Άγονο κήρυξε τον διαγωνισμό που έγινε σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι για το σκληρό και μαλακό σιτάρι εσοδείας 2024, η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ».
Οι οκτώ έμποροι που πήραν μέρος, τηρώντας… σκληρή γραμμή έδωσαν για το σκληρό σιτάρι 65 ευρώ τον τόνο την μεγαλύτερη και 230 ευρώ τον τόνο την μικρότερη. Κάτι που αυτόματα απορρίφθηκε και ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος, αφού η ΄’ΕΝΩΣΗ” Ορεστιάδας αποφάσισε να… κρατήσει αντίσταση στην πρόθεση των εμπόρων να πάρουν αγοράσουν φέτος το σιτάρι σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Ο Πρόεδρος Λάμπρος Κουμπρίδης που μαζί με τους συνεργάτες του στην διοίκηση δεν είχαν τον παραμικρό ενδοιασμό να απορρίψουν τις σημερινές προσφορές, δήλωσε ότι: «Οι τιμές που προσέφεραν δεν συμφέρουν τον παραγωγό, αφού δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα του. Η μεγαλύτερη τιμή που μας δόθηκε για το σκληρό σιτάρι ήταν 265 ευρώ τον τόνο (δγηλαδή 245 ευρώ στον παραγωγό) και η ελάχιστη 230 ευρώ τον τόνο. Επίσης, για το μαλακό σιτάρι μας προσέφεραν μεγαλύτερη τιμή 175 ευρώ τον τόνο και μικρότερη 162 ευρώ τον τόνο. Φυσικά απαντήσαμε αρνητικά”.
Πως δικαιολογεί τις τιμές αυτές ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» κ.Κουμπρίδης; “Υπάρχει μικρή ζήτηση στην αγορά καθώς δεν γίνονται εμπορικές πράξεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι έμποροι αγόρασαν φέτος με ανοικτές τιμές στα αλώνια.
Επίσης θα πρέπει το ελληνικό κράτος να ξεκινήσει να κάνει φυτο-υγειονομικούς ελέγχους στο τουρκικό σκληρό σιτάρι που εισάγεται χωρίς δασμούς στην ΕΕ”.
Ο κ.Κουμπρίδης τόνισε ότι θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός στο μέλλον, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πότε θα συμβεί αυτό.
Έγινε διαγωνισμός και για τον αραβόσιτο και συγκεκριμένα ποσότητα 2.000 τόνων και ο συνεταιρισμός Ορεστιάδας θα εξετάσει τις προσφορές.
«Η διοίκηση της ΕΝΩΣΗΣ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο πάντοτε να πετύχει τη μέγιστη τιμή για τους παραγωγούς και τα μέλη της. Αυτό είναι πάμτα το κριτήριο μας. Καταλαβαίμω και ξέρω ότι όλα τα βλέμματα ήταν σήμερα στραμμένα στην Ορεστιάδα, όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις τιμές», τονίζει εμφατικά ο Λάμπρος Κουμρίδης.
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι στον αντίστοιχο διαγωνισμό τα σκληρά σιτηρά είχαν πουληθεί στους ΜΥΛΟΥΣ ΣΟΓΙΑΣ ΑΕ με 367 ευρώ τον τόνο και τιμή παραγωγού τα 345 ευρώ τον τόνο, χωρίς ΦΠΑ, και τα μαλακά πουλήθηκαν στους ΑΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ προς 210,5 ευρώ τον τόνο και τιμή παραγωγού 195 ευρώ τον τόνο, χωρίς ΦΠΑ.