Κατερίνα Μπέρδου: Έναν χρόνο τώρα, μάς «ταΐζουν» υποσχέσεις. Φτάνει!

-Δεν μας έφταναν οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και το χαλάζι. Έχουμε και την αδιαφορία της κυβέρνησης… 

Της Κατερίνας Μπέρδου*


Δεν έφταναν οι πληγές από τρία διαφορετικά είδη φυσικών καταστροφών, που λεηλάτησαν τον Έβρο εδώ και ένα χρόνο.

Είναι Σεπτέμβριος του 2024, και εκτός από όλα αυτά, ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του Έβρου, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και πολίτες, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που για άλλη μια φορά αρκέστηκε στις υποσχέσεις. Μέχρι σήμερα, ούτε οι αποζημιώσεις έχουν δοθεί στους πυρόπληκτους, ούτε τα έργα αποκατάστασης έχουν γίνει. Και έχουν περάσει 12 μήνες από την καταστροφή…

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια

Τον περσινό Αύγουστο, οι απώλειες του Έβρου ήταν τραγικές.

  • 961 χιλ. (σχεδόν ένα εκατομμύριο) στρέμματα καμμένα, εκ των οποίων περίπου το 87% δασική έκταση σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγράψει το σύστημα παρακολούθησης EFFIS της ΕΕ, τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο, με βάση τις 1130 και πλέον δηλώσεις που είχαν υποβληθεί ως τον Δεκέμβρη, φτάνουν:

  • τα 67 χιλιάδες στρέμματα, κυρίως σε ελαιώνες και αμπέλια
  • τα 6,6 χιλιάδες ζώα, κυρίως αιγοπρόβατα
  • τα 1700 μελίσσια και κυψέλες.

Επίσης:

  • Καταστράφηκε πλήθος κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και βοσκότοπων
  • Κτίρια, βιομηχανίες και αποθήκες έκτασης 120 χιλ. τετραγωνικών υπέστησαν ζημιές.
  • Σε αυτά ας προσθέσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις, το συνολικό τουριστικό προϊόν με επίκεντρο τη Δαδιά, πέρα από την περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή.

Ένας χρόνος χωρίς εισόδημα

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο Έβρος “βράζει” αφού υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε ένα ευρώ σε αποζημιώσεις είτε από την Κρατική Αρωγή είτε από τον ΕΛΓΑ. Αλλά κι αυτοί που έλαβαν μια προκαταβολή, δικαιολογημένα διαμαρτύρονται αφού τα ποσά που μπήκαν στους λογαριασμούς τους δεν φτάνουν παρά για ένα κλάσμα της ζημιάς που υπέστησαν. Τα όσα βιώνουν, δηλαδή, εδώ και έναν χρόνο οι Εβρίτες πληγέντες βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις  πλούσιες κυβερνητικές υποσχέσεις, που είχαν λάβει τότε (στην αρχή) και δεσμευόντουσαν για πλήρη και κυρίως άμεση ενίσχυσή τους.

Είναι απολύτως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έπρεπε να φτάσουμε τον Μάρτιο του 2024, επτά ολόκληρους μήνες μετά την καταστροφή (που σημαίνει 7 μήνες χωρίς εισόδημα για αγρότες και κτηνοτρόφους), για να εκδοθεί η ΚΥΑ για την Κρατική Αρωγή!

Η απόφαση αφορούσε δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα και δεσμευόταν για7,4 εκατ. ευρώ ενίσχυσης για τους δικαιούχους της ΠΕ Έβρου. Ωστόσο, δύο μήνες μετά, τον Μάιο του 2024,σε γραπτή του απάντηση σε ερώτηση βουλευτή, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος, ανέφερε ότι είχαν πιστωθεί 1,8 εκατ. ευρώ σε 249 δικαιούχους από την ΠΕ Έβρου! Δηλαδή ούτε το ¼ των συνολικών αιτούντων. Κι αυτά ήταν προκαταβολές! Και είχαμε φτάσει Μάιο! Άλλωστε, ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός, ΛευτέρηςΑυγενάκης, είχε παραδεχθεί ότι υπήρχαν καθυστερήσεις. Το αποτέλεσμα αυτών… των καθυστερήσεων; Έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά,οι πληγέντες έχουν πάρει από τίποτα έως το μισό της αποζημίωσης που τους αναλογεί!

Με τη σημείωση, μάλιστα, ότι η αποζημίωση αυτή αφορά μόνο στα μέσα παραγωγής. Όμως οι άνθρωποι δεν έχασαν μόνο αυτά. Οι ελαιοπαραγωγοί, για παράδειγμα,Αύγουστο μήνα, ήταν έτοιμοι για συγκομιδή!Δεν έχασαν μόνο τα δέντρα. Έχασαν τον καρπό που θα μάζευαν, κι έχασαν και τα χρήματα που επένδυσαν ή/και δανείστηκαν για τη συντήρηση και φροντίδα των ελαιώνων τους, σε ραντίσματα, νερό, ενέργεια κλπ. Μιλάμε για ζημιά χιλιάδων ευρώ, που δεν καλύπτεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μετά από 12 μήνες και δεκάδες υποσχέσεις…

Έναν χρόνο μετά την καταστροφή, δεν συζητάμε για τις πληρωμές της ΚΑΠ, δεν συζητάμε για το αν και πόσο έχουν προχωρήσει τα εγγειοβελτιωτικά έργα, δεν συζητάμε για τις επιδοτήσεις στα κόστη παραγωγής -φτάσαμε τον Αύγουστο για να το θυμηθεί η κυβέρνηση-, δεν συζητάμε για τις αδικίες και τις ελλιπείς πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συζητάμε -δυστυχώς ακόμη- για κάτι που θα έπρεπε σήμερα να είναι το αυτονόητο δεδομένο, δηλαδή την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση της παραγωγής.

Ε, λοιπόν, έφτασε η ώρα να τελειώνουμε με τα λόγια και τις υποσχέσεις.Ο κόσμος του Έβρου απαιτεί σεβασμό. Απαιτεί να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων για όλους, εδώ και τώρα. Απαιτεί να προχωρήσει η ανασυγκρότηση του Έβρου με πράξεις και έργα, όχι άλλο με παρουσιάσεις σε pdf. Ο κόσμος του Έβρου απαιτεί την προσοχή της κυβέρνησης και σίγουρα δεν του αξίζει η αδιαφορία που λαμβάνει…

(*)Η Κατερίνα Μπέρδου είναι πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον Νομό Έβρου, δικηγόρος