Αθανάσιος Τσώνης: “Η εμπλοκή με την αυτοδιοίκηση θέλει επιμονή και διάθεση προσφοράς”

Αθανάσιος Τσώνης: “Η εμπλοκή με την αυτοδιοίκηση θέλει επιμονή και διάθεση προσφοράς”

-Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Υγείας ΑΜΘ, είναι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”

Φαρμακοποιός στο επάγγελμα με αρκετές παράλληλες επαγγελματικές δραστηριότητες και εθελοντικό έργο, ο Θανάσης Τσώνης πήρε το “βάπτισμα του πυρός” στον πολιτικό στίβο με την εκλογή του ως Περιφερειακός Σύμβουλος, με την Περιφερειακή Αναγέννηση του Χρήστου Μέτιου που κέρδισε τις εκλογές το 2019 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά και έχοντας αναλάβει από την αρχή καθήκοντα Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, κλείνει τη θητεία του με χαμόγελο ικανοποίησης για το έργο που έχει γίνει και εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον και τη δυναμική του τόπου.

Δραστήριος, ανήσυχος και πολυπράγμων εργάστηκε για μια τετραετία σκληρά προκειμένου να αναπτύξει την εξωστρέφεια και να προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας ξεφεύγοντας από το μοντέλο “ήλιος-θάλασσα” αλλά κυρίως κινητοποιώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εργαστούν από κοινού για την ανάδειξη κάθε γωνιάς αυτού του υπέροχου και μοναδικού τόπου.

-κ.Τσώνη, στις επερχόμενες εκλογές διεκδικείτε εκ νέου την ψήφο των συμπολιτών σας. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, πόσο ικανοποιημένος αισθάνεστε για το έργο σας αλλά και για την επιλογή σας να εμπλακείτε με τα κοινά;

Θα αρχίσω απαντώντας το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας. Η εκλογή μου στην διοίκηση της ΠΑΜ-Θ -και ευχαριστώ όλους όσοι με τίμησαν με την ψήφο τους και με εμπιστεύτηκαν– ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Μην ξεχνάμε ότι όταν είσαι Διοίκηση κρίνεσαι, δεν είσαι στο απυρόβλητο. Είδα εκ των έσω πώς λειτουργούν ορισμένες διαδικασίες και τα εμπόδια που υψώνονται συχνά μπροστά σου. Από όλη τη διαδρομή μου όμως, κρατώ αυτό που είναι και το σημείο αναφοράς μου για να συνεχίσω: Όταν υπάρχει θέληση να γίνει έργο, όταν το κίνητρο της προσφοράς είναι δυνατότερο από τις όποιες δυσκολίες, τότε πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να το ανακόψει. Σαφώς και είμαι ικανοποιημένος τόσο για την απόφασή μου να συμμετέχω στα κοινά όσο και για όλα όσα κάναμε στον τομέα του Τουρισμού. Βλέπετε πλέον πως ο κόσμος μας επισκέπτεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, η οικονομία έχει τονωθεί και οι επενδύσεις στον κλάδο έχουν αυξηθεί. Ανοίξαμε νέες αγορές, ενισχύσαμε τις σχέσεις μας με τις ήδη υπάρχουσες ή αλλιώς “παραδοσιακές” αγορές και καλλιεργήσαμε το έδαφος με στοχευμένη στρατηγική που έχει όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροχρόνια αποτελέσματα.

-Πιστεύετε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα στην Περιφέρεια μας;

Η τουριστική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική για τον τόπο μας, αρκεί να γίνει με σωστά και μεθοδευμένα βήματα. Ήδη πιστεύω ότι έχουμε προχωρήσει αρκετά, καθώς είδαμε πως υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προοπτικές να γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Ο τουρισμός δεν είναι αυθύπαρκτη έννοια. Αποτελεί σημαντικό βραχίονα της οικονομίας και συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα. Για αυτό και ταξιδέψαμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα στις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού και σε δράσεις που διοργανώσαμε ως ΠΑΜ-Θ. Διοργανώσαμε δράσεις προβολής στις βαλκανικές χώρες που παραδοσιακά μας επιλέγουν και μας προτιμούν, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς με Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Πολωνία ενώ κάναμε και νέα ανοίγματα σε Σκανδιναβία, Ντουμπάι, Ισραήλ και συνεχίσαμε την προβολή σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης με τη συμμετοχή μας στις πιο σημαντικές εκθέσεις τουρισμού.

Ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους. Υπάρχουν δεκάδες επαγγέλματα που ανθίζουν παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη. Και όταν μιλάμε για τουρισμό, αυτό που επιδιώξαμε και το πετύχαμε, ήταν η ανάπτυξη όλων των μορφών του, του αθλητικού τουρισμού, του εναλλακτικού, του city break, του θρησκευτικού, του γαστρονομικού κ.α. Όταν αναπτύσσεται ο τουρισμός και αυξάνεται η αναγνωρισιμότητα του τόπου προσελκύουμε νέες επενδύσεις και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για οικονομική ευημερία.

-Κλείνετε τη θητεία σας με τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Υγείας αλλά συγχρόνως είστε και ένας άνθρωπος της αγοράς. Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας ορισμένοι τομείς στους οποίους πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον στο μέλλον;

Εκείνο στο οποίο πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα είναι να δημιουργήσουμε κίνητρα και υποδομές για να κρατήσουμε τα νέα άτομα στον τόπο τους και να επενδύσουν σε αυτόν με τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους. Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και βλέπουμε τη σημασία που έχει η περιοχή μας στο γεωστρατηγικό χάρτη. Πέρα από τον τουρισμό, ο οποίος πρέπει να συνεχίζει να αναπτύσσεται με γνώμονα την αειφορία και τη βιωσιμότητα, χρειαζόμαστε ενίσχυση ορισμένων περιοχών και με εκπαιδευτικές δομές, σχολές και πανεπιστήμια που θα τονώσουν την οικονομία. Είναι σημαντικό να προωθήσουμε τα τοπικά μας προϊόντα και να δώσουμε κίνητρα στον κόσμο και σε συγκριμένες περιοχές προκειμένου να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο.