Στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου συνεχίζει να νοσηλεύεται ο 56χρονος Συνοριοφύλακας που τραυματίστηκε σοβαρά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου από πυροβολισμούς οι οποίοι προήλθαν απ’ την τουρκική πλευρά.
Την ίδια στιγμή τα ερωτηματικά εξακολουθούν να παραμένουν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το σοβαρό αυτό περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως φυσικά δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος πυροβόλησε εναντίον των Ελλήνων Συνοριοφυλάκων από την τουρκική πλευρά. Η Κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να… υποτιμήσει το συγκεκριμένο γεγονός, αφού αρκέστηκε αρχικά σε μια ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες για να μιλήσει κάποιος υπουργός της και αυτός ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο κ.Παναγιωτόπουλος είναι αλήθεια ότι χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το περιστατικό, ξεκαθάρισε ότι προβληματίζει την Κυβέρνηση και δεν έσπευσε επίσης να προκαταλάβει αν οι πυροβολισμοί που τραυμάτισαν τον έμπειρο αστυνομικό από το Σουφλί, προήλθαν από διακινητή λαθρομεταναστών ή από Στρατοχωροφύλακες, αστυνομικούς ή στρατιωτικούς. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι από το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έγινε κάποια δήλωση είτε από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοίδη, είτε από τον υφυπουργός κ.Νικολακόπουλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Λατινοπούλου: “Μην τολμήσει η Κυβέρνηση να κουκουλώσει τον πυροβολισμό Συνοριοφύλακα απ’ την Τουρκία στον Έβρο”
Μάλιστα ούτε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρης Μάλλιος έκανε κάποια σχετική δήλωση, αν και μιλάμε για τραυματισμό αστυνομικού με πυρά απ’ την τουρκική πλευρά, τα οποία θα μπορούσαν να του στοιχίσουν την ζωή, αφού αυτή κινδύνεψε σοβαρά και σώθηκε χάρη στην άμεση μεταφορά του στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και την πετυχημένη δίωρη χειρουργική επέμβαση. Όπως επίσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως κανένας από την πολιτική φυσική ηγεσία δεν ήρθε στον Έβρο να επισκεφθεί τον 56χροπνο τραυματία. Ούτε καν ο Εβρίτης Υπαρχηγός τη ΕΛ.ΑΣ Πασχάλης Συριτούδης.
Τα τέσσερα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως η Κυβέρνηση δεν θέλει συνειδητά να… σηκώσει το σοβαρό αυτό περιστατικό, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν διπλωματικές ενέργειες. Αν δηλαδή ο πυροβολισμός έγινε από Τούρκους Στρατοχωροφύλακες (Tzandarma), δεν μπορεί την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών να… σφυρίζει αδιάφορα. Γιατί όλα δείχνουν πως και ο χειρισμός του συγκεκριμένου θέματος, γίνεται με κριτήριο την περίφημη… ελληνοτουρκική προσέγγιση.
Τα τέσσερα σημαντικά ερωτήματα που ζητούν πάντως απαντήσεις για τον τραυματισμό του 56χρονου Συνοριοφύλακα, με βάση όσα λένε και συνάδερφοι του οι οποίοι έχουν χειριστεί παρόμοιες καταστάσεις, είναι:
- Ο χρόνος που έγινε το σοβαρό περιστατικό. Στις 18.30 το απόγευμα, δηλαδή την ημέρα ενώ συνήθως τέτοιες… επιχειρήσεις της Συνοριοφυλακής γίνονται τη νύχτα.
- Οι κάμερες που υπάρχουν διάσπαρτες σε πολλά σημεία και από την στιγμή που εκεί όπου έγινε το συμβάν δεν υπάρχει φράχτης σίγουρα δεν θα μπορούσε να μην είναι “καλυμμένο” ηλεκτρονικά, δεν έδειξαν το παραμικρό; Θα μπορούσαν όσοι τις παρακολουθούν να ενημερώσουν μέσω ασυρμάτου τους Συνοριοφύλακες που ήταν στο σημείο. Τόσο πολύ έχουν… πολυδιαφημιστεί τα τεχνολογικά μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και έχουν χρυσοπληρωθεί, δεν λειτούργησαν στην προκείμενη περίπτωση;
- Υπήρχε αξιωματικός επικεφαλής του κλιμακίου των Συοριοφυλάκων που βρισκόταν στην περιοχή και δέχθηκαν τα πυρά από την τουρκική πλευρά με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του ενός εξ αυτών; Γιατί αυτό συνηθίζεται και επίσης το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίοου διαθέτει αρκετούς αξιωματικούς.
- Τέλος, υπήρξαν διαφορετικές αιτιολογίες για την μη αφαίρεση της σφαίρας από το σώμα του 56χρονου τραυματία Συνοριοφύλακα. Ότι δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί γιατί δεν κινδυνεύει, πως αν βγει μπορεί να κινδυνέψει η ζωή του γιατί υπάρχουν επιπλοκές. Επίσης, οι διαρροές ότι διαπιστώθηκε από το σημάδι που άφησε η σφαίρα πως προέρχεται από πιστόλι και άρα πυροβόλησε διακινητής, προβληματίζουν. Αν υπάρχει σιγουριά για κάτι τέτοιο, ας ειπωθεί επίσημα και δημόσια.
- Είναι δυνατόν οι γιατροί που εγχείρησαν με επιτυχία τον τραυματία να μην είδαν την σφαίρα; Από τα τεχνολογικά ιατρικά μέσα δεν την είδαν, ώστε οι ειδήμονες να δουν από τι όπλο προήλθε;
Όλα αυτά τα ερωτήματα ζητούν απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Κυβέρνηση, αλλά όπως προαναφέραμε τηρούν “σιγή ιχθύος” με εμφανή την πρόθεση να… ξεχαστεί γρήγορα ο σοβαρός τραυματισμός ενός Έλληνα αστυνομικού, του /56χρονου Συνοριοφύλακα από το Σουφλί. Μην χαλάσει δηλαδή η… ελληνοτουρκική προσέγγιση, την οποία οι Τούρκοι πάντως συνεχώς παραβιάζουν και προωθούν την δική τους πολιτική και τις απαράδεκτες και προκλητικές απαιτήσεις και διεκδικήσεις τους.