Διδυμότειχο: Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ευρώπης, στο 1ο Γυμνάσιο (Erasmus)

Διδυμότειχο: Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ευρώπης, στο 1ο Γυμνάσιο (Erasmus)

Στο χρονικό διάστημα 12 – 14 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το 1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου μαθητές και μαθήτριες από το Ειδικό Σχολείο Sveti Sava Sabac της Σερβίας, συνοδευόμενοι/ες από τους γονείς τους και ομάδα εκπαιδευτικών από σχολεία της Ιταλίας, Σερβίας και Ρουμανίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με θέμα την ενεργό συμμετοχή και τη συμπερίληψη μαθητών με αναπηρίες στο σχολείο.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και ομάδα μαθητών/τριών του 1ου Γυμνασίου Διδυμοτείχου. Μαθητές/τριες και  εκπαιδευτικοί γνωρίστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και μοιράστηκαν εμπειρίες από τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν αθλητικές – καλλιτεχνικές δράσεις και περιήγηση στην ιστορική πόλη του Διδυμοτείχου.

Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, συμμετείχαν στην κατασκευή ψηφιδωτού, έπαιξαν σκάκι, χόρεψαν ελληνικούς χορούς, διακόσμησαν μπλουζάκια με δικά τους σχέδια, ξεναγήθηκαν στον χώρο των κάστρων του Διδυμοτείχου, όπου κατασκεύασαν ψηφιδωτά με φυσικά υλικά, επισκέφθηκαν το Λαογραφικό και το Βυζαντινό μουσείο της πόλης και γεύτηκαν παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα.

Οι επισκέπτες μας πέρασαν καταπληκτικά, ενθουσιάστηκαν από την ελληνική φιλοξενία και δήλωσαν ότι σύντομα θα μας επισκεφθούν και πάλι μέσω ενός νέου προγράμματος Erasmus αλλά και ως τουρίστες.

Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος καταδεικνύει την αναγκαιότητα και τα οφέλη της επικοινωνίας και συνεργασίας των σχολείων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο.