Παλιούρι Διδυμοτείχου: Προχωράει η αποκατάσταση του μεταβυζαντινού ναού Αγίου Παντελεήμονα (ΒΙΝΤΕΟ)

Παλιούρι Διδυμοτείχου: Προχωράει η αποκατάσταση του μεταβυζαντινού ναού Αγίου Παντελεήμονα (ΒΙΝΤΕΟ)

Προχωρούν τα έργα αποκατάστασης του μεταβυζαντινού ναού Αγίου Παντελεήμονα στο Παλιούρι Διδυμοτείχου, καθώς και των αντίστοιχων σε Μεταξάδες (Άγιος Αθανάσιος) και Αλεποχώρι (επίσης Άγιος Αθανάσιος).

Το έργο αποκατάστασης/αναστήλωσης των τριών μικρών μεταβυζαντινών εκκλησιών εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης που το χρηματοδοτεί με 904.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των παρεμβάσεων που θα γίνουν, περιλαμβάνεται και η επισκευή των στεγών των τριών ναών, και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου ορίζεται το 2025.

Το έργο υλοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου και την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων. Ειδικά ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Παντελεήμονα στο Παλιούρι διαθέτει σπάνιες τοιχογραφίες, με τις μορφές αγγέλων και διαβόλων και έχουν… κινέζικη μορφή. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε αξιοποιηθεί, όπως και οι ναοί του Αγίου Αθανασίου σε Μεταξάδες και Αλεποχώρι, ώστε να γίνουν επισκέψιμοι οργανωμένα και να φέρουν κόσμο στην περιοχή.