Μέτρα για την ορθολογική χρήση του νερού και άρδευση από τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής των Φερών, έλαβε, ανακοίνωσε δημόσια και εφαρμόζει ο ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου.

Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας και έλλειψης νερού ήδη εδώ και λίγες ημέρες στο νότιο Έβρο, όπου οι παρεμβάσεις των Τούρκων στον ποταμό Έβρο= από την περιοχή του Πυθίου Διδυμοτείχου έως και τις Φέρες, με αντλιοστάσιο-μαμούθ αλλά και “πόρτες” που διοχετεύουν το νερό προς το δικό τους μέρος, οι άνθρωποι του συγκεκριμένου ΤΟΕΝ δεν… κάθισαν με σταυρωμένα χέρια.
Παράλληλα με την δημοσιοποίηση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, την ενημέρωση των μελών τους και με την έκτακτη συγκέντρωση, την λήψη αποφάσεων για δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις αν δεν βρεθεί λύση και τις επαφές και επικοινωνίες προς κάθε κατεύθυνση, φροντίζουν προγραμματισμένα και συντεταγμένα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Για να μην λειτουργεί ο καθένας για τον εαυτό του και ενεργεί όπως του… καπνίσει.
Έτσι, μετά την συγκέντρωση-ενημέρωση στις Φέρες, ο ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου εξέδωσε ανακοίνωση όπου ξεκαθαρίζει τα εξής:
1) Απαγορεύεται αυστηρά η άρδευση αγροτεμαχίων χωρίς την ενημέρωση και έγκριση από τον αρμόδιο υδρονομέα
2) Να μην επιτρέπεται η άρδευση κανενός αγροτεμαχίου αν δεν παρέλθει διάστημα 10 ημερών από την προηγούμενη άρδευση
3) Απαγορεύεται να γίνεται οποιαδήποτε παρέμβαση σε αρδευτικά δίκτυα του Οργανισμού (υπόγεια, καναλέτα, χωμάτινα).
Η ανακοίνωση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου Κώστας Αλεξανδρής, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, αναφέρει:
Προς: Παραγωγούς-μέλη του Οργανισμού
Παρακαλούμε τους παραγωγούς-μέλη του Οργανισμού όπως έχουμε ενημερώσει ουκ ολίγες φορές και το προηγούμενο διάστημα ότι απαγορεύεται αυστηρά η άρδευση αγροτεμαχίων χωρίς την ενημέρωση και έγκριση από τον αρμόδιο υδρονομέα.
Υπάρχει απόφαση εκ της Διοικήσεως και σύσταση στους υδρονομείς του Οργανισμού προκειμένου να γίνεται ορθή διαχείριση των λιγοστών αποθεμάτων σε ύδατα ώστε να μην επιτρέπεται η άρδευση κανενός αγροτεμαχίου αν δεν παρέλθει διάστημα 10 ημερών από την προηγούμενη άρδευση. Επίσης απαγορεύεται να γίνεται οποιαδήποτε παρέμβαση σε αρδευτικά δίκτυα του Οργανισμού (υπόγεια, καναλέτα, χωμάτινα).
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε τις αποφάσεις και τους κανόνες που έχουν ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση προκειμένου να βγούμε αλώβητοι από αυτή την δύσκολη κατάσταση. Ευελπιστούμε για μια καλή συνεργασία απ’ όλες τις πλευρές ώστε να μην υπάρξουν ποινές και πρόστιμα κάτι το οποίο δεν θα θέλαμε να συμβεί.
Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να υπάρξει επάρκεια υδάτων και να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς άρδευσης όπως αρχικά ξεκινήσαμε”,

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι αγρότες της περιοχής των Φερών δεν αρκούνται μόνο στις διαμαρτυρίες, τις κινήσεις προς κάθε κατεύθυνση, τις συσκέψεις και τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις, μπροστά στην δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη νερού στο νομό Έβρου και τους δυο ποταμούς Άρδα και Έβρο. Ταυτόχρονα λειτουργώντας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προγραμματισμό, οργανώνουν την χρήση των περιορισμένων ποσοτήτων νερού, ώστε κανείς συνάδερφος τους να μην αδικηθεί και φυσικά ορισμένοι να μην λειτουργούν αυθαίρετα και σκεπτόμενοι μόνο τον εαυτό τους.
Δίνουν έτσι το παράδειγμα της ορθολογικής διαχείρισης μιας κρίσης λειψυδρίας. Κι αυτό το κάνει, βγαίνοντας μπροστά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και οργανώνοντας την κατάσταση, η διοίκηση του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου και όχι κάποιοι… υπάλληλοι της, όπως ενδεχομένως να συμβαίνει αλλού.



































