Με τις κρατήσεις να έχουν ήδη εξαντληθεί για το διάστημα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και με τη θερινή περίοδο να επιμηκύνεται φέτος, το Δημοτικό Camping Αλεξανδρούπολης επιχειρεί μια δυναμική επανεκκίνηση.
Λίγους μόλις μήνες μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή, με ανέμους που έφτασαν τα 154,5 χλμ./ώρα η Ελένη Ιντζεπελίδου, πρόεδρος της Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΤΙΕΔΑ), περιγράφει την επόμενη ημέρα για μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες τουριστικές υποδομές της πόλης.
Μια νέα, ακόμη πιο επιτυχημένη σελίδα στην πολυετή λειτουργία του επιχειρεί να ανοίξει το Δημοτικό Κάμπινγκ Αλεξανδρούπολης, μετά το βαρύ χτύπημα της 10ης Ιανουαρίου, όταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με χαρακτηριστικά ανεμοστρόβιλου σάρωσε την Αλεξανδρούπολη. Οι ριπές του ανέμου έφτασαν, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μετεωρολογικές αναφορές, τα 154,5 χιλιόμετρα την ώρα και διήρκεσαν περίπου 15 λεπτά, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, πτώσεις δέντρων και σοβαρά προβλήματα και στις εγκαταστάσεις της Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΤΙΕΔΑ), με το Δημοτικό Camping να συγκαταλέγεται στα σημεία που επλήγησαν περισσότερο.

Όπως τονίζει σταΜακεδονικά Νέα η Ελένη Ιντζεπελίδου, πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ, μετά την καταστροφή όλος ο διαθέσιμος μηχανισμός διατέθηκε στο κάμπινγκ προκειμένου να είναι έτοιμο να λειτουργήσει για το καλοκαίρι, με τον βασικό στόχο να είναι η πλήρης επιχειρησιακή επαναφορά της δομής πριν από την έναρξη της σεζόν. Σύμφωνα με την ίδια, το κρίσιμο είναι ότι η κακοκαιρία δεν ανέκοψε τη ζήτηση, καθώς η θερινή περίοδος έχει ήδη κλείσει από πολύ νωρίς, με τις θέσεις να έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ περιγράφει ότι το ακραίο φαινόμενο έριξε πολλά μεγάλα δέντρα, ακόμη και δεκαετιών, αφήνοντας πίσω του εκτεταμένες φθορές. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη προχωρήσει δενδροφυτεύσεις, ενώ συνεχίζονται οι υπόλοιπες αποκαταστάσεις στις ζημιές που προκλήθηκαν σε επιμέρους εγκαταστάσεις και υποδομές. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στη συμβολή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία, όπως σημειώνει, χορήγησε 150 δέντρα κατάλληλα για την περιοχή, σε μια στήριξη με μεγάλη συμβολική αξία που δείχνει και την αλληλεγγύη των φορέων σε δύσκολες καταστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φετινή χρονιά αποτυπώνει, κατά τη διοίκηση, μια σαφή διεύρυνση της περιόδου αιχμής. Όπως αναφέρει η πρόεδρος, ενώ παραδοσιακά η θερινή περίοδος περιοριζόταν στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πλέον, για πρώτη φορά ξεκινά από τον Μάιο, κορυφώνεται μέσα στο καλοκαίρι και εκτείνεται έως το φθινόπωρο, με αρκετούς επισκέπτες να παραμένουν και αργότερα, ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο. Το παραπάνω γεγονός, σύμφωνα με την κ. Ιντζεπελίδου, αποτυπώνει και τη σταθερή προτίμηση που δείχνει το κοινό, το οποίο δηλώνει ικανοποιημένο με τις παροχές και την ποιότητα της εμπειρίας.

Η βάση των επισκεπτών του κάμπινγκ, σύμφωνα με όσα αναφέρει, είναι επίσης πολυεπίπεδη. Τη θερινή περίοδο οι επισκέπτες προέρχονται κυρίως από τον βόρειο Έβρο, αλλά και από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, ενώ στη χειμερινή περίοδο καταγράφεται παρουσία επισκεπτών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από την Ελβετία και τη Γαλλία. Πρόκειται, όπως εξηγεί, κυρίως για ιδιοκτήτες τροχόσπιτων και αυτοκινούμενων που ακολουθούν μεγάλες διαδρομές στην Ευρώπη και επιλέγουν την Αλεξανδρούπολη ως σταθμό, με ορισμένους μάλιστα να παραμένουν για πολλούς μήνες.
Εκεί ακριβώς εδράζεται και ένα ακόμη στοιχείο που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη τουριστική δομή. Ότι δηλαδή λειτουργεί όλον τον χρόνο. Η κ. Ιντζεπελίδου επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα από τα λίγα δημοτικά κάμπινγκ που έχουν αυτή τη δυνατότητα, με τη χειμερινή λειτουργία να στηρίζεται κυρίως στην προσέλευση τροχόσπιτων και αυτοκινούμενων. Αυτό εξηγεί και γιατί η διοίκηση αντιμετωπίζει τη φετινή sold out καλοκαιρινή περίοδο ως επιβεβαίωση μιας ευρύτερης ανοδικής πορείας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που παραθέτει για τη δομή της ζήτησης. Όπως αναφέρει, περίπου το 90% των θέσεων αφορά τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα, ενώ οι θέσεις για σκηνές είναι σαφώς λιγότερες και καλύπτονται πιο περιορισμένα.

Παράλληλα, η λειτουργία του κάμπινγκ συνδέεται και με μια συγκεκριμένη εποχική απασχόληση. Σύμφωνα με την κ. Ιντζεπελίδου, κατά τη θερινή περίοδο εργάζονται περίπου 15 άτομα στο κάμπινγκ και άλλα 5 στην πλαζ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, όπου περιλαμβάνεται και ναυαγοσώστης. Η γειτνίαση με τη βραβευμένη Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης ενισχύει συνολικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής και προσθέτει λειτουργική αξία για τον επισκέπτη.
Όπως δηλώνει η πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ, το Δημοτικό Camping Αλεξανδρούπολης αφήνει πίσω του μια περίοδο δοκιμασίας και εισέρχεται στη νέα σεζόν με αποκατεστημένες βασικές λειτουργίες, υψηλή ζήτηση και ενισχυμένο αποτύπωμα στην τοπική τουριστική αγορά. Όλα αυτά μάλιστα, όταν μέχρι πριν από λίγες μόλις εβδομάδες μετρούσε τις πληγές του από το ακραίο φαινόμενο. Πλέον περνά πλέον σε μια περίοδο υψηλής πληρότητας και επιμηκυμένης σεζόν, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο πυλώνα φιλοξενίας για την Αλεξανδρούπολη.
Πηγή: makedonikanea.gr


































