Την επέκταση των υποδομών του συνοριακού σταθμού των Κήπων στον Έβρο προβλέπει η Σύμβαση Υλοποίησης για την Αναβάθμιση του Οδικού Συνοριακού Σταθμού, που υπεγράφη σήμερα.
Η υπογραφή έγινε από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Ιωάννη Σάββα και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Τ.Ε.Κ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Α.Ε.», Κωνσταντίνο Ράπτη – Μπιμπλιά.
Το έργο, προϋπολογισμού 12.219.758 ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας ανεξάρτητης γραμμής ελέγχου οχημάτων διεθνών εμπορικών μεταφορών, με δυνατότητα διέλευσης υπέρβαρων και υπερμεγεθών φορτίων ειδικών μεταφορών, την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμισή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση έτοιμων προκατασκευασμένων οικίσκων διαφόρων χρήσεων, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας των εγκαταστάσεων. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, το έργο εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων και του εμπορίου, ενισχύοντας το ρόλο της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Σάββας επισήμανε πως «σήμερα τελειώνει ένας πρώτος κύκλος και ξεκινά ένας δεύτερος», ανέφερε ότι η υπογραφή της σύμβασης ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών στελεχών από το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΑΔΜΘ και το πρώην ΤΑΙΠΕΔ και πρόσθεσε ότι η όλη σύλληψη, καθοδήγηση και τελικά ο συντονισμός για το έργο οφείλεται στον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος υλοποίησε στην πράξη την κυβερνητική βούληση.
Από την πλευρά της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνέβαλε ενεργά στη μέχρι τώρα προσπάθεια, εκπονώντας την προμελέτη πάνω στην οποία στηρίχθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και αναλαμβάνονται την επιμέλεια της προετοιμασίας. Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας τόνισε ότι στον δεύτερο κύκλο, που ξεκινά σήμερα η Αποκεντρωμένη θα έχει την επίβλεψη του έργου και των μελετών. «Θα ήθελα να εξάρω το έργο των στελεχών της ΑΔΜΘ σε αυτή την προσπάθεια και να ευχαριστήσω προσωπικά τους Κώστα Ζιώγα, Ναυσικά Σταυρίδου και Αναστάσιο Καραβανά για την εξαιρετική και κοπιώδη συνεισφορά τους» πρόσθεσε.
Συνεχίζεται η μεγάλη ταλαιπωρία επισκεπτών
αλλά και κατοίκων των χωριών της περιοχής
Η μεγάλη ταλαιπωρία πάντως των επισκεπτών, κυρίως Τούρκων, με πολύωρες αναμονές για είσοδο και έξοδο από την Ελλάδα συνεχίζεται. Τώρα μάλιστα που χιλιάδες Τούρκοι μετανάστες από την Ευρώπη επισκέπτονται την πατρίδα τους, το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί ακόμα περισσότερο.
Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία και για τους κατοίκους της περιοχής, που είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ώρες στην ουρά, για να πάνε στα χωριά τους, τους Κήπους, την Γεμιστή, αφού αν προσπαθήσουν να παρακάμψουν την ουρά των αυτοκινήτων, κινδυνεύουν να εμπλακούν σε διαμάχες με τους Τούρκους. Μην ξεχνάμε ότι υπήρξε και νεκρός από παρόμοια περίπτωση και αναφερόμαστε σε κάτοικο της περιοχής τον οποίο πάτησε με το αυτοκίνητο του Τούρκος τουρίστας, επειδή ήθελε να ξεφύγει από την ουρά για να πάει στην Γεμιστή.
Μια λύση θα ήταν να τοποθετηθούν κώνοι από την Αστυνομία και να μπορούν οι ντόπιοι να πηγαίνουν στα χωριά τους, αλλά αυτό παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τα παράπονα, δεν έχει γίνει.
































