Τυχερό: Πολύ καλή χρονιά για την παραγωγή του μοναδικού πεπονιού “Χρυσή Κεφαλή” (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια ιδιαίτερα καλή χρονιά ήταν η φετινή, τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα, ήταν για το μοναδικό πεπόνι “Χρυσή Κεφαλή” της περιοχής Τυχερού.

Ο παρατεταμένος καύσωνας που σε άλλες καλλιέργειες έκανε ζημιές, είχε θετικό αντίκτυπο στον συγκεκριμένο τύπο πεπονιού, αφού τα αοοτελέσματα ήταν θεαματικά στην παραγωγή και η ποιότητα τους άριστη, όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γεωπόνος Βαγγέλης Δέδογλου.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, βρέθηκε για την εκπομπή “Περίμετρος” της κρατικής τηλεόρασης και μίλησε με τον κ.Δέδογλου που είναι επικεφαλής της προσπάθειας να αναβιώσει η καλλιέργεια και παραγωγή τόσο της “Χρυσής Κεφαλής” όσο και της ποικιλίας “Κρεμαστό”.

Παλιές ποικιλίες που είχαν χαθεί και καλλιεργούνται από τις αρχές του 1900, επανέρχονται δυναμικά χάρη στις προσπάθειες των καλλιεργητών στο Τυχερό του Έβρου, που παράγουν μοναδικά πεπόνια “long life”.

Πλούσια γεύση, ξεχωριστό άρωμα και διάρκεια στον χρόνο είναι τα χαρακτηριστικά των τοπικών ποικιλιών σύμφωνα με τον γεωπόνο Βαγγέλης Δέδογλου. Όπως εξηγεί μπορούν να διατηρηθούν σε φυσικό περιβάλλον για μεγάλο διάστημα μετά την συγκομιδή και να είναι το φρούτο των Χριστουγέννων. Χάρη σε αυτές του τις ιδιότητες από τις αρχές του 20ου αιώνα τα πεπόνια του Τυχερού ταξίδευαν για την Κωνσταντινούπολη.

Κατά το παρελθόν υπήρχε μεγάλη παραγωγή των δύο ποικιλιών της «Χρυσής Κεφαλής» και του «Κρεμαστού», οι οποίες διαθέτουν ένα φυσικό συντηρητικό.

Όπως λέει ο κ. Δέδογλου, ”υπάρχουν και άλλες περιοχές που παράγουν τις ίδιες ποικιλίες, αλλά οι συγκεκριμένες διαφέρουν ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό βοηθά η ιλύς του ποταμού, η άμμος και η άργιλος (πηλός).

Θέλουμε να διατηρήσουμε τις παλιές μεθόδους καλλιέργειας σε συνδυασμό με τις νέες τεχνικές για να αυξηθεί η παραγωγή και να προσφέρεται ένα προϊόν για όλο τον χρόνο”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Να τονίσουμε εδώ, πως και άλλες περιοχές, όπως ο νομός Ηλείας, καλλιεργούν και παράγουν πεπόνια τύπου Θράκης όπως τα ονομάζουν και μάλιστα όπως αυτά της “Χρυσής Κεφαλής”, αλλά φυσικά αυτά δεν έχουν ούτε την γεύση, ούτε τα συστατικά, ούτε τις ιδιότητες του μοναδικού πεπονιού της περιοχής Τυχερού.