Tο Τουρκικό Προξενείο απαντά μέσω Ροδόπης,για την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης

Tο Τουρκικό Προξενείο απαντά μέσω Ροδόπης,για την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης

Μα δεν είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες ελεύθεροι να ψηφίζουν ό,τι θέλουν; Και βέβαια είναι.

Εκείνο που προβληματίζει όμως είναι το γεγονός πως οι ψήφοι που ελέγχονται από το Τουρκικό Προξενείο, πήγαν «μονοκούκι» σε συγκεκριμένο υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετεί και υποστηρίζει όλη την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας.

Και δεν είναι τυχαίο πως η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» σε χθεσινό της δημοσίευμα αναφερόταν σε «Τούρκους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ». Η επέμβαση του Προξενείου να δοθεί γραμμή για τη μαζική υπερψήφιση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ Οζγκιούρ, είναι εύκολα ανιχνεύσιμη μέσω μιας απλής ανάγνωσης των αριθμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις εκλογές του 2019 ο είχε λάβει στη Ροδόπη 16.603 ψήφους, ο υποψήφιος βουλευτής Χαρίτου Δημήτριος 5.792 σταυρούς και ο Φερχάτ Οζγκιούρ 5.384 σταυρούς.

Στις πρόσφατες εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 20.185 ψήφους, ο υποψήφιος βουλευτής Χαρίτου Δημήτριος 4.028 σταυρούς και ο Φερχάτ Οζγκιούρ 12.650 σταυρούς. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Αχμέτ Ιλχάν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, έλαβε 6.146 σταυρούς, από 10.866 σταυρούς που είχε λάβει στις εκλογές του 2019.

Έχουμε δηλαδή μια σαφή πριμοδότηση του Φερχάτ Οζγκιούρ εις βάρος όχι μόνο του άλλου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του μουσουλμάνου υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Και επειδή δεν πιστεύουμε στις συμπτώσεις, εκτιμούμε πως ο γάτος που γουργουρίζει ψηλά στον μιναρέ δεν είναι άλλος από το Τουρκικό Προξενείο. Και γιατί παρεμβαίνει με τόσο ωμό τρόπο το Προξενείο, στις ελληνικές εκλογές πριμοδοτώντας ολοφάνερα τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει την τουρκική  προπαγάνδα; Διότι έχει ενοχληθεί από όλα όσα συμβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη. Οπότε ενώ «ένα και ένα κάνουν δύο», ο ΣΥΡΙΖΑ που εν τω μεταξύ είχε ενημερωθεί για τα τεκτενόμενα, ακολουθεί μια εντελώς ανεύθυνη στάση πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και αναφέρεται σε «ΚΥΠατζίδικες μεθόδους», αντί να έχει ξηλώσει μονομιάς τους συγκεκριμένους υποψήφιους βουλευτές από τη λίστα του στη Ροδόπη.

Ας επανέλθουμε όπως στην Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί το κόκκινο πανί για την Άγκυρα. Και γιατί αποτελεί το κόκκινο πανί; Διότι αποκτά μεγάλη αξία στον γεωστρατηγικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, ειδικά μετά από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επαμφοτερίζουσα θέση στον πόλεμο στα Ουκρανικά σύνορα, που κράτησε και κρατά η Τουρκία.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είχε μπει από νωρίς στο κάδρο του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Όχι μόνο ως προς τη χρήση του για τη μεταφορά οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού προσωπικού προς τις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Βαλτικής, αλλά και ως προς την εγκατάσταση αμερικανικών μονάδων στην περιοχή.

Ακολούθως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης απέκτησε αναβαθμισμένο ρόλο όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Δύσης απέναντι στον ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν κατά της Ευρώπης.

Σήμερα μετά από την πρωτοβουλία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Γιώργου Τσούνη, να συναντηθούν οι πρέσβεις πέντε χωρών, των ΗΠΑ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας στην Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι ετοιμάζεται να αποκτήσει και ένα σημαντικό εμπορικό χαρακτήρα. Αφού οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας και την ευρωπαϊκή ενδοχώρα, διασφαλίζουν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα εμπορικό και διαμετακομιστικό βάθος στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, με τη μεταφορά των φορτίων να πραγματοποιείται οικονομικότερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα, παρακάμπτοντας τα Στενά και την τουρκική  δυστροπία.

Το αναβαθμισμένο status της Αλεξανδρούπολης, ανατρέπει σε σημαντικό βαθμό τις τουρκικές στρατιωτικές απειλές στον Έβρο και τα σχέδια “ανεξαρτητοποίησης” της Δυτικής Θράκης, που παλαιότερα έφταναν μέχρι και την απορρόφηση της από την Τουρκία. Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD) και το σωματείο το οποίο αγωνίζεται για την «Ανεξάρτητη Δυτική Θράκη», δεν είναι τόσο μακρινές και ξεχασμένες υποθέσεις.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε με τη στάση των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρονται σε “τουρκική μειονότητα”, αναπαράγοντας το αναθεωρητικό αφήγημα της Άγκυρας. Αλλά και με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να  στηρίζεται στις κατευθυνόμενες από το Τουρκικό Προξενείο ψήφους, για να επιτύχει να βάψει με ροζ χρώμα έστω και ένα νομό στον εκλογικό χάρτη του 2023.

του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Πηγή: liberal.gr