Αλεξανδρούπολη: Ένσταση Λαμπάκη στην Αποκεντρωμένη, για την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού του δήμου

Αλεξανδρούπολη: Ένσταση Λαμπάκη στην Αποκεντρωμένη, για την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού του δήμου

-Βολές και κατά του νόμου της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έδωσε τη δυνατότητα στις Οικονομικές Επιτροπές να αποφασίζουν

Μπορεί να συμπληρώνονται σήμερα ακριβώς 2 χρόνια από την βαριά ήττα του τέως δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη στις 2 Ιουνίου 2019, όταν και η ετυμηγορία του λαού ανέδειξε νέο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης τον Γιάννη Ζαμπούκη, αλλά ακόμα φαίνεται δεν μπορεί να το αποδεχθεί και να το… χωνέψει.

Μάλιστα στρέφεται ακόμα και κατά της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη (να θυμίσουμε ότι είχε την επίσημη στήριξη της Ν.Δ. η υποψηφιότητα Λαμπάκη), για το νόμο που δίνει την δυνατότητα στις Οικονομικές Επιτροπές δήμων και Περιφερειών, να εγκρίνουν την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού.  Με ένταση που κατέθεσε (αν και έπρεπε να ασκήσει Προσφυγή), στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, τόσο ο ίδιος όσο και ο Χρήστος Γερακόπουλος ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Αλεξανδρούπολης, ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που κατά πλειοψηφία ενέκρινε την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, θεωρώντας την μη νόμιμη, αόριστη, αβάσιμη, καταχρηστική και απαράδεκτη.

Ο κ.Λαμπάκης υποστηρίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε κατά πλειοψηφία την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού και αυτή η απόφαση πρέπει να ισχύσει, αν και η Κυβέρνηση γι’ αυτό τον λόγο με νομοθετική παρέμβαση έδωσε τη δυνατότητα στις Οικονομικές Επιτροπές να αποφασίζουν. Εξάλλου ίδια διαδικασία με τον δήμο Αλεξανδρούπολης ακολούθησαν και αρκετοί ακόμα δήμοι σε όλη την Ελλάδα και εκεί έγινε αποδεκτό, αλλά αυτοί δεν έχουν… Λαμπάκη στην αντιπολίτευση τους, να έχει εμμονές και να κάνει συνέχεια προσφυγές και ενστάσεις στις Αποκεντρωμένες για να μην αφήσει στην δημοτική αρχή να προχωρήσει τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι ο τέως δήμαρχος χαρακτηρίζει το νόμο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη: “Προσβάλλει όχι μόνο την έννοια της Δημοκρατίας, που εντός αυτής κινείται και οργανώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την ορθολογιστική νομική προτεραιότητα της ανάγκης σεβασμού της προτέρας απόφασης για το ίδιο θέμα, από το Δημοτικό Συμβούλιο των 41 δημοτικών συμβούλων Αλεξανδρούπολης”. 

Όσο για την ουσία και τους λόγους της ένστασης και της εμμονής του κ.Λαμπάκη να μην δημιουργηθεί Αναπτυξιακός Οργανισμός, αν και δεκάδες δήμοι και Περιφέρειες έχουν ήδη συγκροτήσει, αναφέρεται σε ένα σημείο της ένστασης του: “Τον μόνο που εξυπηρετεί η δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού για την Αλεξανδρούπολη είναι τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα έχει στην διάθεση του έναν “μισθοφορικό στρατό” με δεδομένο ότι έχοντας ο Δήμος Αλεξανδρούπολης 92% και οι Δήμοι Σουφλίου και Σαμοθράκης το υπόλοιπο ελάχιστο  ποσοστό, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης θα αποφασίζει μόνος του για όλα και φυσικά τους διορισμούς”. Αυτός είναι ο… καημός του τέως δημάρχου, να μην διορίσει ο “διάδοχος” του κόσμο και έχει προβάδισμα για τις επόμενες δημοτικές εκλογές και όχι τα υπόλιιπα… δακρύβρεχτα και χιλιοειπωμένα και χιλιοεπαναλαμβανόμενα που αναφέρει.