Συμβούλιο Επικρατείας-Προσφυγή Τοκαμάνη: Ως τέλη Νοεμβρίου η απόφαση για τις “παράνομες” υποψηφιότητες

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή κατά της εκλογής του Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου και της δημοτικής του αρχής, που κατέθεσε ολόκληρη η παράταξη του Χρήστου Τοκαμάνη.

Η συζήτηση της υπόθεσης είχε γίνει τον Σεπτέμβριο και όπως είχε ανακοινωθεί στους νομικούς εκπροσώπους των δύο πλευρών που κατέθεσαν στη συνέχεια τα υπομνήματα με τα επιχειρήματα τους, το αργότερο μέσα σε δυο μήνες θα ανακοινωθεί η απόφαση. Αν δηλαδή απορριφθεί ή αποφασιστεί επανάληψη των εκλογών ή ακόμα και αλλαγή εκλεγέντος δημάρχου όπως είναι τα τρία ενδεχόμενα. Μάλιστα οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως η απόφαση θα έβγαινε μέσα σε ένα μήνα, αλλά το ΣτΕ καθυστέρησε περισσότερο, γιατί εξέτασε όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης. Αν δηλαδή κάνει δεκτή την προσφυγή της παράταξης Τοακαμάνη, η οποία επικαλείται την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης (Εκλογοδικείου) που ακύρωσε την εκλογή των Θανάση Καπτσίκα και Τάσου Κεσκίνη οι οποίοι έχασαν την θέση τους, γιατί ήταν αντίθετη στον ισχύοντα νόμο για τις δημοτικές εκλογές. Έκρινε δηλαδή ότι ήταν παράνομες οι υποψηφιότητες, αλλά επέβαλλε την ακύρωση της εκλογής τους χωρίς να έχει πρόβλημα η παράταξη της δημοτικής αρχής.

Η παράταξη Τοκαμάνη στην προσφυγή της επικαλείται τόσο αυτές τις δυο “παράνομες” υποψηφιότητες που έφεραν 950 ψήφους στην παράταξη Χατζηγιάννογλου, όσο και άλλες δύο οι οποίοι δεν εκλέχθηκαν. Συνολικά οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι συγκέντρωσαν περίπου 1400 ψήφους, όταν η εκλογή κρίθηκε στις 60 ψήφους συνολικά. Ακόμα και αν ληφθεί υπόψη η τετρασταυρία που ισχύει, το ένα τέταρτο των ψήφων είναι 400 σταυροί και ο κ.Τοκαμάνης με τους συνυποψηφίους του επισημαίνουν πως από τις “παράνομες” (αντίθετες με το νόμο δηλαδή) αυτές υποψηφιότητες κρίθηκαν οι εκλογές μια και οι διαφορά ήταν 60 ψήφοι.

Η απόρριψη θα επιτρέπει σε υποψήφιους δημάρχους

να… χρησιμοποιούν τέτοιες “παράνομες” υποψηφιότητες

Η απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της χώρας όπως είναι το ΣτΕ για τον δήμο Διδυμοτείχου και την προσφυγή της παράταξης του Χρήστου Τοκαμάνη, θεωρείται σημαντική από νομικούς κύκλους. Γιατί μπορεί να δημιουργήσει κάποιας μορφής… δεδικασμένο στην συνέχεια. Αν δηλαδή θεωρήσει πως απλά χάνουν την θέση τους οι Καπτσίκας, Κεσκίνης, με τον πρώτο επειδή ήταν αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων κάτι που απαγορεύει ο νόμος και τον δεύτερο να αμείβεται από τον δήμο Διδυμοτείχου ως συνεργάτης της δημοτικής αρχής και να εκλέγονται απλά οι επόμενοι. τότε θα μπορούμε να δούμε στη συνέχεια το εξής:

  • Κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι να επιλέγουν στην παράταξη τους υποψήφιους συμβούλους ιδιαίτερα δημοφιλείς ή αγαπητούς στην περιοχή οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα από το νόμο να είναι υποψήφιοι, αυτοί να τους φέρνουν πολλούς ψήφους και να εκλέγονται δήμαρχοι και απλά οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι να χάνουν την εκλογή και στην θέση τους να έρχονται οι επιλαχόντες.
  • Να βλέπουμε δηλαδή υποψήφιους ακόμα και υψηλόβαθμους αξιωματικούς ή Διευθυντές νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας που επίσης απαγορεύεται από το νόμο και εξ επαγγέλματος έχουν πολλούς ψήφους, αλλά ακόμη και παππάδες ή και… μουφτήδες.
  • Όλα αυτά με βάση το νέο εκλογικό νόμο που συζητείται και θέλει να φέρει ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό υποψήφιων, θα επιτρέπει σε υποψήφιους δημάρχους έχοντας κάποιες πολύ δυνατές αλλά “απαγορευμένες” από το νόμο υποψηφιότητες, να εκλέγονται “θυσιάζοντας” απλά τους υποψήφιους αυτούς και να τους αντικαθιστούν οι επιλαχόντες της παράταξης του.

Για να δούμε τι θα δούμε λοιπόν, ώστε να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα, στον δήμο Διδυμοτείχου, αν και ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου με συνεχείς δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν ανησυχεί και πως θα απορριφθεί η προσφυγή της παράταξης Τοκαμάνη, όπως έγινε και στο Εκλογοδικείο.