Συνεχείς διαμαρτυρίες καταθετών στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων – Η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου “εξαφανίστηκε” χωρίς καμιά αντίδραση

Συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι καταθέτες έξω από την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, για την τεράστια οικονομική ζημία που υπέστησαν από τα εγγυημένα καταθετικά – επενδυτικά εφευρήματα της.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες, τα μέλη του Σωματείου  Καταθετών Χρυσής Επένδυσης και Αποδίδω, της Τράπεζας Χανίων (ΣΩΚΑΧΕΑΠ), πραγματοποίησαν άλλη μια παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας. Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ από την Κρήτη, τα μέλη του Σωματείου σε σχετική ανακοίνωση τονίζουν: «Το Σωματείο  ιδρύθηκε το 2019 με βασικό σκοπό την ανάδειξη της τεράστιας οικονομικής ζημίας που υπέστησαν ανυποψίαστοι πολίτες από τα Χανιά αλλά και όλη την Ελλάδα από τα εγγυημένα καταθετικά – επενδυτικά εφευρήματα της Τράπεζας Χανίων, “ΧΡΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ” και “ΑΠΟΔΙΔΩ” και την ξαφνική μετατροπή τους, με δόλο, σε επισφαλή».

Παράλληλα επισημαίνου, ότι «μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Σωματείου, έχει προσφύγει στα δικαστήρια και έχει πάρει πλήθος θετικών αποφάσεων πρωτόδικα από τη δικαιοσύνη. Αποφάσεις οι οποίες κάνουν λόγο ξεκάθαρα για εξαπάτηση σε βάρος των καταθετών από την Τράπεζα. Το ίδιο συμβαίνει και σε δεύτερο βαθμό στα εφετεία τα οποία η Τράπεζα στέλνει τις υποθέσεις συνεχίζοντας ένα ατέρμονο και οικονομικά εξαντλητικό αγώνα”.

“Εξαφανίστηκε” η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου

χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση

Όλα αυτά συμβαίνουν βέβαια στην Κρήτη και τα Χανιά, με τους καταθέτες να αντιδρούν και να διαμαρτύρονται συνέχεια, ενώ οργανώθηκαν και νομικά διεκδικώντας τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τους. Όπως οργανώθηκαν νομικά οι μέτοχοι και σε πολλά ακόμα μέρη της Ελλάδας και προσέφυγαν στα δικαστήρια, όταν έκλεισαν με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος οι εκεί Συνεταιριστικές Τράπεζες. Στην Λέσβο για παράδειγμα, υπήρξαν δικαστήρια και καταδίκες για μέλη των διοικήσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου που αφορούσαν και χορηγήσεις δανείων.

Μόνο στον Έβρο δεν υπήρξε η παραμικρή διαμαρτυρία ή αντίδραση για την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου. Κυριολεκτικά… δεν άνοιξε μύτη όπως λέει η γνωστή φράση, ούτε όταν αυτή το 2018 “εξαφανίστηκε” μέσω απορρόφησης από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας και έπαψε να υφίσταται ως όνομα αλλά και ουσιαστικά. Ούτε φυσικά όταν έκλεισε οριστικά τον Φεβρουάριο του 2023 ως “Olympus Bank” όπως μετεξελίχθηκε από τους προερχόμενους εκ Ρωσίας νέους επενδυτές που μπήκαν στο μετοχικό σχήμα και την διοίκηση της. Μπορεί βέβαια οι καταθέσεις (όπως και τα δάνεια φυσικά) να παρέμειναν και απλά μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα, αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν αντέδρασε από τους Εβρίτες μετόχους που έβαλαν τα χρήματα τους για να στηρίξουν την δημιουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου και την λειτουργία και πορεία της στη συνέχεια,

Ούτε οι απλοί μέτοχοι προχώρησαν στην παραμικρή συγκέντρωση ή παράσταση διαμαρτυρίας. Ούτε λόγος φυσικά για νομική οργάνωση των μετόχων, την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκαθάριση της συγκεκριμένης τράπεζας και μπορεί μελλοντικά να προκύψουν και οικονομικές ευθύνες και απαιτήσεις από αυτούς.

Αλλά ούτε και από το Επιμελητήριο Έβρου που ήταν και ο μεγαλομέτοχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου και ουσιαστικά αυτό διόριζε τις διοικήσεις της, αλλά παρέμεινε επίσης μεγαλομέτοχος και στη συνέχεια όταν την απορρόφησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας και έγινε μετά “Olympus Bank”. Καμιά ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη και τα μέλη της διοίκησης του, στα μέλη του Επιμελητηρίου, για όσα συνέβησαν. Ούτε όταν αρχές του 2023 η τράπεζα έκλεισε, ούτε στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Επιμελητήριο Έβρου.

Το 2017 που είχαν γίνει οι προηγούμενες εκλογές, υπήρχε η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου, είχε εκλεγεί νέα διοίκηση με Πρόεδρο τον Σταύρο Σταυράκογλου και Αντιπρόεδρο τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χριστόδουλο Τοψίδη και μάλιστα έγιναν… διθυραμβικές δηλώσεις για ανοδική πορεία της τράπεζας. Ένα χρόνο μετά αυτή “ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ” δια απορροφήσεως από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας και το 2023 ΕΚΛΕΙΣΕ. Κι όμως, δεν έγινε η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα, αφού το Επιμελητήριο Έβρου ήταν ο μεγαλομέτοχος της, ενώ και πολλά μέλη του ήταν παράλληλα απλοί μέτοχοι, βάζοντας τα χρήματα από την περιουσία τους για να την στηρίξουν.

ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ από τον κ.Τοψίδη που διεκδίκησε τρίτη θητεία και επανεκλέχθηκε αφού ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, τόσο στις συνεντεύξεις Τύπου, όσο και στις ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις όπου… αυτοαποθεώνονταν για επιτεύγματα της διοίκησης του τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε φυσικά του έγινε κάποια ερώτηση ή έστω αναφορά στο συγκεκριμένο πολύ σοβαρό ζήτημα, μιας τράπεζας που το Επιμελητήριο ήταν μεγαλομέτοχος και τώρα πλέον δεν υπάρχει. Σε άλλες περιοχές της χώρας και άλλες Συνεταιριστικές Τράπεζες οι μέτοχοι και οι καταθέτες αντιδρούν, ξεσηκώνονται, διαμαρτύρονται, οργανώνονται, αλλά στον Έβρο ουδείς ασχολείται.

Να θυμίσουμε ακόμα, ότι τον Ιούνιο του 2017, με στήριξη της διοίκησης του Επιμελητηρίου, εκλέχθηκε νέα διοίκηση στην πάλαι ποτέ Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου. Πρόεδρος ήταν ο Σταύρος Σταυράκογλου που έθεσε ως στόχο για την συνέχεια όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:

Η προάσπιση των συμφερόντων των μεριδιούχων-μετόχων, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, με αύξηση των καταθέσεων και εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, είναι ο πρώτος, βασικός στόχος που θέτει η νέα διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου”. Μάλιστα ο κ.Σταυράκογλου λίγο μετά την εκλογή του το καλοκαίρι του 2017 σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ δήλωνε:

“Αλήθεια είναι πως έγιναν σοβαρές απόπειρες συγχώνευσης κάποιων συνεταιριστικών τραπεζών, μεταξύ αυτών και η Τράπεζα Έβρου, ωστόσο ζητήματα όπως το ειδικότερο συμφέρον των μεριδιούχων και η σχέση ανταλλαγής, η έδρα, ο αμιγώς συνεταιριστικός χαρακτήρας αποτέλεσαν εμπόδια ολοκλήρωσης.  Αν οι συνθήκες στο μέλλον το επιβάλλουν θα το εξετάσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αυτονομία μας”.

Έναν χρόνο περίπου μετά, τον Σεπτέμβριο του 2018, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μετόχων, όπου ως γνωστόν μεγαλομέτοχος ήταν το Επιμελητήριο Έβρου, η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου “ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΝ”, αφού την απορροφούσε η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας. Ούτε συνένωση, ούτε σύμπραξη, ούτε συγχώνευση, αλλά πλήρης ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ. Οι μεγαλεπήβολοι στόχοι που ένα χρόνο πριν ανέφερε ο Πρόεδρος της Σταύρος Σταυράκογλου… πήγαν περίπατο και όπως δήλωσε μετά την έγκριση της “απορρόφησης” της:  “Οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις. Με συνέπεια και συνέχεια στο ρόλο και στην αποστολή μας, η υπερηφάνεια της ιστορικής μας διαδρομής των 22 ετών, μετουσιώνεται πλέον σε ευθύνη για τη μελλοντική μας πορεία”..

Η μελλοντική πορεία και η ευθύνη που επικαλέστηκε, κατέληξε ως γνωστόν στην είσοδο αμφιλεγόμενων επενδυτών με ρωσική προέλευση και στο ΚΛΕΙΣΙΜΟ της τράπεζας που έγινε από Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας πλέον “Olympus Bank”. Όπως βέβαια δήλωνε τον Φεβρουάριο του 2023 ο κ.Σταυράκογλου όταν η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στο κλείσιμο, για όσα ακολούθησαν μετά το 2018 ο ίδιος δεν έχει καμιά ευθύνη αφού δεν ήταν μέλος στα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια και έτσι είναι. Βέβαια ο ίδιος το 2017 που εκλέχθηκε Πρόεδρος με την στήριξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ.Τοψίδη, προανήγγειλε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου υπό την καθοδήγηση του θα είχε πετυχημένη πορεία. Προφανώς και γνώριζε την οικονομική της κατάσταση αφού διετέλεσε μέλος του Δ.Σ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έναν χρόνο μετά προχωρούσε μέσω Γ.Σ. στην πλήρη απορρόφηση της από την Συνεταιριστική Δράμας

Έτσι πάνε… περίπατο και τα συμφέροντα και των μεριδιούχων-μετόχων και η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας από την ΟLYMPUS BANK ΠΛΈΟΝ, όπως ευαγγελίζονταν όταν ανέλαβε Πρόεδρος το 2017 στην Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου, αφού οι εργαζόμενοι απολύθηκαν και οι μέτοχοι δεν γνωρίζουν αν χρειαστεί να… βάλουν και χρήματα στο τέλος. Ο ίδιος πάντως ήταν υποψήφιος δήμαρχος τον Οκτώβριο του 2023 (έχασε στον δεύτερο γύρο από τον επανεκλεγέντα Γιάννη Ζαμπούκη ο οποίος μάλιστα πήρε ποσοστό ρεκόρ για την μεταπολίτευση στον Δήμο Αλεξανδρούπολης) και πλέον διεκδικεί, μετά την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου (και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης πριν από αυτήν), να διοικήσει και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο οποίο είναι υποψήφιος Διοικητής. Μπορεί στην αρχική λίστα του ΑΣΕΠ να ήταν εκτός της 7άδας που θα συνέχιζε στην διαδικασία της “συνέντευξης”, εκεί που θα αλλάξει πιθανόν η σειρά κατάταξης για να οριστικοποιηθεί η “ΤΡΙΑΔΑ” από την οποία θα επιλεγεί ο Διοικητής από τον υπουργείο Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά τελικά μπήκε στην οριστική λίστα ως 6ος. Γιατί παραιτήθηκε αρχικά η Ελένη Ροφαέλα και παράλληλα έγινε δεκτή ένταση του και πήρε κάποια επιπλέον μόρια.

Αυτά συμβαίνουν στον Έβρο μας και ύστερα σε κάποιους σας φταίνε μόνο η Κυβέρνηση, οι υπουργοί και οι βουλευτές…