Οι Καναδοί ξανάρχονται στον Έβρο, με τα “Χρυσωρυχεία Θράκης” σιγά-σιγά να ενεργοποιούνται ξανά, έχοντας στόχο την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης.
Η συγκεκριμένη εταιρεία ποτέ δεν έφυγε βέβαια από την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, απλά βρισκόταν σε… αδράνεια, αλλά τον τελευταίο καιρό, όπως έχει γράψει επανειλημμένα το Evros-news.gr ξεκίνησε και πάλι την δραστηριότητα της. Προφανώς κατόπιν απόφασης των Καναδών της ELDORADO GOLD, με στόχο φυσικά να ξεκινήσουν την εξόρυξη χρυσού και στην περιοχή μας, στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα “Χρυσωρυχεία Θράκης” απέκτησαν δυο νέα στελέχη. Τον περασμένο Ιούλιο Γενικός Διευθυντής στα Χρυσωρυχεία Θράκης ανέλαβε ο Λεωνίδας Μπακούρας, ο οποίος είχε παρουσία 24 χρόνων στην ενέργεια και ειδικά στον κλάδο του φυσικού αερίου.
Επίσης, προχώρησαν στην πρόσληψη του δημοσιογράφου Θανάση Τσολάκη ως υπεύθυνου Τύπου και επικοινωνίας, προφανώς για την επικοινωνιακή προβολή των θέσεων της εταιρείας και της επένδυσης στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης μέσω των τοπικών ΜΜΕ στους πολίτες. Ο κ.Τσολάκης, μέχρι τώρα στενός συνεργάτης σε Επιμελητήριο Έβρου και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Περιφερειάρχη Τάκη Τοψίδη, θα προωθήσει επικοινωνιακά τις θέσεις των “Χρυσωρυχείων Θράκης” στον Έβρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Με απώτερο στόχο φυσικά να περιοριστούν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια όχι μόνο από τους θεσμικούς φορείς οι οποίοι καθολικά είχαν ταχθεί κατά της εξόρυξης χρυσού σε Έβρο και Ροδόπη, αλλά και της τοπικής κοινωνίας που επίσης είναι κάθετα αντίθετη στη συντριπτική της πλειοψηφία στην συγκεκριμένη εξόρυξη χρυσού, αφού την θεωρεί επικίνδυνη για όλους.
Η επαναδραστηριοποίηση λοιπόν των χρυσωρυχείων στην περιοχή μας αποδεικνύεται και από άλλα δυο στοιχεία. Το πρώτο είναι η προβολή, κυρίως σε αθηναϊκά ΜΜΕ, της επένδυσης της Σκουριές Χαλκιδικής, η οποία ολοκληρώνεται και για το συγκεκριμένο ορυχείο και εργοστάσιο υπάρχει επικοινωνιακή “καταιγίδα” των “πλεονεκτημάτων” από αυτή την επένδυση. Τόσο σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας όσον αφορά τι θέσεις εργασίας όσο και ανταποδοτικών. Επίσης, η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αποκατάσταση των μεταλλίων της Κίρκης στην Αλεξανδρούπολη, όπου ξεκάθαρα προβάλλεται ότι θα δοθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ για την… αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου στη μεταλλευτική δραστηριότητα, σε αυτήν την κατεύθυνση οδηγεί.
Οπότε από όλα αυτά εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως το πρόβλημα με την εξόρυξη χρυσού δεν είναι πλέον κοντά μας, στη γειτονική Βουλγαρία και συγκεκριμένα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή του Ερυθροποτάμου όπου οι παρόμοιες επενδύσεις ξεσήκωσαν αντιδράσεις και στο νομό Έβρου, αλλά ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ. Στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης. Γι΄ αυτό θεωρούμε δεδομένο, ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Οικολογική Εταιρεία Έβρου και οι άλλες βλέπουν πλέον ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα έφτασε μέσα στο νομό Έβρου, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Όλοι λοιπόν, θεσμικοί φορείς, η Επιτροπή Αγώνα Ροδόπης-Έβρου, οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και φυσικά οι πολίτες, θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση εγρήγορση. Να παρακολουθούν τις κινήσεις από τα “Χρυσωρυχεία Θράκης”, τόσο στον επικοινωνιακό τομέα με τα δελτία τύπου που θα εκδίδουν, αλλά και γενικότερα στις ενέργειες με τον “μανδύα” των ανταποδοτικών δράσεων στην τοπική κοινωνία.
Να θυμίσουμε ότι πριν από χρόνια, η συγκεκριμένη εταιρεία είχε πρόσβαση σε τοπικά ΜΜΕ, τόσο σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών τους, αλλά και σε δημοσιογράφους, ενώ είχε δημιουργήσει ακόμα και ειδικούς Συλλόγους υποστήριξης των θέσεων της. Είναι γνωστοί οι… προπαγανδιστές των θέσεων της, προφανώς με το… αζημίωτο, σε κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες και ιστοσελίδες. Παράλληλα, είχε μοιράσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε συλλόγους και άλλους φορείς, σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις και να εμφανίσει φιλικό πρόσωπο προς την τοπική κοινωνία. Τότε δεν τα κατάφερε τελικά, τώρα θα δούμε τι ακριβώς θα συμβεί.
Πόσο κοντά μας είναι ο χρυσός στο Πέραμα
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης” που έχει μείνει “κολλημένη” όσον αφορά τις ενημερώσεις στο 2017, το κοίτασμα χρυσού Περάματος Έβρου βρίσκεται στη Βορειοανατολική Ελλάδα, στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης.
Το έργο βρίσκεται σε μη κατοικημένη περιοχή, χαμηλής γεωργικής και δασικής παραγωγικής αξίας στον νομό Έβρου στη Θράκη. Απέχει περίπου 5χλμ. από τη θάλασσα, 28χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, 15 χλμ. από τη Μάκρη, 7 χλμ. από τη Μέστη και 0,5 χλμ. από το χωριό Πέραμα.