς της πιο πάνω αναθηματικής στήλης, στην οποία θα αναγράφεται «Αντίσταση και αγώνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών» και θα απεικονίζονται σύμβολα του αγώνα κατά της συμφωνίας αυτής, προκειμένου μάλιστα να τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου Δράμας, είναι μη νόμιμη, διότι παραβιάζει την διάταξη του άρθρου 6 του πιο πάνω νόμου, με την οποία καθιερώνεται ρητή υποχρέωση των μερών να λάβουν μέτρα, προκειμένου να προληφθούν δραστηριότητες που πιθανόν
να υποδαυλίζουν το σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου μέρους, να αποθαρρύνουν και να αποτρέπουν οποιεσδήποτε πράξεις από ιδιωτικές οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν την βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου μέρους, να αποθαρρύνουν ενέργειες, περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών, από ιδιωτικές οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν το σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό σε βάρος του άλλου μέρους.
Kατ’ ακολουθία των ανωτέρω, η προσβαλλόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα.
Επειδή με βάση τα παραπάνω, ο λόγος της προσφυγής κρίνεται βάσιμος.
Ενόψει των ανωτέρω, εισηγούμαι την αποδοχή της υπό κρίση προσφυγής.

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ

Την αποδοχή της από 12.06.2024 και με αριθ. πρωτ. 68962/12.06.2024 προσφυγής του Στεργίου Ηλιόπουλου του Δημητρίου, Περιφερειακού Συμβούλου Α.Μ.Θ. και την ακύρωση της με αριθμό 448/2024 απόφασης της Περιφερειακής Επιτροπής της
Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».

Η Επιτροπή, αφού άκουσε την εισήγηση, μελέτησε όλα τα στοιχεία του σχηματισθέντος
φακέλου, μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών και αφού σκέφθηκε κατά Νόμον, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

Δέχεται την από 12-06-2024 και με αριθ. πρωτ. 68962/12.06.2024 προσφυγή του Στεργίου Ηλιόπουλου του Δημητρίου και ακυρώνει τη με αριθμό 448/2024 απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με τις σκέψεις που εκτέθηκαν αναλυτικά ανωτέρω και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.

Ομόφωνη λοιπόν η απόρριψη της απόφασης της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜΘ για αποδοχή της δωρεάς του συγκεκριμένου “μνημείου”, από την Τριμελή Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Την ψήφισε δηλαδή και ο Χαράλαμπος Δαλκίτζης, Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης του Χριστόδουλου Τοψίδη, Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων, Διαπεριφερειακών Συνεργασιών και Εξωστρέφειας. απορρίπτοντας την απόφαση των συναδέρφων του από την ίδια παράταξη που συμμετείχαν στην Περιφερειακή Επιτροπή.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Να τονίσουμε τέλος κάτι ακόμα. Όλη αυτή την διαδικασία για το ¨μνημείο”, την αναθηματική στήλη όπως ονομάζεται, την διαχειρίστηκε από την “Επιτροπή Ελληνισμού” ο Ιωάννης Αμπατζόγλου, που είναι από την Δράμα. Ο συγκεκριμένος είχε εμφανιστεί… συνοδευόμενος από τον Κώστα Βενετίδη και σε μια από τις κινητοποιήσεις για το ΚΥΤ Φυλακίου μάλιστα. Πληροφορίες του Evros-news.gr αναφέρουν ότι είχε κάνει την ίδια πρόταση και στην διοίκηση του Χρήστου Μέτιου, αλλά του ξεκαθάρισαν πως δεν μπορεί η συγκεκριμένη δωρεά να γίνει δεκτή και να τοποθετηθεί σε χώρο κτιρίου δημόσιας, κρατικής υπηρεσίας όπως είναι η Π.Ε.Δράμας, γιατί παραβιάζει την Συμφωνία των Πρεσπών. Κι επίσης, μπορεί να δώσει μια πολύ ΚΑΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ στους Σκοπιανούς, να ισχυριστούν ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την Συμφωνία των Πρεσπών, αφού σε δημόσια, κρατικά κτίρια της τοποθετεί “μνημεία” κατά της συγκεκριμένης Συμφωνίας.

Αυτός τους απάντησε ότι θα το προτείνει στον Χριστόδουλο Τοψίδη και αυτός θα το κάνει. Προφανώς εξασφάλισε την θετική απάντηση του και γι’ αυτό στη συνέχεια ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δράμας με την “Περιφερειακή Σύνθεση” αλλά απέτυχε να εκλεγεί. Ο κ.Τοψίδης, που οποιονδήποτε νομικό και να ρωτούσε θα του έλεγε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, του έδωσε θετική απάντηση και χάρη και στις ψήφους του κ.Αμπατζόγλου εκλέχθηκε Περιφερειάρχης ΑΜΘ.