Με 2 εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσει στους Βούλγαρους η Ελλάδα την παράταση της συμφωνίας για τα νερά του ποταμού Άρδα για το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Δεν μας… έκαναν ούτε χάρη λοιπόν οι Βούλγαροι, ούτε άφησαν τα νερά από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ να τρέχει προς την Ελλάδα, για να αρδεύονται οι αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή του Τριγώνου και όχι μόνο. Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στο insidestoxy.gr, oι Βούλγαροι είχαν ζητήσει 2 εκατομμύρια από τη ΔΕΗ για το νερό του καλοκαιριού. Μάλιστα τα χρήματα αυτά μέχρι χθες δεν είχαν πληρωθεί. Έτσι εξηγείται τελικά ότι στις 11 Ιουλίου η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η βουλγαρική ΔΕΗ (ΝΕΚ) –που εκμεταλλεύεται τα νερά του ποταμού στη βουλγαρική πλευρά για την παραγωγή ενέργειας-υπέγραψαν μία προσωρινή ανακωχή σχετικά με τα νερά και η συμφωνία του 1964 παρατάθηκε μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου τον Σεπτέμβριο.
Καμιά… επιτυχία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη και της ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε. Τα “άρπαξαν” χοντρά οι Βούλγαροι, 2 εκατ. ευρώ για τρεις μήνες και συνέχισαν να αφήουν το νερό να τρέχει. Η συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τη Βουλγαρία το 1964 για την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Άρδα που έληξε τον Ιούλιο του 2024, θα ανανεωθεί σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη τους επόμενους μήνες κα μέχρι το τέλος του 2024. Ο κ.Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες, πιθανόν και πριν το τέλος του έτους, θα υπάρξει μία νέα συμφωνία με τη γειτονική χώρα, ώστε να διασφαλιστούν οι ποσότητες αρδευτικού νερού που απαιτούνται για τις ανάγκες των αγροτών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε και 5 εκατομμύρια ευρώ για το φράγμα του Θεραπειού, παρουσιάζοντας από την Ορεστιάδα, τα έργα του ΥΠΕΝ, που περιλήφθηκαν στο σχέδιο ανασυγκρότησης του Έβρου.
“Ξεκινάμε με 5 εκ. ευρώ που βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την πλήρη αλλαγή του αρδευτικού φράγματος του Θεραπειού”, ανακοίνωσε συγκεκριμένα, για να προσθέσει ότι “τα νερά του Άρδα μπαίνουν στο σύστημά μας, και είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποκτήσει το φράγμα δυναμικότητα, έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα νερά μίας εβδομάδας, για παράδειγμα, και να είμαστε ανεξάρτητοι από τα ανεβοκατεβάσματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, από τα οποία έρχεται το νερό από τη Βουλγαρία”.
Κάλεσε, δε, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, εντός του επόμενου τριμήνου να ετοιμάσει τη σχετική μελέτη, για να προχωρήσει το έργο.
Όπως αναφέρει ο Τάσος Τέλλογλου για το συγκεκριμένο θέμα, μια αντιπροσωπεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη, είχε πάει στις 31 Ιανουαρίου 2024 για διαπραγματεύσεις με τη βουλγαρική πλευρά. Προηγουμένως οι Βούλγαροι είχαν καταστήσει σαφές ότι είχαν συνδέσει μια συμφωνία για τα νερά του Άρδα με πρόσβασή τους στα λιμάνια της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Θεσσαλονίκης. Οι Βούλγαροι πρότειναν να δημιουργηθεί κοινή ελληνοβουλγαρική εταιρεία με 60% των μετοχών στα χέρια τους, 40% στα χέρια της Αθήνας και βουλγαρική διοίκηση. Μεταξύ των αιτημάτων της βουλγαρικής πλευράς ήταν να μεταφέρει 150.000 τόνους χύδην φορτία ημερησίως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καταλαμβάνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του. Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά βρήκαν τη συμφωνία ετεροβαρή και απρόσφορη για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η ελληνική πλευρά είχε πάντως αφήσει προηγουμένως ανοιχτή τη σύνδεση ανάμεσα στις μεταφορές και το νερό – στην οποίαν επανέρχονται ξανά και ξανά οι Βούλγαροι.