Τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για τον περιορισμό διάδοσης των πανώλης των αιγοπροβάτων που ξεκίνησε από την Θεσσαλία και υπάρχουν κρούσματα και σε άλλες περιοχές, αποτέλεσαν πλήγμα και για τους επαγγελματίες εστίασης της Σαμοθράκης.
Στην “καρδιά” της τουριστικής σεζόν, με το νησί να έχει πολλούς τουρίστες, απαγορεύεται εδώ και λίγες ημέρες και αυτό θα διαρκέσει σίγουρα ως την ερχόμενη Κυριακή 11 Αυγούστου, να γίνεται σφαγή κατσικιών και έτσι δεν μπορούν να βρουν πλέον κρέατα για να πωλούν στους πελάτες τους το φημισμένο ψητό κατσίκι της Σαμοθράκης. Αυτό δηλαδή που κάθε επισκέπτης του “νησιού της Νίκης” θέλει να δοκιμάσει και να γευθεί όταν βρίσκεται εκεί. Το νησί δεν έχει κανένα πρόβλημα με την συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά πλήττεται έμμεσα και σε σημαντικό βαθμό.
Υπάρχουν ως γνωστόν ταβέρνες στην Σαμοθράκη που το βασικό τους φαγητό είναι το ψητό κατσίκι ή διάφορες παραλλαγές του. Μάλιστα κάποιες ημέρες θα πρέπει να περιμένεις και ώρες για να βρεις τραπέζι και να το γευθείς. Τώρα όμως που απαγορεύθηκαν από την Κυβέρνηση οι σφαγές αιγοπροβάτων σε ολόκληρη την χώρα, αυτό ισχύει φυσικά και για την Σαμοθράκη. Όποιοι βέβαια διέθεταν ποσό6τητες στα ψυγεία τους, μπορούν να το διαθέτουν γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως από την στιγμή που σταμάτησαν οι σφαγές, δεν βρίσκουν πλέον νέες ποσότητες.
Οπότε οι επαγγελματίες εστίασης δεν μπορούν να προμηθευτούν από τους κτηνοτρόφους ή τους κρεοπώλες τα πεντανόστιμα κατσίκια για να τα διαθέσουν στους πελάτες τους. Μάλιστα αρκετοί ξένοι αλλά και Έλληνες που δεν γνωρίζουν την συγκεκριμένη απόφαση και το πρόβλημα, πηγαίνουν στα καταστήματα εστίασης και απογοητεύονται όταν παραγγέλνουν κατσίκι και τους ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει και πρέπει να επιλέξουν κάποιο άλλο κρέας ή φαγητό.
Ο δήμος Σαμοθράκης πρέπει να διεκδικήσει
αποζημιώσεις για όσους ζημιώνονται
Το πρώτο μισό δηλαδή του Αυγούστου, με το νησί να είναι γεμάτο κόσμο αφού είναι η κατ’ εξοχήν τουριστική περίοδος και έκρηξη επισκεπτών, οι επαγγελματίες παθαίνουν σημαντική ζημιά. Γι’ αυτό θα πρέπει ο δήμος Σαμοθράκης και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, να μην αφήσει το θέμα να περάσει στο… ντούκου, όπως αρκετά άλλα. Πρέπει σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού αποτελούν…. παράπλευρη απώλεια των απαγορεύσεων για τον έλεγχο και την εκρίζωση της πανώλης των αιγοπροβάτων. Όπως δηλαδή δίνονται στους κτηνοτρόφους που θανατώνουν τα ζώα τους (υπήρξε κρούσμα και έγινε το ίδιο και σε κοπάδι της Ροδόπης), να ζητηθεί ένα είδος αποζημίωσης και για την Σαμοθράκη, που το ψητό κατσίκι είναι το… σήμα κατατεθέν του νησιού.