Χατζηγιάννογλου: «Να σταματήσει να είναι η δυσμενής μετάθεση το Διδυμότειχο» – Τιμώμενος προορισμός στην έκθεση Philoxenia

Mε τιμώμενο προορισμό τον δήμο Διδυμοτείχου, «την αρχή και όχι την άκρη της Ελλάδας»,  ανοίγει τις πύλες της σήμερα Πέμπτη η 39η διεθνής έκθεση τουρισμού της ΔΕΘ-Helexpo AE.

Στη φετινή έκθεση, το κέντρο βάρους της οποίας τοποθετείται στη σχέση πολιτισμού- τουρισμού, θα συμμετάσχουν 342 εκθέτες από την Ελλάδα και 24 χώρες του εξωτερικού, καλύπτοντας εκθεσιακό χώρο 12.000 τετραγωνικών μέτρων σε τέσσερα περίπτερα. Οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 140, από 36 χώρες, ενώ η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί με την ευκαιρία της έκθεσης και δύο επιχειρηματικές αποστολές, περίπου 80 ατόμων, από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Συνολικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν 4000 επιχειρηματικά ραντεβού μεταξύ εμπορικών επισκεπτών και εκθετών.

Τα παραπάνω γνωστοποίησαν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης. Ο κ.Τζήκας γνωστοποίησε δε ότι πρόκειται να «υιοθετηθεί» ένα ακριτικό χωριό στον Βόρειο Έβρο, το οποίο θα επιλεγεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τον δήμο Διδυμοτείχου, όπου θα γίνει ένα έργο τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, πιθανώς στον χώρο της παιδείας. Το έργο θα υλοποιηθεί με χρήματα από σημαντικό μέρος των εσόδων απ’ τα εισιτήρια της 87ης ΔΕΘ, όπως γνωστοποίησε ο κ.Τζήκας, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου για τη Philoxenia-Hotelia, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14-16 Νοεμβρίου και θα εγκαινιαστεί σημερα Πέμπτη από την υφυπουργό Τουρισμού, Έλενα Ράπτη.

Χατζηγιάννογλου: «Να σταματήσουμε να είμαστε η δυσμενής μετάθεση»

«Θέλουμε να σταματήσουμε να είμαστε η δυσμενής μετάθεση και τα πλημμυρικά φαινόμενα και να είμαστε ένας τόπος που αξίζει να τον γνωρίσει κάποιος. Δεν είμαστε η άκρη της Ελλάδας, αλλά η αρχή της» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιαννόγλου, περιγράφοντας την προσπάθεια του δήμου να αναδυθεί στον τουριστικό χάρτη, αξιοποιώντας τον πολιτιστικό και φυσικό του πλούτο και αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά μιας περιοχής, όπου ο πολιτισμός ήκμασε για αιώνες και η ιστορία χιλιάδων ετών αποτυπώνεται σε τοπόσημα και μνημεία που ακόμα στέκουν στη θέση τους.

Μάλιστα, στα αμέσως επόμενα χρόνια θα γίνουν επισκέψιμα μνημεία με μεγάλη ιστορική σημασία, όπως το τέμενος Βαγιαζήτ που κάηκε το 2017 και αποκαθίσταται, αλλά και το βυζαντινό κάστρο του Διδυμοτείχου, για το οποίο υπάρχει μελέτη αποκατάστασης. Επιπλέον, η περιοχή έχει αξιοσημείωτη γαστρονομία, αλλά και ιδιαίτερα τοπόσημα, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πυθίου, όπου το περίφημο «Orient Express» έκανε την τελευταία στάση του σε ευρωπαϊκό έδαφος, πριν συνεχίσει το ταξίδι του για την Ασία.

Ο κ.Χατζηγιαννόγλου πρόσθεσε πως μεταξύ όσων έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους στην περιοχή λέγεται συχνά η φράση «στο Διδυμότειχο με κλάμα έρχεσαι, με κλάμα φεύγεις», καθώς πολλοί δεν επιθυμούν να ζήσουν εκεί, αλλά μετά τη διαμονή τους λυπούνται που φεύγουν. Σε ερώτημα αν η περιοχή έχει ήδη τουριστικές αφίξεις και αν διαθέτει την υποδομή για να τις υποδεχτεί, απάντησε ότι το Διδυμότειχο προσελκύει προς το παρόν μόνο διερχόμενο τουρισμό και ότι ο Βόρειος Έβρος διαθέτει αξιόλογες μονάδες φιλόξενων οικογενειακών επιχειρήσεων, αλλά όχι την αναγκαία υποδομή σε πεντάστερα ξενοδοχεία, αφού οι σημερινές τουριστικές ροές δεν επαρκούν μέχρι στιγμής για να προχωρήσουν τέτοιες επενδύσεις.