

Με πικρά χαμόγελα αρχικά, εκνευρισμό και αγανάκτηση στη συνέχεια, αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι του Έβρου, των άλλων νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και όλης της Ελλάδας, την είδηση πως δημιουργείται… απολυμαντική τάφρος στην Εγνατία οδό Κήπων-Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, η απολυμαντική τάφρος απ’ όπου θα περνούν υποχρεωτικά με εκτροπή της κυκλοφορίας όλα τα οχήματα που κινούνται από την Αλεξανδρούπολη προς την Κομοτηνή, θα βρίσκεται στο ύψος του χωριού Αύρα. Αποφασίστηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ σε συνεργασία και συνεννόηση προφανώς με το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο των περιορισμό διάδοσης της ευλογιάς που εξακολουθεί να πλήττει την κτηνοτροφία όλης της χώρας, προκαλώντας χιλιάδες θανατώσεις αιγοπροβάτων.
Πέρασαν δηλαδή 13 ολόκληροι μήνες από τον Αύγουστο του 2024 που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς στο νομό Έβρου, ο ιός μεταδόθηκε σε πολλές ακόμα περιοχές όλης της χώρας, περισσότερα από 300.000 ζώα ήδη θανατώθηκαν και τώρα αποφάσισε η διοίκηση του Χριστόδουλου Τοψίδη να δημιουργήσει απολυμαντική τάφρο, για την αποφυγή μετάδοσης από τον Έβρο σε άλλες περιοχές. Όταν ο ιός της ευλογιάς υπάρχει πλέον παντού στην Ελλάδα.


Όλοι θυμόμαστε ότι πριν 13 μήνες, στις 21 Αυγούστου 2024, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας ήρθε στον Έβρο για να επιληφθεί της κατάστασης, μετά από εμφάνιση κρουσμάτων σε νότιο και βόρειο Έβρο. Τότε στις συσκέψεις που έγιναν σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη, διαβεβαίωναν μαζί με τον κ.Τοψίδη ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μην μεταδοθεί όχι στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και μέσα στον Έβρο η ευλογιά, «Στόχος, σε πρώτη φάση είναι να περιοριστεί ο ιός στον Νομό Έβρου και στην συνέχεια να εκριζωθεί, με την συνεργασία όλων των υπηρεσιών, κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων», είχαν αναφέρει τόσο ο υφυπουργός κ.Κέλλας, όσο και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Εγνατία οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο ρεύμα Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, με υποχρεωτικό πέρασμα από απολυμαντική τάφρο
Τότε υπηρεσιακοί παράγοντες της αρμόδιας υπηρεσίας του Έβρου και της ΠΑΜΘ, είχαν ζητήσει να γίνουν παντού απολυμαντικές τάφροι, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της ευλογιάς. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν. Τίποτα από αυτά δεν έγινε, παρά τις εκ νέου διαβεβαιώσεις και των δύο και τον περασμένο Ιούλιο που πάλι ήρθε στην περιοχή μας ο συγκεκριμένος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μετά από 13 μήνες και την ευλογιά να έχει απλωθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και να απειλεί με… εξαφάνιση τα αιγοπρόβατα λόγω θανατώσεων, θυμήθηκαν η διοίκηση Τοψίδη και πιθανόν το αρμόδιο υπουργείο, να γίνει… απολυμαντική τάφρος στην Εγνατία οδό για να μην… φύγει από το νομό Έβρου ο ιός.
Τα 350 εκατομμύρια ευρώ ξεπερνούν οι απώλειες από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, που εδώ και 14 μήνες έχει οδηγήσει στον αποδεκατισμό κοπαδιών σε όλη την επικράτεια
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρη Μόσχο, η ευλογιά των αιγοπροβάτων απειλεί πλέον ευθέως την επιβίωση χιλιάδων κτηνοτρόφων καθώς το ζωικό κεφάλαιο συρρικνώνεται επικίνδυνα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως περισσότερα από 300.000 ζώα έχουν χαθεί μέχρι στιγμής μόνο από την ευλογιά, ενώ, σε συνδυασμό με τις απώλειες από άλλες ζωονόσους, το μέλλον του κλάδου μοιάζει δυσοίωνο.


«Η κρίση δεν έχει τέλος»
«Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Οι καθυστερήσεις στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλειες που δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμες. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν δράση τώρα, πριν να είναι πολύ αργά», υπογραμμίζει ο ίδιος εμφατικά.
«Η κτηνοτροφία δεν βρίσκεται πια σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει και η κατάρρευση επιταχύνεται», τονίζει και επισημαίνει ότι ο κλάδος, τα τελευταία χρόνια, δέχεται πολλαπλά χτυπήματα και «η κρίση δεν φαίνεται να έχει τέλος».
Όπως εξηγεί, πέρα από την ευλογιά, η ελληνική κτηνοτροφία δέχεται ταυτόχρονα πιέσεις και από άλλες ζωονόσους: 80.000 ζώα χάθηκαν το καλοκαίρι του 2024 από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ενώ άλλες 30.000 απώλειες οφείλονται στον καταρροϊκό πυρετό, που, όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, δεν καταγράφεται επισήμως και έχει εξελιχθεί σε ενδημική νόσο.
Μάλιστα, ειδικά για τον καταρροϊκό πυρετό, αναφέρει ότι «οι κτηνοτρόφοι κάνουν μόνοι τους τους εμβολιασμούς για να προστατέψουν τα κοπάδια τους», σημειώνει, υποστηρίζοντας πως «κανείς δεν έρχεται να μας βοηθήσει».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΚ, το πραγματικό ζωικό κεφάλαιο υπολογίζεται σήμερα σε έξι εκατ., ενώ το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) το εκτιμά μεταξύ επτά και οκτώ εκατομμυρίων.


Πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα
Η Θράκη και η Θεσσαλία παραμένουν τα μεγαλύτερα «θύματα» της ευλογιάς, ωστόσο σύμφωνα με τον Δημήτρη Μόσχο, η κατάσταση επιδεινώνεται και στη Δυτική Ελλάδα, με την Αχαΐα να βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο.
Την ίδια ώρα, νέα κρούσματα καταγράφονται σε Σέρρες, Κατερίνη, Ημαθία και Θεσσαλονίκη, ενώ διάσπαρτες εστίες εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, με τις αρμόδιες αρχές να καταβάλλουν προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης.
Νέο ύποπτο κρούσμα στη Σαμοθράκη
Μεταξύ των περιοχών που δοκιμάζονται τους τελευταίους μήνες είναι και η Σαμοθράκη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πρωί του Σαββάτου, εντοπίστηκε στο χωριό Μαρκυλιές ένα ακόμα ύποπτο κρούσμα σε εκτροφή 300 ζώων.
Αν τα δείγματα που θα λάβουν τη Δευτέρα οι κτηνοτρόφοι βγουν θετικά στη νόσο της ευλογιάς, θα πρέπει να θανατωθούν και αυτά, γεγονός που θα ανεβάσει τον αριθμό των ζώων που θανατώθηκαν στο νησί της Σαμοθράκης σε 3.500, ενώ συνολικά 17 εκτροφές έχουν πάθει ζημιά.

























