Μάρης: Έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση της Σχολής Κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα

Έτοιμη είναι η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση του νέου Τμήματος Κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα και αναμένεται να κατατεθεί άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ).

Την ευχάριστη αυτή εξέλιξη γνωστοποίησε ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Μάρης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης 25 ετών λειτουργίας των τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ. Π. Θ.. Τα δυο αυτά Πανεπιστημιακά Τμήματα λειτουργούν στην πόλη της Ορεστιάδας από το 1999 και πλέον προστίθεται και ένα τρίτο, πολύ σημαντικό σίγουρα, αυτό της Κτηνιατρικής. Μια εξέλιξη που ο κ.Μάρης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του αφού ξεκίνησε και υλοποιείται επί ημερών του ως Πρύτανη του ΔΠΘ, όπως κατέστη πλέον και το Διδυμότειχο 5η έδρα του ΔΠΘ και απέκτησε την Σχολή Ψυχολογίας.

Ο νομός Έβρου δηλαδή απέκτησε δυο νέες Πανεπιστημιακές σχολές, την Ψυχολογία στο Διδυμότειχο και την Κτηνιατρική στην Ορεστιάδα, ενώ υπάρχει και μια τρίτη, η Σχολή Νοσηλευτικής που ήταν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με έδρα την Θεσσαλονίκη και από φέτος ανήκει πλέον στο ΔΠΘ και λειτουργεί στο Διδυμότειχο, ενώ από του χρόνου θα μετακομίσει στην Αλεξανδρούπολη.

Επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ για Υποδομές και Εξοπλισμό

Ο κ. Μάρης ανακοίνωσε κατά την ομιλία του ότι εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ποσό ύψους 2.000.000 ευρώ για την ανέγερση κτιρίου Εργαστηρίων και Γραφείων, καθώς και 1.000.000 ευρώ για τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό του νέου Τμήματος.

Επιπλέον, αναμένεται η παραχώρηση του κτιρίου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα από την Περιφέρεια στο ΔΠΘ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της Κτηνιατρικής.

Προκήρυξη 4 νέων θέσεων ΔΕΠ και

έναρξη λειτουργίας το 2026

Υπάρχει ακόμα η έγκριση τεσσάρων νέων θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) από το ΥΠΑΙΘΑ. Οι θέσεις αναμένεται να προκηρυχθούν άμεσα μετά την επίσημη ίδρυση του Τμήματος, με στόχο το Σεπτέμβριο του 2026 να έχουν ήδη ορκιστεί οι πρώτοι καθηγητές, ώστε να ξεκινήσει κανονικά η φοίτηση των πρώτων φοιτητών και φοιτητριών.

Σε 3 βασικούς χώρους θα αναπτυχθεί

τοΤμήμα Κτηνιατρικής Ορεστιάδας 

Το νέο Τμήμα Κτηνιατρικής Ορεστάδας θα ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ (με έδρα την Αλεξανδρούπολη) και όχι στη Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας, στην οποία αρχικά θα συστεγάζεται. Οι εγκαταστάσεις του θα αναπτυχθούν σε τρεις βασικούς χώρους:

1. Νέο Κτίριο Εργαστηρίων και Γραφείων

Τοποθεσία: Δίπλα στο κτιριακό συγκρότημα της Σχολής Γεωπονίας και Δασολογίας ΔΠΘ, εντός της Ορεστιάδας.
Επιφάνεια: 800 m²
Κατάσταση: Έτοιμο για δημοπράτηση, με πλήρη μελέτη.

Απομένει η επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης, των τεχνικών προδιαγραφών και η προσαρμογή της στατικής μελέτης στις νεότερες προδιαγραφές.
Προθεσμία επικαιροποίησης: 31 Μαρτίου 2025.

2. Νέο Κτιριακό Συγκρότημα (Οικόπεδο Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ)

Τοποθεσία: Εντός της Ορεστιάδας, σε οικόπεδο 5 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Κατασκευή: Τριώροφο κτίριο 4.000 m² με:

  • Αίθουσες διδασκαλίας (600-700 m²)
  • Αμφιθέατρο 120-150 ατόμων
  • Πέντε εργαστηριακές αίθουσες (500-600 m²)
  • Νοσοκομείο και Κλινικές εγκαταστάσεις (1.300 m²)
    • Χειρουργικές αίθουσες, εξεταστήρια, μονάδα εντατικής θεραπείας
  • Ερευνητικά εργαστήρια και γραφεία μελών ΔΕΠ (1.500 m²)

3. Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα στην Περιοχή Σάκκου

Τοποθεσία: Εκτός της πόλης της Ορεστιάδας, σε έκταση 350 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ΔΠΘ.
Υποδομές:

  • Στάβλοι για μεγάλα ζώα (άλογα, αγελάδες, χοίροι)
  • Χώροι για μικρότερα ζώα (πρόβατα, κατσίκες, κουνέλια)
  • Ανοιχτοί χώροι για πρακτική εκπαίδευση
  • Εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών και καταφύγιο άγριων ζώων
  • Υποδομές για μελισσοκομία και εκπαίδευση στη διαχείριση τροφίμων

Στόχος να υπάρξει πλήρης λειτουργία έως το 2029

Καθώς τα πρώτα 2,5 χρόνια σπουδών (5 εξάμηνα) δεν περιλαμβάνουν εργαστηριακά μαθήματα, το διάστημα αυτό θα αξιοποιηθεί για την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών. Μέχρι το 2029 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακές εγκαταστάσεις στο οικόπεδο του Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε το Τμήμα να λειτουργεί πλήρως.

Με την ίδρυση του Τμήματος Κτηνιατρικής, η Ορεστιάδα ενισχύεται ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Θράκης αποκτά μια σημαντική νέα ακαδημαϊκή δομή που αναμένεται να προσφέρει νέες προοπτικές για την επιστήμη και την τοπική ανάπτυξη.