Λατινοπούλου: “Αυθαίρετα ηλικιακά όρια αποκλείουν έμπειρους Εποχικούς Πυροσβέστες”

Η Πρόεδρος του κόμματος “ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ” και Ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου με ανακοίνωση της αναδεικνύει ένα σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη συμμετοχή των Εποχικών Πυροσβεστών σε προκηρύξεις σταθερής και δωδεκάμηνης απασχόλησης.

Μετά από συνάντηση και ενημέρωση της από το Σωματείο Εποχικών Πυροσβεστών Ελλάδος με ανακοίνωση της “Φωνής Λογικής” αναφέρεται ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του, από το 2022 έως σήμερα έχουν τεθεί διαδοχικά χαμηλά ηλικιακά όρια στις σχετικές προκηρύξεις:

Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ)
• 2022: 31 έτη
• 2023: 35 έτη
• 2025: 35 έτη

Πυροσβέστες επί Θητεία (ΠΕΘ)
• 2025: 30 έτη

Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός εποχικών πυροσβεστών — περίπου 2.500 εργαζόμενοι με πολυετή υπηρεσία σε αντιπυρικές περιόδους — να μην μπορεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες επιλογής αποκλειστικά λόγω ηλικίας, παρά την αποδεδειγμένη επιχειρησιακή εμπειρία τους.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν υπηρετήσει επανειλημμένα στο Πυροσβεστικό Σώμα και διαθέτουν πρακτική γνώση του αντικειμένου, η οποία αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής προστασίας. Ο αποκλεισμός τους δεν συνδέεται με αξιολόγηση ικανοτήτων ή φυσικής κατάστασης, αλλά μόνο με τυπικό ηλικιακό περιορισμό.

Για τον λόγο αυτό θεωρούμε εύλογο να εξεταστούν βελτιώσεις στο επόμενο κανονιστικό πλαίσιο:
• δυνατότητα συμμετοχής των ήδη υπηρετούντων εποχικών πυροσβεστών ανεξαρτήτως ηλικίας
• προσμέτρηση των αντιπυρικών περιόδων ως ουσιαστική προϋπηρεσία
• προσαρμογή των κριτηρίων ώστε να συνδυάζονται η εμπειρία με τις απαιτήσεις φυσικής καταλληλότητας

Σκοπός δεν είναι η δημιουργία εξαιρέσεων, αλλά η ορθολογική αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού που έχει ήδη εκπαιδευτεί και υπηρετήσει επί σειρά ετών.

Η Πολιτεία έχει την ευκαιρία, ενόψει της επόμενης προκήρυξης, να επανεξετάσει τα κριτήρια με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την επιχειρησιακή επάρκεια του συστήματος πολιτικής προστασίας.