Διδυμότειχο: Ο Μπέης Ασπρονερίου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, μέσω του Evros-news.gr (BINTEO)

Η αναβίωση του εθίμου του Μπέη στο Ασπρονέρι Διδυμοτείχου, προβλήθηκε στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με πλάνα από την ζωντανή μετάδοση του Evros-news.gr.

Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ με τα έθιμα της Αποκριάς και πλάνα από εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, προβλήθηκαν κάποια δευτερόλεπτα των όσων συνέβησαν χθες στο Ασπρονέρι, με τους νέους του χωριού να αναβιώνουν ένα έθιμο χρόνων.

Διοργανωτές ήταν ο Ατρόμητος Ασπρονερίου και η Τοπική Κοινότητα Ασπρονερίου-Γιατράδων και όσοι συμμετείχαν ή ασχολήθηκαν με την διοργάνωση, βρήκαν μόνοι τους χορηγούς για να καλύψουν τα έξοδα τόσο των μουσικών της ορχήστρας, όσο και των κρεάτων και των άλλων εδεσμάτων ή των ποτών που προσφέρθηκαν δωρεάν στον κόσμο από όλη την περιοχή. Τόσο ο δήμος Διδυμοτείχου όσο και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στα παιδιά του Ασπρονερίου, που επιμένουν να παρουσιάζουν τα έθιμα των προγόνων τους. Όταν μάλιστα η Περιφέρεια ΑΜΘ μοιράζει χιλιάδες ευρώ σε άλλες εκδηλώσεις (10.000 ευρώ για ερασιτεχνική θεατρική παράσταση που είδαν ελάχιστοι ή 8.000 στο Πανηγύρι Ελιάς Ορεστιάδας).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΗ ΑΣΠΡΟΝΕΡΙΟΥ

Παρ’ ότι προς το τέλος και συγκεκριμένα στην σπορά και τα άλλα δρώμενα άρχισε να βρέχει, η αναβίωση έγινε με απόλυτη επιτυχία. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, όμως αρνήθηκε να βγει από την καφετέρια και να συμμετέχει στο έθιμο ώστε να τον “δικάσει” ο Μπέης. Ο τελευταίος μάλιστα στην ομιλία του και τις ευχαριστίες στους συμμετέχοντες, το επεσήμανε αυτό.

Αντίθετα συμμετείχαν με πολύ μεγάλη διάθεση τόσο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Δερμεντζόγλου όσο και ο Αντιπρόεδρος του Σάκης Γκογκάκης. Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαλάντης Καραφείζης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Θανάσης Σιαλάκης, Γιώργος Μελετούδης (είχε καθοριστική συμβολή στην διοργάνωση του Μπέη), Σάκης Γκογκάκης, Οδυσσέας Τσιμπανλιώτης, Χρύσα Ζαφειροπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ 

από το Evros-news.gr ΕΔΩ