Ξεκινάει αύριο Πέμπτη 20 Αυγούστου η φετινή κυνηγετική περίοδος – Όσα ισχύουν

Αρχίζει από αύριο Πέμπτη 20 Αυγούστου το κυνήγι για την φετινή κυνηγετική περίοδο 2026-2027.

Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση, το κυνήγι καθορίζεται ως ακολούθως:

1. Καθορίζεται η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2026 2027 από 20/8/2026 μέχρι 28/2/2027.

2. Kατ’ εξαίρεση της παραπάνω γενικής ρύθμισης, επιτρέπεται η θήρα του Αγριοκούνελου μέχρι τις 10 Μαρτίου 2027.

3. Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι ημέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του αναφέρονται στον «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝΕΙΔΩΝ».

4. Απαγορεύεται το κυνήγι της Μπεκάτσας στο καρτέρι το πρωί και το βράδυ.

5. Περιορίζουμε  τη χρησιμοποίηση  σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου , από 15/9/2026 μέχρι και τις 28/02/2027 σε τρείς  (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου.

Ο ανωτέρω περιορισμός της χρήσης σκύλων δίωξης δεν ισχύει κατά τη  θήρα αγριόχοιρων εντός των Ζωνών Διάβασης από  τις 20/08/2026 έως 14/09/2026 τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή, στη δράση των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων που συγκροτούνται από τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες στα πλαίσια του άρθρου 259 του Δασικού Κώδικα και των ομάδων κυνηγών που δραστηριοποιούνται δυνάμει των σχετικών διατάξεων της υπό στοιχεία 147/21886/25-01-2021 (Β΄313) ΚΥΑ.

6. Επιτρέπεται το κυνήγι του Αγριόχοιρου  σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο.

7. Επιτρέπεται το κυνήγι της Αλεπούς και του Πετροκούναβου από 15/9/2026 μέχρι 20/1/2027 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21/1/2027 μέχρι 28/2/2027 χωρίς σκύλο δίωξης μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι καθώς και στις ζώνες διάβασης από 20/8/2026 μέχρι 14/9/2026 στις  Περιφ.Ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα. Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση του σκύλου δίωξης για το κυνήγι της Αλεπούς και του Πετροκούναβου υπόκειται στους περιορισμούς της παραγράφου 5 της παρούσης.

8. Απαγορεύται το κυνήγι του λαγού καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στις νήσους Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο.

Τρυγόνι: Όριο τεσσάρων και εθνικό πλαφόν 36.000

Ιδιαίτερες προβλέψεις περιλαμβάνει η ρυθμιστική διάταξη για το τρυγόνι.

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2026 η θήρα του επιτρέπεται καθημερινά μόνο μέσα στις ζώνες διάβασης αποδημητικών πουλιών. Από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2026 επιτρέπεται καθημερινά σε όλες τις περιοχές όπου ασκείται νόμιμα το κυνήγι.

Το ημερήσιο όριο καθορίζεται στα τέσσερα τρυγόνια ανά κυνηγό, ενώ σε εθνικό επίπεδο τίθεται συνολικό ετήσιο όριο κάρπωσης 36.000 ατόμων. Μόλις συμπληρωθεί το συγκεκριμένο όριο, η θήρα του είδους παύει αυτομάτως.

Παράλληλα, κάθε κυνηγός που θηρεύει τρυγόνια υποχρεούται να δηλώνει την ημερήσια κάρπωσή του μέσω ειδικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, πριν αποχωρήσει από τον χώρο κυνηγιού, καθώς και να επιδεικνύει τη σχετική καταχώρηση στα αρμόδια όργανα ελέγχου.

Για όσους δεν διαθέτουν smartphone, προβλέπεται δυνατότητα δήλωσης μέσω SMS στον αριθμό 6976580000, με αναγραφή του είδους, του αριθμού των θηρευθέντων ατόμων, του ονοματεπωνύμου του κυνηγού, του 12ψήφιου αριθμού QR της άδειας θήρας και της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία πραγματοποιήθηκε η κάρπωση.

Τα όρια για ορτύκι, τσίχλες και μπεκάτσα

Για τη φάσα και το αγριοπερίστερο η θήρα επιτρέπεται από τις 20 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου μόνο στις ζώνες διάβασης και, στη συνέχεια, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου 2027 καθημερινά όπου επιτρέπεται το κυνήγι, χωρίς αριθμητικό περιορισμό.

Για το ορτύκι προβλέπεται ημερήσιο όριο δώδεκα ατόμων. Η θήρα αρχίζει στις 20 Αυγούστου στις ζώνες διάβασης, ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται σε όλες τις επιτρεπόμενες περιοχές έως τις 20 Φεβρουαρίου 2027.

Η σιταρήθρα επιτρέπεται έως τις 10 Φεβρουαρίου 2027, με όριο δέκα άτομα ανά ημερήσια έξοδο.

Για τη δενδρότσιχλα η περίοδος ολοκληρώνεται στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ για τσίχλα, κοκκινότσιχλα, γερακότσιχλα και κότσυφα φθάνει έως τις 28 Φεβρουαρίου. Το συνολικό ημερήσιο όριο για τα συγκεκριμένα είδη ορίζεται στα 25 άτομα.

Καρακάξα, κάργια, κουρούνα και ψαρόνι επιτρέπεται να θηρεύονται, μετά τη λήξη της πρώτης περιόδου στις ζώνες διάβασης, έως τις 28 Φεβρουαρίου χωρίς αριθμητικό περιορισμό.

Για την μπεκάτσα η περίοδος ορίζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2026 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2027, με ανώτατο ημερήσιο όριο δέκα ατόμων. Ρητά απαγορεύεται, πάντως, το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ.

Τι προβλέπεται για τα υδρόβια

Για σφυριχτάρι, κιρκίρι, πρασινοκέφαλη, σουβλόπαπια, σαρσέλα, χουλιαρόπαπια, κυνηγόπαπια, τσικνόπαπια, φαλαρίδα και ασπρομετωπόχηνα η θήρα επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2026 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2027.

Το ημερήσιο όριο ανέρχεται συνολικά σε δώδεκα άτομα από όλα τα συγκεκριμένα είδη.

Για νερόκοτα, μπεκατσίνι και καλημάνα η περίοδος είναι επίσης από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου, με ημερήσιο όριο δέκα ατόμων ανά είδος.

Υποχρεωτική καταγραφή κάρπωσης για 14 είδη

Ξεχωριστή πρόβλεψη υπάρχει για συνολικά 14 είδη των οποίων το καθεστώς διατήρησης διερευνάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για τη σιταρήθρα, το ορτύκι, την κοκκινότσιχλα, το ψαρόνι, το σφυριχτάρι, το κιρκίρι, τη σουβλόπαπια, τη σαρσέλα, τη χουλιαρόπαπια, την κυνηγόπαπια, την τσικνόπαπια, τη φαλαρίδα, το μπεκατσίνι και την καλημάνα.

Για τα συγκεκριμένα είδη καθιερώνεται υποχρεωτική δήλωση της κάρπωσης ανά κυνηγό και έξοδο μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, με διαδικασία αντίστοιχη εκείνης που προβλέπεται για το τρυγόνι. Για τα 14 αυτά είδη, πάντως, δεν καθορίζεται εθνικό όριο κάρπωσης.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ :

1.1. Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.

1.2. Στα εκτροφεία θηραμάτων.

1.3. Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις Θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.

1.4 Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών.

1.5. Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής χερσαίας μεθοριακής γραμμής.

1.6. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.

1.7. Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την αρίθ.: 414985/29-11-85 (Φ.Ε.Κ.  Β΄757) κοινής υπουργικής απόφασης όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Η.Π 37338/1807/Ε.103/1-9-2010 (Β΄1495) κοινή υπουργική απόφαση και τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε αυτή με την υπό στοιχεία Η.Π.8353/276/Ε103/23-2-2012 (Β΄415) όμοια.

1.8. Απαγορεύεται η εκτέλεση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις εντός απόστασης 100 μέτρων από υγροτόπους:

α) πυροβολισμοί με σκάγια που περιέχουν μόλυβδο (εκφρασμένο ως μέταλλο) σε συγκέντρωση ίση ή μεγαλύτερη του 1% κατά

βάρος και β) μεταφορά τέτοιων σκαγιών κατά τη διάρκεια ή στο πλαίσιο βολών πυροβόλου όπλου σε υγροτόπους (κανονισμός 2021/57).

1.9. Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.

1.10. Στους αρχαιολογικούς χώρους ,ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.

1.11. Σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών.

1.12. Σε περιοχές που λόγω των παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης και με έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης.

1.13. Απαγορεύονται οι πυροβολισμοί επί του επίσημου εθνικού και πρωτεύοντος επαρχιακού οδικού δικτύου και σε ζώνες που ορίζονται από απόσταση 50 μέτρων εκατέρωθέν τους.

1.14. Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των θηραμάτων εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

1.15. Επιτρέπεται –κατ’ εξαίρεση- για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στις Nήσους Λήμνο και Θηρασιά όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η έγκριση αγοραπωλησίας γίνεται µε απόφαση του Ε.Ε.Δ.Π. µετά από εισήγηση της αρµόδιας δασικής αρχής.