Μειώθηκε σε τρία, από 5 χρόνια που είχε αποφασιστεί πέρυσι, η απαγόρευση του κυνηγιού στις καμένες εκτάσεις του νομού Έβρου. Τόσο αυτές που κάηκαν πέρυσι, όσο και αυτές που προκύπτουν από τις φετινές πυρκαγιές.
Αυτό προβλέπει απόφαση του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και απόφαση για απαγόρευση κυνηγιού μέχρι και τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2025-2026, σε περιοχές που ανήκουν στη δικαιοδοσία του. Πέρυσι μετά τις πυρκαγιές είχε δημοσιευθεί απόφαση για απαγόρευση του κυνηγιού στις καμένες εκτάσεις του Έβρου για 5 χρόνια, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει και μειώθηκε στα τρία χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Έβρος: Έντονες αντιδράσεις κυνηγών και όχι μόνο, για την ολική απαγόρευση κυνηγιού λόγω πυρκαγιών
Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Δασών, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Ν. Έβρου κ. Πέτρος Ανθόπουλος υπογράφει απόφαση με την οποία καθορίζεται τριετής απαγόρευση στις πληγείσες περιοχές από την περσινή πυρκαγιά στο νομό Έβρου.
Οι περιοχές στις οποίες θα απαγορεύεται τη φετινή περίοδο η θήρα λόγω της περσινής πυρκαγιάς είναι οι περιοχές που καθορίζονται με αυτή την απόφαση και οι περιοχές που καθορίζονται με την αντίστοιχη απόφαση που εξέδωσε το Δασαρχείο Σουφλίου.
Αν και ακόμα δεν εκδόθηκε η Ρυθμιστική για την κυνηγετική περίοδο 2024-25, όλα δείχνουν ότι το κυνήγι θα επιτραπεί ΚΑΝΟΝΙΚΑ σε όλο τον υπόλοιπο νομό Έβρου και θα απαγορεύεται μόνο στα καμένα. Οι περσινές απαράδεκτες αποφάσεις δηλαδή του αρμόδιου υπουργού κ.Σκυλακάκη, δεν θα ισχύσουν.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει η απόφαση :
Απαγορεύουμε τη θήρα για τρία έτη, ήτοι από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2023-2024 έως και τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2025-2026, σε έκταση συνολικού εμβαδού 774.197,90 στρεμμάτων, στην καμένη περιοχή της περιοχής αρμοδιότητας Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, τα όρια και οι συντεταγμένες της οποίας αποτυπώνονται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:180.000, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
Η παρούσα αφορά την απαγόρευση της θήρας όλων των θηραμάτων στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης.
Τα περιγραφικά όρια της περιοχής ακολουθούν την εξής διαδρομή:
– Εκκίνηση από τους οικίσκους του Δασαρχείου στην δασική θέση «Καλλιθέα» με δυτική κατεύθυνση την ασφαλτοστρωμένη οδό μέχρι ένα χιλιόμετρο πριν τον οικισμό Λεπτοκαρυά.
Από εκεί την δασική οδό αριστερά που οδηγεί στο «Βαθύ ρέμα» με κατεύθυνση νότια. Ακολουθούμε την οδό μέχρι τον οικισμό της Αισύμης. Στη συνέχεια την επαρχιακή οδό Αισύμης-Λεπτοκαρυάς μέχρι τον οικισμό Λεπτοκαρυάς.
Από εκεί ακολουθεί δυτικά την δασική οδό που διέρχεται από την θέση «Άσπρα Χώματα» μέχρι και την θέση «Κελεμπέκ», όπου είναι και τα δυτικά όρια του Νομού.
Από εκεί τα δυτικά όρια του Νομού μέχρι τον οικισμό της Συκορράχης.
Από εκεί με δυτική κατεύθυνση την αγροτική οδοποιία μέχρι το ύψος του οικισμού Χαμηλού.
Στη συνέχεια ακολουθεί τα όρια του Νομού μέχρι τον οικισμό της Μέστης.
Από εκεί την παράλληλη της Εγνατίας οδού μέχρι το ύψος του οικισμού της Αύρας.
Από εκεί την επαρχιακή οδό Αύρας Συκορράχης μέχρι την διασταύρωση του σταθμού του ΤΑΠ. Από εκεί η αγροτική οδός μέχρι τον οικισμό Ατάρνη. Από τον οικισμό αυτό η ασφαλτοστρωμένη οδός που οδηγεί στον οικισμό του Κομάρου.
Από εκεί με νότια κατεύθυνση την δασική οδό μέχρι την αντιπυρική νότια της ομβροδεξαμενής της Δασικής Υπηρεσίας. Στη συνέχεια με νότια κατεύθυνση την αντιπυρική μέχρι τα δυτικά όρια του Νομού έως την ακτογραμμή. Κατόπιν συνεχίζει ανατολικά την ακτογραμμή μέχρι τονοικισμό του Απαλού.
Ακολουθεί στην συνέχεια με βόρεια κατεύθυνση την αγροτική οδό απέναντι από το αεροδρόμιο μέχρι τον οικισμό Αγνάντια. Συνεχίζει την ασφαλτοστρωμένη επαρχιακή οδό Αγνάντιας – Άνθειας – Αρίστεινου – Λουτρού, μέχρι την διασταύρωση του Λουτρού.
Από εκεί την κοίτη του ρέματος, με νότια κατεύθυνση μέχρι τα όρια του ΚΑΖ Δέλτα Έβρου. Ακολουθεί τα όρια αυτά, με νότια κατεύθυνση (ακτογραμμή) και στη συνέχεια ακολουθώντας πάντα τα όρια του καταφυγίου μέχρι 1,5 χλμ μετά την «δεκάμετρο».
Από εκεί το κανάλι μέχρι την αγροτική οδό που οδηγεί με νότια κατεύθυνση στην δεκάμετρο και μέχρι αυτήν. Από εκεί βορειοανατολικά μέχρι το ύψος του οικισμού Μοναστηρακίου.
Από εκεί ακολουθεί μέχρι τον οικισμό Δορίσκου, όπου ακολουθεί αγροτική οδοποιία με βόρεια κατεύθυνση μέχρι τον οικισμό της Πυλαίας.
Από εκεί την ασφαλτοστρωμένη οδό προς Μελία και μετά την αγροτική οδοποιία μέχρι τον οικισμό των Κοίλων. Από εκεί με βόρεια κατεύθυνση, τα όρια με το Δασαρχείο Σουφλίου μέχρι την αρχική θέση εκκίνησης.
Το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης να μεριμνήσει για την έκδοση σχετικής Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης. Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
Η τήρηση της παρούσας ανατίθεται στην Δασική Υπηρεσία, στην Αστυνομία, στην ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, στους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.
Οι παραβάτες αυτής διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις περί θήρας ισχύουσες διατάξεις.
Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δασών
Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Ν. Έβρου
ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ