Πανηγυρική αθώωση δημάρχου Γ.Ζαμπούκη, Χ.Μιχαηλίδη και διοίκησης της ΔΕΥΑΑ Αλεξανδρούπολης, για την μήνυση Β.Λαμπάκη

Πανηγυρική αθώωση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, του Προέδρου Χαράλαμπου Μιχαηλίδη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. Αλεξανδρούπολης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης, για την μήνυση που  είχε υποβάλλει εναντίον τους ο τέως δήμαρχο Βαγγέλης Λαμπάκης.

Μετά από δύο μέρες ακροαματικής διαδικασίας, στις 19 Δεκεμβρίου 2024 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικαίωσε και αθώωσε τον τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ και Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ.Ζαμπούκη και τα τότε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. (ο νυν Πρόεδρος Χαράλαμπος Μιχαηλίδης ήταν τότε Αντιπρόεδρος), οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε καταβολή του μισού ποσού που επιδίκασε στους εργαζόμενους για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, μια δικαστική απόφαση προσωρινώς εκτελεστή και μάλιστα για όλο το ποσό. Μάλιστα μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ως μέλος του Δ.Σ. ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Καβάζης, γνωστός για την προσφορά του στα κοινά και στην συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση, που δεν παρέστη στο δικαστήριο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, αλλά και η Γενική Διευθύντρια τη ΔΕΥΑΑ, τους οποίους επίσης είχε μηνύσει ο κ.Λαμπάκης.

Η δικαστική απόφαση είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019 δικαιώνοντας σε πρώτο βαθμό τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΑ, όταν ήταν ακόμη εν ενεργεία Δήμαρχος ο Βαγγέλης Λαμπάκης και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ ο Γιώργος Ουζουνίδης. Ο κ.Λαμπάκης, μετά την ήττα του στις δημοτικές εκλογές του 2019, μήνυσε τον τότε Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. κατηγορώντας τους για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, λόγω του ποσού που ήταν 126.000€ περίπου, επειδή μετά την δικαστική απόφαση που δικαίωσε τους εργαζόμενους, αποφάσισαν να τους καταβληθει το μισό ποσό.

Ο τέως δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και δικηγόρος στο επάγγελμα κ.Λαμπάκης, κατέθεσε στο δικαστήριο ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ζητώντας μάλιστα με πολύ πάθος και ιδιαίτερη ένταση και επιμονή, την καταδίκη του σημερινού δημάρχου κ.Ζαμπούκη και των υπόλοιπων κατηγορουμένων, επειδή πλήρωσαν τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΑ.

Στο πλευρό του, επίσης ως μάρτυρας κατηγορίας, κατέθεσε και ο βουλευτής τώρα του κόμματος της “Ελληνικής Λύσης” Πάρης Παπαδάκης, που τότε ήταν Νομικός Σύμβουλος της Δ.Ε.Υ.Α.Α. στην οποία το είχε διοριστεί ο Βαγγέλης Λαμπάκης όταν ανέλαβε δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και παρέμεινε μέχρι την εκλογή του ως βουλευτής. Κι αυτός, όπως και ο κ.Λαμπάκης, υποστήριξε ότι κακώς πλήρωσαν τους εργαζόμενους παρά την δικαστική απόφαση που τους δικαίωσε αρχικά, ο τότε Πρόεδρος και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης καθώς και το Διοικητικό συμβούλιο και πως με δόλο κατέβαλαν τα χρήματα στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημία της Επιχείρησης.

Όμως οι μαρτυρίες του Προέδρου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων των ΔΕΥΑ όλης της χώρας αποδόμησε κυριολεκτικά το κατηγορητήριο, αλλά και τις καταθέσεις των Βαγγέλη Λαμπάκη και Πάρη Παπαδάκη, αναλύοντας  στην κατάθεση του διεξοδικά την φύση των επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας. Επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής το 2020 και Δικηγόρος στο επάγγελμα Νότης Χαραλαμπίδης παρουσίασε την… καταστροφή που έπαθε η αντίστοιχη επιχείρηση του δήμου Κομοτηνής, όταν οι εργαζόμενοι της επειδή δεν πληρώθηκαν παρά την δικαστική απόφαση που τους δικαίωνε προσωρινά, κατάσχεσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της. Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσε και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας ότι σωστά ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ και δήμαρχος Αλεξανδρούολης κ.Ζαμπούκης και το Δ.Σ. αποφάσισαν να καταβάλλουν μέρος των χρημάτων στους εργαζόμενους για τα δώρα, μετά την προσωρινά εκτελεστή δικαστική απόφαση.

Στην απολογία του, ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης που ήταν τότε και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, επεσήμανε πως αν δεν καταβάλλονταν μέρος των χρημάτων στους εργαζόμενους, μετά την προσωρινά εκτελεστή δικαστική απόφαση που τους δικαίωσε, η ΔΕΥΑΑ κινδύνευε με κατασχέσεις και λειτουργικά προβλήματα. Με την συμμόρφωση στην αρχική δικαστική απόφαση, επικράτησε εργασιακή ειρήνη και ηρεμία και τόνισε επίσης πως όλο αυτό το ποσό επέστρεψε μέχρι τελευταίο ευρώ στα ταμεία της ΔΕΥΑΑ στη συνέχεια, με συγκεκριμένο τρόπο και παρακράτηση του από του εργαζόμενους, όταν υπήρξε δεύτερη δικαστική απόφαση η οποία ανέτρεψε την αρχική. Κι αυτό όπως σημείωσε, το γνωρίζουν αλλά το απέκρυψαν στις καταθέσεις τους, τόσο ο τέως δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης που έκανε και την μήνυση, όσο και ο επίσης μάρτυρας κατηγορίας τέως έμμισθος νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΑ (προληφθείς επί δημαρχίας Λαμπάκη όπως αναφέραμε) και νυν βουλευτής Έβρου Πάρης Παπαδάκης.

Τόσο ο τότε Πρόεδρος όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α Αλεξανδρούπολης αθωώθηκαν πανηγυρικά, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι δεν απίστησαν αλλά έπραξαν το σωστό, καταβάλλοντας στους εργαζόμενους τα χρήματα της προσωρινά εκτελεστής δικαστικής απόφασης.