Με “κεραυνούς” και έντονες αιχμές για την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αποχώρησε απ’ την τελετή παράδοσης-παραλαβής χωρίς να παραλάβει την αναμνηστική τιμητική πλακέτα, ο απερχόμενος Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Ιωάννης Καραμανλής.
«Μoυ είπαν να ευχαριστήσω τον υπουργό, την πολιτική και φυσική ηγεσία μας, τώρα που αποχωρώ. Εγώ να τους ευχαριστήσω; Αυτοί πρέπει να με ευχαριστήσουν αυτοί πρέπει να με ευχαριστήσουν που με είχαν στη δούλεψή τους. Γιατί δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Στα 35 χρόνια έχω 20 ημέρες αναρρωτική άδεια, όταν με μαχαίρωσαν κι όταν με πυροβόλησαν. Προτίμησα να είμαι χρήσιμος και όχι αρεστός. Μια ζωή μάχιμος να λύνω τα προβλήματα του κόσμου», είπε φανερά πικραμένος από την απόφαση να τον αποστρατεύσουν στις πρόσφατες κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας ο κ.Καραμανλης. “Φωτογραφίζοντας” προφανώς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Δημήτρη Μάλλιο και τον Υπαρχηγό Πασχάλη Συριτούδη, οι οποίοι και είχαν τον τελικό και κυρίαρχο λόγο στις κρίσεις για τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του xronos.gr, ο πρώην Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜΘ αποχώρησε μετά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον “διάδοχο” του στη θέση Λάμπρο Τσιάρα.
Μάλιστα δεν ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει, αντιθέτως απηύθυνε από το σημείο που νωρίτερα έγινε η δοξολογία. Και στο τέλος του λόγου του, αφότου χαιρέτισε τους αστυνομικούς διευθυντές και τον νέο Περιφερειακό Λάμπρο Τσιάρα –αποδεικνύοντας με αυτή την κίνηση ότι τα λόγια του απευθύνονταν σε όσους πήραν τις αποφάσεις για τις Κρίσεις- ο Ιωάννης Καραμανλής αποχώρισε από την εκδήλωση, χωρίς να παραλάβει το αναμνηστικό βραβείο και χωρίς να ακούσει ούτε το λόγο του αντικαταστάτη του ούτε τους χαιρετισμούς των επισήμων.
Νωρίτερα εξέπεμψε λόγο καρδιάς και ψυχής, όπως τον χαρακτήρισε. Όπως είπε, από τα 38 χρόνια στην υπηρεσία, τα 35 υπηρέτησε σε μάχιμες θέσεις, «ποτέ στο γραφείο, μόνο ερχόμουν τα βράδια ή τα απογεύματα. Ήμουν πάντοτε μαζί με τους υφισταμένους μου σε πορείες, επεισόδια, επιχειρήσεις. Και πάντα μπροστά, ποτέ πίσω» και σε άλλη αποστροφή του τόνισε: «ποτέ δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Στα 35 χρόνια έχω 20 ημέρες αναρρωτική άδεια: όταν με μαχαίρωσαν κι όταν με πυροβόλησαν. Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία δεν έχω πάρει ρεπό».
Οι χρήσιμοι και οι αρεστοί
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Καραμανλή, οι περισσότεροι διοικητές θέλουν να είναι χρήσιμοι, δίκαιοι και αντικειμενικοί, αλλά υπάρχουν επίσης κάποιοι που θέλουν να είναι αρεστοί. «Το αφήνω στην κρίση σας να αναλογιστείτε ποιος είναι ο επιτυχημένος: ο χρήσιμος ή ο αρεστός;», διερωτήθηκε, ενώ προς τους αρεστούς τόνισε ότι αφότου αποστρατευτούν θα πάψουν να είναι και αρεστοί.
Σε άλλο σημείο του λόγου του χαρακτήρισε «τιμή» που ακόμη σε κάποιες περιοχές τον προσφωνούν ως «αστυνόμο», κατακεραυνώνοντας αστυνομικούς διευθυντές που δεν τους γνωρίζει κανείς στις περιοχές που υπηρετούν αλλά παραμένουν κλεισμένοι στα γραφεία. «Πάντα έμενα στην περιοχή που διοικούσα, έβγαινα στην κοινωνία, άκουγα τα προβλήματα των πολιτών, γιατί ο λαός πληρώνει για να του λύνουμε τα προβλήματα κι όχι να τα δημιουργούμε», καυτηρίασε, ενώ καταληκτικά είπε ότι δεν θα ευχαριστήσει κανέναν υπουργό, αντιθέτως «αυτοί πρέπει να με ευχαριστήσουν που με είχαν στη δούλεψή τους».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ι.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ