Αναβαθμίζεται και γίνεται ακόμα περισσότερο σημαντικός ο ρόλος του σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, μετά την χθεσινή εξέλιξη με την διακοπή διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη.
Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανέφερε ότι σταμάτησε χθες Πρωτοχρονιά η διέλευση φυσικού αερίου «για λόγους εθνικής ασφάλειας», κάτι που επιβεβαιώνει και η Gazprom αφού ορωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη έχουν διακοπεί από τις 08:00 ώρα Μόσχας, καθώς έληξε η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μεριά της έχει ενισχύσει τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει ως πολιτικό στόχο τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027 μετά τη ρωσική εισβολή και έχει υποστηρίξει ότι ο τερματισμός της διαμετακόμισης θα έχει μικρή επίδραση στις περιφερειακές ενεργειακές αγορές. Παρόλα αυτά, χώρες όπως η Ουγγαρία και ιδιαίτερα η Σλοβακία έχουν διεξάγει μια ολοένα και πιο επιθετική εκστρατεία για να διατηρήσουν τη ροή των καυσίμων.
Η Ευρώπη βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με μια ολοένα και πιο σφιχτή παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι το καύσιμο έκλεισε το 2024 με ετήσια αύξηση 51% – τη μεγαλύτερη από το 2021 – σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Το μπλοκ έχει διαφοροποιήσει τις προμήθειές του από το 2022, στρεφόμενο όλο και περισσότερο στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κυρίως από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν «διάφορες επιλογές» για τη ρύθμιση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων μέσω μιας άλλης διαδρομής αγωγού και τερματικών σταθμών LNG, ανέφερε την Τρίτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.
Με δεδομένο ότι ο σταθμός LNG, της Αλεξανδρούπολης επεξεργάζεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και ήδη ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία του από την 1η Οκτωβρίου, σίγουρα αναβαθμίζει τον ρόλο του υπό τις νέες συνθήκες, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλη την περιοχή μας. Το θέμα βέβαια παραμένει, πως όλα αυτά θα έχυν έστω και μια μικρή… διάχυση και θετική επιρροή αι στην τοπική οικονομία και δεν θα το εκμεταλλεύονται και θα βγαίνουν κερδισμένοι μόνο οι¨μεγάλοι “παίκτες” στην υπόθεση αυτή.

































