Αντίθετο στην δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου το οποίο εγκρίθηκε να κατασκευαστεί στο Θρακικό πέλαγος μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, δήλωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης.
Κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, παρουσία των ειδικών επιστημόνων που γνωρίζουν πολύ καλά το συγκεκριμένο θέμα και έκαναν αναλυτική ενημέρωση στους δημοτικούς συμβούλους και όχι μόνο, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη.
Ο Διευθυντής Έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Νίκος Σκουλικίδης και ο Μάνος Κουτράκης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, ανέλυσαν τις σοβαρές επιπτώσεις και τα προβλήματα που θα προκαλέσει σε όλη την περιοχή, αυτό το πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο. Χωρίς ουσιαστικά το παραμικρό όφελος για την τοπική κοινωνία, θα επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό το αλιευτικό πεδίο της περιοχής όπου αλιεύονται και προέρχονται το 26% των αλιευμάτων όλης της Ελλάδας
Όπως ανέφεραν, στην περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης (από τις εκβολές στο Δέλτα του Έβρου περίπου) και Σαμοθράκης, αναμένεται τοποθετηθούν περίπου 60 ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα είναι πακτωμένες στον πυθμένα της θάλασσας και όχι πλωτές, κυρίως διότι οι πλωτές κοστίζουν περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ανεμογεννήτριες αυτές θα έχουν τελικό ύψος, πάνω από 300 μέτρα, την στιγμή που πύργος του Άιφελ είναι 312 μέτρα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος Κουτράκης για να δείξει πόσο γιγαντιαίες θα είναι αυτές οι κατασκευές.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία η οποία εφαρμόζεται στην συγκεκριμένη περίπτωση, το συγκεκριμένο έργο ΕΞΑΙΡΕΤΑΙ από την Περιβαλλοντική αδειοδότηση και την ειδική οικολογική αξιολόγηση. Μετά από τη δημόσια διαβούλευση, το έργο θα προχωρήσει σε 3 φάσεις:
- Κατασκευή αιολικού πάρκου με σταθερή έδραση (διάρκεια 2-4 χρόνια)
- Λειτουργία (πάνω από 20 χρόνια χωρίς να είναι βέβαιο ότ θα σταματήσει τότε)
- Απεγκατάσταση ανεμογεννητριών
- Επιπτώσεις στο περιβάλλον
Το χαρακτηρισμένο ως πιλοτικό θαλάσσιο αιολικό πάρκο έχει χωροθετηθεί σε όλο το βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης και θα απέχει 1 ναυτικό μίλι από τις ακτές της Αλεξανδρούπολης Ο κ. Κουτράκης τόνισε ότι οι πακτωμένες ανεμογεννήτριες έχουν σημαντικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς διαταράσσουν τον πυθμένα της θάλασσας και κατ’ επέκταση το οικοσύστημα μιας περιοχής τόσο πολύτιμης για ψάρια και θηλαστικά. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα εκπέμπεται θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μετακινήσεις των ψαριών, αλλά και των πτηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουλικίδη, το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο καλύπτει περιοχές Natura σε ποσοστό 27% και εφάπτεται περιοχών σημαντικών για τα πουλιά και τα ψάρια. Παράλληλα, σημείωσε πως παρά τις αναφορές του Υπουργείου, δεν έχουν γίνει διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ δεν έχει καν προηγηθεί η ολοκληρωμένη χωροθέτηση του θαλάσσιου χώρου, όπως απαιτεί η ΕΕ.
Μια σημαντική επισήμανση του κ. Κουτράκη ήταν ότι στην Κρήτη το υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε παρόμοιο έργο, επειδή ήταν στο οπτικό πεδίο αρχαιολογικός χώρος. «Εύλογα αναρωτιέται κανείς, ο αρχαιολογικός χώρος, για παράδειγμα της Σαμοθράκης, δεν έχει την ίδια αξία;».
Ζαμπούκης: Θα αντιδράσουμε όλοι μαζί να μην
προχωρήσει το έργο. Θα φέρει υπανάπτυξη
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης που προσκάλεσε τους ειδικούς επιστήμονες να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, κλείνοντας, την συζήτηση και αφού τους ευχαρίστησε για την επιστημονική τους παρουσίαση, σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουν δυναμικά ώστε να μην προχωρήσει αυτό το θαλάσσιο αιολικό πάρκο. Γιατί όχι μόνο δεν θα προσφέρει τίποτα στην περιοχή, αλλά θα προκαλέσει ζημιά. «Πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς. Όχι 1%, 0% κέρδος θα έχουμε από αυτή την επένδυση, απ’ όποια πλευρά κι αν το δεις. Είτε από το θαλάσσιο περιβάλλον, είτε από την αλιευτική οικονομία, είτε από τη δέσμευση θαλάσσιων διαθέσιμων εκτάσεων, ακόμη και στο κομμάτι του πολιτισμού.
Μου κάνει τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι παρόλο που χωροθετείται στα 800 μέτρα από τη θαλάσσια είσοδο του Δέλτα, εντούτοις ο ΟΦΥΠΕΚΑ και γενικότερα υπάρχει συναίνεση για τα θαλάσσια αυτά πάρκα. Οικονομοκοινωνιολογικά, δεν κερδίζουμε απολύτως τίποτα, όχι μόνο δεν είναι ανάπτυξη, νομίζω θα είναι υπανάπτυξη αν επιτρέψουμε την υλοποίηση αυτής της επένδυσης.
Είτε σαν Δημοτικό Συμβούλιο, είτε με υπόλοιπους φορείς που θα τους προσκαλέσει φαντάζομαι το Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβουν αποφάσεις με ψηφίσματα, ώστε να αντιδράσουμε στο μέγιστο ποσοστό των δυνάμεών μας, όλοι, ώστε να μην ολοκληρωθεί η σκέψη πρόταση, επένδυση αυτή που μόλις παρουσιάστηκε».
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΜΠΟΥΚΗ
Επίσης ο κ.Κουτράκης ανέφερε ότι μελέτη του Πολυτεχνείο δείχνει ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα της ενέργειας, τόσο αυξάνεται και η τιμή του ρεύματος. Τότε έκανε παρέμβαση ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκότσης που αφού διευκρίνισε ότι η παράταξη του «Προοπτική Πολιτών» δεν είναι υπέρ του θαλάσσιου αιολικού πάρκου, σε πρώτη φάση, ωστόσο να μην ρίχνουμε στον Καιάδα όλες τις ΑΠΕ, αναφέροντας ότι τόσο οι Δήμοι, όσο και οι πολίτες σε περιοχές που φιλοξενούν χερσαίες ανεμογεννήτριες έχουν οικονομικά οφέλη.
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΧΗ» Σταύρος Σταυράκογλου στάθηκε στον μεγάλο αριθμό των ανεμογεννητριών που θα βρίσκονται τόσο κοντά στις ακτές και τόνισε ότι «μιλάμε για την απόλυτη βιομηχανοποίηση του Θρακικού Πελάγους στα εθνικά μας ύδατα».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος αρχικά τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι κανείς αντίθετος με τις ΑΠΕ, αλλά το πρώτο που πρέπει να απαντηθεί είναι από ποιους γίνονται, γιατί και ποιος κερδίζει». Έθεσε επίσης το ρητορικό ερώτημα αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει πάρει θέση για το έργο αφού βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή της χώρας μας.