-Πανηγυρική eπιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Evros-news.gr το περασμένο Σάββατο που έγραψε ότι έφτασε η ώρα του Εισαγγελέα
-ΟΠΕΚΕΠΕ: “Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και τη παρουσία δύο Εισαγγελέων, προχώρησε στις 19/5 σε έλεγχο στα αρχεία του Οργανισμού
Έφτασε η ώρα του Εισαγγελέα για όσους δήλωναν μαϊμού καλλιέργειες, βοσκοτόπια και πλαστά καρτελάκια σπορομερίδων για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ, επιβεβαιώνοντας ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ το ρεπορτάζ του Evros-news.gr το περασμένο Σάββατο.
Αιφνίδια έφοδος κλιμακίου από δύο εισαγγελείς και διψήφιο αριθμό αστυνομικών της δίωξης οικονομικού εγκλήματος, έγινε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνέχεια της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί και της δράσης που έχει αναλάβει ο ευρωπαίος εισαγγελέας αναφορικά με τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα
Από χθες Δευτέρα (19/5) στον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι ΑΦΜ για όσους έχουν εισπράξει παράνομα επιδοτήσεις από το 2017 έως τα τελευταία χρόνια. Στελέχη των εσωτερικών υποθέσεων κάνουν έρευνα μετά από κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για παράνομες επιδοτήσεις σε ζωική και φυτική παραγωγή. Στόχος είναι η συλλογή στοιχείων ατόμων που εισέπραξαν παράνομα χρήματα από την ΚΑΠ και αν υπάρχουν στελέχη του δημοσίου που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, κατασχέθηκαν 5 ηλεκτρονικοί υπολογιστές του Οργανισμού. Όπως όλα δείχνουν οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν συντριπτικά στοιχεία για τις παρατυπίες με τις πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έφτασε η ώρα του Εισαγγελέα για όσους δήλωναν μαϊμού καλλιέργειες βαμβακιού με πλαστά καρτελάκια
Στην συνέχεια θα κληθούν, όσοι εισέπραξαν ευρωπαϊκά κονδύλια με εικονικές καλλιέργειες και βοσκοτόπια, καθώς και με πλαστά πιστοποιητικά αλλά και όσοι βοήθησαν το παράνομο κύκλωμα, να απολογηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς.
Θυμίζουμε ότι μετά από παρέμβαση των Ευρωπαίων Εισαγγελέων και από τον έλεγχο και την διασταύρωση στοιχείων που έκαναν, προέκυψε πως για να λάβουν κάποιοι επιτήδειοι συνδεδεμένη ενίσχυση χρησιμοποιούσαν «πλαστές» καρτέλες πιστοποιητικών σπορομερίδων (επίσημες ετικέτες). Αυτό γινόταν σε συνδιασμό με καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων (αγροτεμάχια και βοσκοτόπια), που μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΟΣΔΕ, δηλώνονταν με «πλαστά» χειρόγραφα ενοικιαστήρια.
Επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν και μοίραζαν ενισχύσεις από την ΚΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2023 όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος συνέλαβαν ημεδαπό κατηγορούμενο για κατάρτιση και διακίνηση πλαστών ετικετών πιστοποίησης σπόρων βαμβακιού, σιταριού και κριθαριού. Όπως προέκυψε από την έρευνα, εξέδιδε τιμολόγια πώλησης μέσω της εταιρίας και προμήθευε σε αγρότες τις πλαστές ετικέτες πιστοποίησης σπόρων, οι οποίοι τις υπέβαλαν στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση.
Οπότε και για τα δυο αυτά σοβαρά ζητήματα αναμένονται εξελίξεις γιατί οι διαδικασίες από την πλευρά των Εισαγγελέων φαίνεται να κινούνται με γρήγορους ρυθμούς.
Ήδη όσοι εισέπραξαν παράνομα επιδοτήσεις τους καλούν τώρα να επιστρέψουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα προχωρούν και σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωση του επιβεβαίωση την έφοδο Εισαγγελέων και αστυνομικών στα γραφεία του και τόνισε ότι ο έλεγχος είναι καλοδεχούμενος. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Kατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας των Εισαγγελέων του Ελληνικού Γραφείου των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και τη παρουσία δύο Εισαγγελέων, προχώρησε σήμερα (19/5) σε έλεγχο στα αρχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Η νέα Διοίκηση του Οργανισμού, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από την εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εξυγίανση και την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του παρελθόντος, συνεργάστηκε απόλυτα με τις ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές. Πιστή στις αρχές της διαφάνειας, της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, παρέδωσε όλα τα ζητηθέντα στοιχεία, συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη διενέργεια του ελέγχου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Μοναδικός στόχος της νέας Διοίκησης του Οργανισμού είναι η πλήρης αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., του μοναδικού διαπιστευμένου φορέα διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Γεωργικών Ταμείων (Ε.Γ.Τ.Ε.& Ε.Γ.Τ.Α.Α.), ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
«Σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τυχόν σκιές του παρελθόντος να διερευνηθούν εις βάθος και να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές προκύπτουν — ανεξαρτήτως ιεραρχικού επιπέδου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει θετική έκβαση και σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, το οποίο έχει συμφωνηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε βέβαιοι ότι η επόμενη ημέρα θα βρει τον Οργανισμό πιο ισχυρό, πιο αξιόπιστο, ουσιαστικό υποστηρικτή του Έλληνα αγρότη.
Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι αυτή η καλοδεχούμενη για εμάς έρευνα συνέπεσε με την ανάδειξη από μέρους μας, της μη αποδεκτής απόσπασης της κας Τυχεροπούλου από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Μας ξάφνιασε επίσης το γεγονός ότι παρ’ όλο η έρευνα είναι μυστική, με την άφιξη των Ευρωπαίων Εισαγγελέων και των Ελεγκτικών Οργάνων εγκαταστάθηκε τηλεοπτικό συνεργείο στην κεντρική είσοδο του Οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα πλειάδα ηλεκτρονικών μέσων αρθρογραφούσε για την πραγματοποίηση του ελέγχου», αναφέρει η ανακοίνωση.
Evros-news.gr: Οι ραγδαίες εξελίξεις δικαιώνουν τις ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ μας από το 2023 για όσα συμβαίνουν και στο νομό Έβρου και ελέγχουν οι Εισαγγελείς και η Αστυνομία. Έρχεται η ώρα του Εισαγγελέα για κάποιους, ακόμα και μεγαλόσχημους, που μας… κουνούσαν το δάχτυλο.
Γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς χρησιμοποίησαν και στοιχεία του ρεπορτάζ μας, μαζί και κάποια που δεν μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε, γιατί τελικά εμείς θα βρισκόμασταν πάλι κατηγορούμενοι στις δικαστικές αίθουσες από μηνύσεις, αφού η Δικαιοσύνη δυστυχώς μάλλον δεν στηρίζει τους δημοσιογράφους που κάνουν ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ και ασκούν κριτική σε θεσμικούς όσο ψηλά κιαι αν βρίσκονται.

































