Έκθεση Alexpo 2025: Μόνο 5 εταιρείες από ολόκληρο τον Βόρειο Έβρο συμμετείχαν με περίπτερο

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη η φετινή Διεθνής (μόνο κατ’ όνομα φυσικά αφού καμιά ξένη εταιρεία δεν πήρε μέρος) Εμπορική Έκθεση Αλεξανδρούπολης, η Alexpo 2025.

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της και Περιφερειάρχη ταυτόχρονα Χριστόδουλο Τοψίδη μπορεί να πανηγυρίζει και να μιλάει για απόλυτη επιτυχία (οι άνθρωποι δεν είχαν σκεφθεί κι\αι φροντίσει να έχουν POS επί 3 ημέρες για να πληρώνουν είσοδο με κάρτες οι επισκέπτες, αυτοί που υποτίθεται εκπροσωπούν την καινοτομία, την πρωτοπορία και τον σχεδιασμό του μέλλοντος). Καλοί οι αριθμοί για την προσέλευση επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους βέβαια πήγαν κυρίως-αν όχι αποκλειστικά-για τις δυο συναυλίες με την Μελίνα Ασλανίδου και τον Πάνο Μουζουράκη και μάλιστα με είσοδο μόλις 2 ευρώ που ήταν για την Έκθεση), υπάρχει όμως ένα σημαντικό στοιχείο που προβληματίζει και προκαλεί σκεπτικισμό.

Αφορά τον Βόρειο Έβρο και το Evros-news.gr που ήταν στην Alexpo 2025 και παρουσίασε ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ, το εντόπισε και το αναλύει. Γιατί δυστυχώς αποδεικνύει και το συγκεκριμένο στοιχείο, ότι η περιοχή του Βορείου Έβρου μαραζώνει όλο και περισσότερο, δεν μένει απλά στάσιμη αλλά αργά αλλά σταθερά δείχνει να “σβήνει”. Παρά τις φιλότιμες και αξιέπαινες προσπάθειες επιχειρηματιών και επαγγελματιών, που κάποιοι εξ αυτών επενδύουν στον τόπο τους και δεν μεταφέρουν τα λεφτά που κερδίζουν εκεί στην… Αλεξανδρούπολη για επενδύσεις εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Evros-news.gr ΕΔΩ

Με πάνω από 100 εκθέτες λοιπόν, υπήρχαν δυστυχώς ΜΟΝΟ 5 περίπτερα που αφορούσαν επιχειρήσεις ή επαγγελματίες του Βορείου Έβρου. Σε αυτά μάλιστα συμπεριλαμβάνουμε και την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, την κορυφαία γαλακτοβιομηχανία όχι μόνο του Έβρου αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, που την υπολογίζουμε ότι ανήκει στον Βόρειο Έβρο λόγω του εργοστασίου της στο Διδυμότειχο. Γιατί κανονικά είναι σε ολόκληρο το νομό.

Εκτός της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ λοιπόν, από ολόκληρη την περιοχή Ορεστιάδας υπήρχαν μόνο τα “Εβρίτικα Κελλάρια” κιαι ο Ζεόλιθος των Πετρωτών. Κι αυτές οι δυο επιχειρήσεις από το Τρίγωνο της Οερεστιάδας, με σχετικά μικρά σε μέγεθος περίπτερα.

Όσο για το Διδυμότειχο, εκτός της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ όπως είπαμε, υπήρχε ο Νεστορίδης με τις εφαρμογές και κατασκευές αλουμινίου (πολύ καλό το περίπτερο του) και η MAKE MEMORIES του Νεκτάριου Μπιλιακάκη, μια εταιρεία ψηφιακών εκτυπώσεων, με ένα σχετικά μικρό περίπτερο.

Μόνο αυτές από ολόκληρο τον Βόρειο Έβρο, για τον οποίο τόσος λόγος και κουβέντα γίνεται. Κι όλα αυτά, όταν το Επιμελητήριο Έβρου διαθέτει και γραφεία στην Ορεστιάδα, πληρώνει όλα τα έξοδα δηλαδή που απαιτούνται, για να στηρίζει και να βοηθάει τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέλη του. Μόνο τέσσερις δηλαδή (η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ είπαμε είναι κάτι διαφορετικό λόγω του μεγέθους της) κατάφεραν οι διοικούντες του να πείσουν για να δώσουν το παρόν σε μια έκθεση που γίνεται κάθε δυο χρόνια, όταν ήρθαν άλλοι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ή την Δυτική Μακεδονία;

Όσο και αν θελήσουν να το παραγνωρίσουν κάποιοι, το συγκεκριμένο γεγονός είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον Βόρειο Έβρο. Για να μην προσθέσουμε και τον κεντρικό Έβρο, την περιοχή του Σουφλίου δηλαδή, από όπου ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, το Μέλι Μετάξι, είχε περίπτερο και συμμετείχε. Έξι όλες και όλες δηλαδή από την Αλεξανδρούπολη και πάνω, σε σύνολο άνω των 100 επιχειρήσεων. Αςε πανηγυρίζουν ο Τοψίδης, που είναι πλέον και Περιφερειάρχης, ο Τσιτάκης που τον έβαλε Πρόεδρο στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου και είχε την ευθύνη της έκθεσης και οι άλλοι.