“Μυγδαλούδια” ή “Ξυλιτζές”: Ένα θρακιώτικο φαγητό με ιστορία 200 χρονών απ’ τους Χιονάδες Διδυμοτείχου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα πρωτότυπο (άγνωστο σε πολλούς) παραδοσιακό φαγητό του Έβρου και της Θράκης, τα “μυγδαλούδια” ή “ξυλιτζές” παρουσίασε η εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 από τους Χιονάδες Διδυμοτείχου.

Ένα φαγητό που χάνεται στα βάθη των δεκαετιών! και έχει προϊστορία 200 χρόνων όχι μόνο στο συγκεκριμένο χωριό αλλά και πολλά ακόμα της περιοχής.
Γίνεται από φρέσκα, πράσινα ακόμα μικρά αμύγδαλα και ρύζι, σε μορφή σούπας και στις παλαιότερες δεκαετίες το μαγείρευαν σε κάθε σπίτι, αλλά πλέον σε κάποια χωριά μόνο μπορεί να γίνεται.

Η Μαρία Μανάκα βρέθηκε στους Χιονάδες και μίλησε με τις γυναίκες του χωριού που μέσω του Πολιτιστικού τους Συλλόγου παρουσίασαν και μαγείρεψαν τα “μυγδαλούδια” ή “ξυλιτζέ”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΡΤ3