Αλεξανδρούπολη: Δημοτική δαπάνη η κηδεία του κορυφαίου Έλληνα στιχουργού Λευτέρη Χαψιάδη, προτείνει ο δήμαρχος Γ.Ζαμπούκης

Αλεξανδρούπολη: Δημοτική δαπάνη η κηδεία του κορυφαίου Έλληνα στιχουργού Λευτέρη Χαψιάδη, προτείνει ο δήμαρχος Γ.Ζαμπούκης

Δημοτική δαπάνη να γίνει από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης η κηδεία του Εβρίτη κορυφαίου Έλληνα στιχουργού Λευτέρη Χαψιάδη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου και νοσηλευόταν, προτείνει ο Γιάννης Ζαμπούκης.

Αυτή είναι η εισήγηση που θα κάνει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μετά την θλιβερή είδηση του θανάτου του τεράστιου συντοπίτη μας στιχουργού από τα Κοίλα Φερών.  Του ανθρώπου ο οποίος άφησε ανεξίτηλο στο στιχουργικό στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι, το οποίο σίγουρα έγινε φτωχότερο με τον θάνατο του. Τραγούδια του ερμήνευσαν, μεταξύ άλλων, οι Στέλιος Καζαντζίδης, Μανώλης Αγγελόπουλος, Ρίτα Σακελλαρίου, Στράτος Διονυσίου, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Λίτσα Διαμάντη, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Νίκος Ξανθόπουλος, Γλυκερία, Κατερίνα Στανίση, Πασχάλης Τερζής, Γιώργος Καμπουρίδης, Διονύσης Θεοδόσης.

Στην εισήγηση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης που αναμένεται να ψηφιστεί ομόφωνα, υπάρχει και η πρόταση να δοθεί το όνομα του Λευτέρη Χαψιάδη σε οδό ή πλατεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. 

Αναλυτικά η πρόταση του ψηφίσματος:

Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι,

με μεγάλη θλίψη σας ανακοινώνω το θάνατο του μεγάλου στιχουργού και συντοπίτη μας Λευτέρη Χαψιάδη, τα ξημερώματα της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου 2023.

Όπως γνωρίζετε ο Λευτέρης Χαψιάδης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης τον τελευταίο μήνα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Με το θάνατό του, το ελληνικό τραγούδι γίνεται φτωχότερο από την απουσία του, όμως η κληρονομιά που αφήνει είναι μεγάλη και θα παραμείνει αξέχαστη, αφού τα τραγούδια του θα βρίσκονται στα χείλη όλων μας.

Τραγούδια του ερμήνευσαν, μεταξύ άλλων, οι Στέλιος Καζαντζίδης, Μανώλης Αγγελόπουλος, Ρίτα Σακελλαρίου, Στράτος Διονυσίου, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Λίτσα Διαμάντη, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Νίκος Ξανθόπουλος, Γλυκερία, Κατερίνα Στανίση, Πασχάλης Τερζής, Γιώργος Καμπουρίδης, Διονύσης Θεοδόσης.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στην πατρίδα του, τα Κοίλα Φερών και υπέγραψε μια σειρά βιβλίων με αυτοβιογραφικά στοιχεία που φωτίζουν τον κόσμο των τραγουδιών («Η ζωή μου τραγούδι», «Ένας αλήτης άγγελος» «13 συν ένα γιατί», «Κάθε τραγούδι και καημός»).

Σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής προς τον εκλιπόντα μεγάλο στιχουργό και συντοπίτη μας Ελευθέριο (Λευτέρη) Χαψιάδη και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές του Ν. 409/6-8/11-8-1976 (ΦΕΚ Α’ 209/11.08.1976) : Περί καθορισμού κατηγοριών προσώπων δυναμένων να κηδευθώσι δημοσία δαπάνη όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 40 του Ν.5028/2023 (ΦΕΚ Α΄54/09-03-2023 (Ρύθμιση για τα έξοδα κηδείας των προσώπων που κηδεύονται δημοσία δαπάνη)),

προτείνω την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, ως ακολούθως :

– Να εκφράσει τη βαθύτατη οδύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην αγαπημένη οικογένεια του Ελευθέριου (Λευτέρη) Χαψιάδη του Αλεξάνδρου και της Πολυξένης
– Να παραστεί στην κηδεία του και να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του
– Να δώσει το όνομα του σε οδό ή πλατεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης
– Να πραγματοποιηθεί η κηδεία του δημοτική δαπάνη, με την επιβάρυνση σχετικού κωδικού εξόδου που θα προβλεφθεί στον προϋπολογισμού.
– Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο τέλος της παρούσας συνεδρίασης
– Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο και την ιστοσελίδα του Δήμου