Μοιάζει παράξενο ένα ψαροχώρι που ιδρύθηκε μόλις στα μέσα του 19ου αιώνα να φέρει βασιλικό όνομα, αυτό του Αλέξανδρου Α’· αυτή είναι κι η πρώτη αντίθεση αναφορικά με την Αλεξανδρούπολη, που δεν άργησε να εξελιχθεί σε σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο.
Πύλη μεταξύ Ανατολής και Δύσης, κόμβος θαλάσσιων και χερσαίων διαδρομών, σταυροδρόμι ηπείρων και κουλτούρων, αξιοσημείωτη στάση όσων μετακινούνται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, τόπος όπου η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά συμβαδίζει με το ιδιαίτερης σπουδαιότητας φυσικό περιβάλλον.
Αυτό το συγκέρασμα διαφορετικών στοιχείων είναι που καθιστά τελικά την Αλεξανδρούπολη μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, έναν πολλά υποσχόμενο και σίγουρα ανερχόμενο ταξιδιωτικό προορισμό. Φιλική και φιλόξενη, με το βλέμμα μόνιμα στραμμένο στο Θρακικό πέλαγος, με ένα γεμάτο ζωντάνια παραλιακό μέτωπο, μια αμμουδερή παραλία να την αγκαλιάζει, ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, πλήθος μουσείων και τέτοιο πλούτο δραστηριοτήτων και εμπειριών να την πλαισιώνουν, αποζημιώνει και κατακτά όσους δεν τη δουν απλά σαν μια στάση κατά την περιήγηση στα μοναδικής ομορφιάς τοπία του Έβρου.
Γιατί να πάτε τον Νοέμβριο
Πριν ο χειμώνας δείξει τα δόντια του και η θερμοκρασία αρχίζει να κατρακυλάει, ο Νοέμβριος με το ανεκτό ακόμη κρύο, την αναζωογονητική πρωινή δροσιά και τον ήλιο που πάντα βρίσκει διέξοδο ανάμεσα στα σύννεφα, προφέρεται τόσο για απολαυστικούς περιπάτους κατά μήκος της μεγάλης παραλιακής Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου, με στάση για καφέ κάτω από τον εμβληματικό Φάρο της πόλης, όσο και για επισκέψεις στα ενδιαφέροντα μουσεία της.
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι πληθυσμοί των υδρόβιων πουλιών στον υδροβιότοπο του Δέλτα του Έβρου, ο οποίος είναι παγκόσμιας περιβαλλοντικής σημασίας, αυξάνονται. Οι ασπρομέτωπες χήνες που έρχονται εδώ για να ξεχειμωνιάσουν εντυπωσιάζουν, όπως και οι σπάνιοι νανόκυκνοι, οι αργυροπελεκάνοι, οι ροδοπελεκάνοι, οι βασιλαετοί και τα υπόλοιπα από τα περίπου 70 μεταναστευτικά είδη που φωλιάζουν στην περιοχή.
Τι να κάνετε
Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στην ελληνική επικράτεια και από το 1920, όταν η γαλανόλευκη κυμάτισε για πρώτη φορά στην προκυμαία της. Η πόλη συνεχίζει να εξελίσσεται, διατηρώντας την παράδοση των θαλασσινών πρώτων κατοίκων της και το ιδιαίτερο πολιτιστικό στίγμα της.
Για κάθε επισκέπτη, πρώτη στάση δεν είναι άλλη από το σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας του Έβρου, τον πανύψηλο φάρο που δεσπόζει στην κεντρική παραλιακή λεωφόρο, επιβλέποντας την πόλη από τα 18 μέτρα του, ενώ αποτελεί και αναγνωρισμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της. Η μαρμάρινη πλάκα στην είσοδό του πληροφορεί για τη συμπλήρωση σχεδόν 150 χρόνων λειτουργίας του και μια στάση για καφέ κάτω από την επιβλητική σιλουέτα του είναι επιβεβλημένη πριν συνεχίσετε ανατολικά του, προς το λιμάνι με τις γραφικές ψαρόβαρκες, ιδανικό σκηνικό για περίπατο την ώρα που δύει ο ήλιος.
Εναλλακτικά, ειδυλλιακό σημείο για να ρεμβάσετε το ηλιοβασίλεμα είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, λίγο έξω από την πόλη. Εκτός από καφέ και βόλτες, το παραλιακό μέτωπο προσφέρεται για νυχτερινή διασκέδαση και γαστρονομικές απολαύσεις, είτε κατευθυνθείτε σε τσιπουράδικα και ψαροταβέρνες με ολόφρεσκα αλιεύματα του Θρακικού πελάγους, είτε αναζητήσετε τοπικές γεύσεις όπως τον περίφημο καβουρμά, τις πίτες και τους γιουφκάδες, είτε σας έλκουν τα club και η χορευτική μουσική.
Ανέλπιστη είναι η πληθώρα των μουσείων της πόλης, ικανή να γεμίσει τις μέρες σας με αξιοθαύμαστα εκθέματα που συμβάλλουν στην παραστατική αφήγηση της ιστορίας του τόπου, στη διάσωση και διάδοση της πλούσιας παράδοσης και στην ανάδειξη των σπάνιων βιοτόπων της περιοχής.
Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης / Ethnological Museum of Alexandroupolis / Shutterstock
Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης / Ethnological Museum ofAlexandroupolis / Shutterstock
Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, διαδραστικά μέσα και μια πληθώρα θεματικών ενοτήτων ρίχνουν φως τόσο στις πληθυσμιακές ομάδες που απαρτίζουν την πόλη, όσο και στην εμπορική της ανάπτυξη και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία. Σε ευρύτερο πλαίσιο κινείται το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης που στεγάζεται σε ένα όμορφο, διατηρητέο πέτρινο νεοκλασικό κτήριο, μυώντας μας στο λαϊκό πολιτισμό της Θράκης και ειδικότερα στον παραδοσιακό τρόπο ζωής στον Έβρο μεταξύ 17ου και αρχών 20ού αιώνα.
Άμεσα συνδεδεμένα με τη λαϊκή παράδοση είναι και το Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης που βρίσκεται στον οικισμό της Αισύμης -εντός του Δήμου Αλεξανδρούπολης, 22 χλμ. βόρεια της πόλης- κι όπου φυλάσσεται όλη η ιστορία και η παράδοση των Σαρακατσαναίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το Μουσείο της Καππαδοκικής Εστίας Έβρου με την παραστατική αφήγηση των καθημερινών ασχολιών των κατοίκων της περιοχής της Καππαδοκίας και το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείου Φερών με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση παλιών επαγγελμάτων, γυναικείων ενδυμασιών από χωριά του Έβρου και αντικειμένων της καθημερινότητας κατοίκων της περιοχής και προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία.
Πράγματι, γύρω από την Αλεξανδρούπολη, το μεγαλείο της φύσης επιβάλλεται και μαγεύει, είτε βρεθείτε στον χαρακτηρισμένο ως βιότοπο Natura δρυμό της Νίψας, είτε ποδηλατώντας στον βιότοπο της Κίρκης, είτε πεζοπορώντας ανάμεσα στο δάσος με τις οξιές και τα πεύκα και πλάι στους παραδοσιακούς ανεμόμυλους της Μελίας, είτε στο πασίγνωστο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, είτε ανακαλύπτοντας τον πανάρχαιο ελαιώνα της Μάκρης με ελαιόδεντρα που φτάνουν σε ηλικία τα 2.500 χρόνια.