Οι Λιθουανοί ειδοποίησαν την ΕΥΠ για τον 59χρονο και συνελήφθη – Σήμερα απολογείται, κινδυνεύει με προφυλάκιση

-Στο σπίτι του βρέθηκαν μια σφαίρα (καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή) και… κιάλια παρακολούθησης

-Είχε δείξει στον “στρατολόγο” του που συνελήφθη στην Λιθουανία, όταν ήρθε στην Αλεξανδρούπολη, στρατόπεδα φιλοξενίας Αμερικανών γιατί εκείνος ήθελε να τα φωτογραφήσει

Στην ανακρίτρια Αλεξανδρούπολης οδηγείται σήμερα Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι  ο 59χρονος ομογενής ελαιοχρωματιστής με καταγωγή από τη Γεωργία αλλά κάτοικος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη με την κατηγορία της κατασκοπείας. 

Είχε προηγηθεί η καταδίκη του σε 12 μήνες φυλάκιση την Τετάρτη, για οπλοκατοχή, αφού στο σπίτι του βρέθηκε μια σφαίρα. Βέβαια άσκησε έφεση που είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και θα έμενε ελεύθερος, αλλά αυτόματα η Εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο ίδιος όταν τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που είχαν συνεργασία με στελέχη της ΕΥΠ από την Αθήνα, τους έδωσε αμέσως το κινητό του και παραδέχθηκε ότι έστειλε δυο φορές βίντεο και φωτογραφίες στον “στρατολόγο” του. Μία φορά πριν έξι μήνες και την δεύτερη πριν από ένα μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλεξανδρούπολη-Σύλληψη για κατασκοπεία: Φυλάκιση ένα χρόνο αρχικά για κατοχή σφαίρας στον 59χρονο – Παρασκευή απολογείται ξανά

Τους είπε ότι βιντεοσκοπούσε και φωτογράφιζε μεταφορές στρατιωτικού υλικού που ξεφόρτωναν αμερικανικά και όχι μόνο μεταγωγικά πλοία στο λιμάνι, το οποίο μεταφέρονταν με νταλίκες ή με τρένα προς τις Βαλκανικές και Βαλτικές χώρες, με τελικό προορισμό περιοχές κοντά στην Ουκρανία όπου υπήρχαν οι πολεμικές συγκρούσεις με την Ρωσία. Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνες στο σπίτι όπου βρήκαν και κιάλια παρακολούθησης, αλλά και σε μια αποθήκη που χρησιμοποιούσε ο ελαιοχρωματιστής, ο οποίος είναι οικογενειάρχης με παιδιά (έναν γιο και μια κόρη) και εργαζόταν σε κατασκευαστική εταιρεία κάνοντας οικοδομικές εργασίες. Δεν βρέθηκε πάντως τίποτε στην αποθήκη, ενώ όπως επισημάναμε, κινητό, σφαίρα και κιάλια είναι όσα έχουν στην διάθεση τους οι Αρχές.

Οι Λιθουανοί ενημέρωσαν την ΕΥΠ, αφού

είχαν συλλάβει νωρίτερα τον “στρατολόγο”

Μπορεί από την ΕΥΠ με διαρροές να υποστηρίζουν πως αυτοί ενημέρωσαν τους Λιθουανούς για τον “στρατολόγο”, που είναι και αυτός ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση, μένει όταν βρίσκεται στην Ελλάδα σε περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης όπου επίσης υπάρχουν πολλοί ομογενείς, αλλά οι πληροφορίες του Evros-news.gr είναι διαφορετικές. Οι Λιθουανοί συνέλαβαν τον συγκεκριμένο μαφιόζο που έχει ανάμιξη σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις, το προηγούμενο χρονικό διάστημα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και είναι προφυλακισμένος. Εντόπισαν λοιπόν στο κινητό του το υλικό που του είχε στείλει ο 59χρονος από την Αλεξανδρούπολη, τον οποίο μάλιστα είχε έρθει και συνάντησε στην πόλη του Έβρου. 

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του Evros-news.gr, ο 59χρονος κατέθεσε πως o “στρατολόγος” του ζήτησε να του δείξει στρατόπεδα στα οποία πιθανόν να φιλοξενείται στρατιωτικό υλικό του ΝΑΤΟ, προκειμένου εκείνος να τα φωτογραφήσει. Ο 59χρονος πάντως υποστήριξε ότι δεν φωτογράφιζε ελληνικά στρατόπεδα, αλλά μόνο μεταφορές του ΝΑΤΟϊκού στρατιωτικού υλικού από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς την Βουλγαρία. Βέβαια, παρόμοιες φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ, υπάρχουν όχι μόνο στα τοπικά ΜΜΕ κάθε φορά που έρχονται αμερικανικά μεταγωγικά αλλά και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά προφανώς η ΕΥΠ που πλέον έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει όλες τις παραμέτρους.

Όπως διέρρευσε σήμερα από τις Αρχές, μάλλον από την ΕΥΠ, ο μαφιόζος με το χαρακτηριστικό… Σοβιετικό όνομα που είναι “στρατολόγος” του 59χρονου, μεταξύ άλλων, του είχε δώσει αναλυτικές οδηγίες για να περνάει απαρατήρητος όταν φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε. Τον είχε συμβουλεύσει να ντύνεται με αθλητική περιβολή και καθώς ήταν και 59 ετών, να κρατάει ένα μπαστούνι για να ανεβαίνει τους λόφους δήθεν ότι κάνει πεζοπορία, ώστε να τραβάει φωτογραφίες και βίντεο και από ψηλά στις στρατιωτικές μεταφορές.

Πιθανή η προφυλάκιση του 59χρονου για κατασκοπεία

Στα αθηναϊκά ΜΜΕ υπάρχουν πάντως και αρκετές… υπερβολές, στην προσπάθεια να “φουσκώσει” και να λάβει διαστάσεις μεγάλου… κατασκοπευτικού θρίλερ η συγκεκριμένη υπόθεση με τον 59χρονο ελαιοχρωματιστή. Δεν γνωρίζουμε αν η ΕΥΠ έχει βρει πολύ σοβαρά στοιχεία για την δράση του, αλλά να υπάρχουν αναφορές ότι έστειλε κινήσεις μεταφοράς στρατιωτικού υλικού του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γράφοντας ότι «Ξεφορτώνουν όπλα και πυρομαχικά», δεν είναι και καμιά… τεράστια ανακάλυψη. Εξάλλου κάθε φορά που έρχονται πλοία του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, υπάρχουν ΒΙΝΤΕΟ και φωτογραφίες στα τοπικά και όχι μόνο ΜΜΕ αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια απλή αναζήτηση στο google και τα βρίσκει εύκολα κάποιος. Αφήστε που δεν μεταφέρονται κρυφά, αλλά φανερά μέσω του κάθετου άξονα Αρδανίου-Ορμενίου ή με το τρένο.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει πως ο 59χρονος ελαιοχρωματιστής δεν κινδυνεύει σήμερα με προφυλάκιση για κατασκοπεία. Κι αυτό γιατί επιβαρύνει την θέση του ο ρόλος που φέρεται να έχει ο «σύνδεσμος» και “στρατολογητής” του, που παρουσιάζεται ως μέλος διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης και πράκτορας της GRU. Της ρωσικής Υπηρεσίας, η οποία χρησιμοποιεί την μέθοδο «Criminal Proxies» για να στρατολογεί «φιλορώσους» ή άτομα με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που ζουν σε χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να φωτογραφίζουν στρατιωτικούς στόχους.

Οι αστυνομικές αρχές, παράλληλα, συνεχίζουν τις έρευνες στο κινητό τηλέφωνο του 59χρονου που μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να εντοπίσουν αν υπάρχουν κι άλλα στοιχεία για την δράση του.