Φετινές κρίσεις στο στράτευμα: Αποστρατεύτηκαν όσοι αξιωματικοί βρίσκονταν δίπλα στον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ Α.Χουδελούδη!!!

Φετινές κρίσεις στο στράτευμα: Αποστρατεύτηκαν όσοι αξιωματικοί βρίσκονταν δίπλα στον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ Α.Χουδελούδη!!!

-Αποστρατεύθηκε ο Χρήστος Μπακιρτζής, Μέραρχος στην 12η Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη

-Είναι η μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Στρατού να αποστρατεύεται εν ενεργεία Μέραρχος της 12ης που θεωρείται από τις πιο νευραλγικές

Το στράτευμα υποτίθεται πως λειτουργεί συντεταγμένα με ηθικούς και αξιολογικούς κανόνες. Οι φετινές κρίσεις όμως αναδεικνύουν τις παθογένειες του συστήματος.

Το στράτευμα διοικείται με «κλίκες»; Το ερώτημα αυτό προκύπτει από την ακτινογραφία των τακτικών κρίσεων, καθώς παρατηρούνται ορισμένες έντονες σκιές.

Παρατήρηση πρώτη: Στο Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο συμμετέχουν 23 Πτέραρχοι! Σε λίγο θα χρειάζονται ένα… στάδιο για να συνεδριάσουν!

  • Ο Στρατός Ξηράς έχει τρεις υποστράτηγους γιατρούς.
  • Στο Πολεμικό Ναυτικό το κύμα παραιτήσεων Στελεχών καριέρας δεν σταματάει καθ’ ότι οι περισσότεροι απορροφούνται στο Εμπορικό Ναυτικό.

Ταυτόχρονα η επετηρίδα παραμένει μπλοκαρισμένη με αποτέλεσμα ο κόσμος να συμπιέζεται βαθμολογικά. Σήμερα Πλωτάρχες 40 ετών υπηρετούν στα καράβια ως διευθυντές επιστασίας, ενώ πριν μερικά χρόνια αναλάμβαναν κυβερνήτες κύριων μονάδων κρούσης του Στόλου. Η καταλληλότερη ηλικία για κυβερνήτης φρεγάτας ή αντιτορπιλικού είναι 40 με 45 ετών που πέραν από τις επιχειρησιακές γνώσεις πρέπει να διαθέτει και κατάλληλη φυσική κατάσταση και υγεία για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις αυξημένες απαιτήσεις σε περιόδους ασκήσεων και κρίσεων παραμένοντας άγρυπνος στη γέφυρα δυο και τρία εικοσιτετράωρα. Στα 50 ο αξιωματικός δεν έχει τις ίδιες αντοχές που έχει ο 45άρης στη γέφυρα. Το μυαλό του στριφογυρίζει πέριξ της κασετίνας με τα φάρμακα της πίεσης, του ζαχάρου και της χοληστερίνης…

Στον Στρατό Ξηράς τα τελευταία έτη παρατηρείται ότι κατά τη μετακίνηση κάθε ανώτατου αξιωματικού από τη μία Ζώνη Ευθύνης σε κάποια άλλη να τον ακολουθούν και αρκετά από τα στελέχη που είχε υπό τας διαταγάς του στην προηγούμενη θέση! Ακολουθούν ως τους βαστάζους των τηλεοπτικών σταρς που μετακινούνται τσούρμο από κανάλι σε κανάλι, από εκπομπή σε εκπομπή και από παραγωγή σε παραγωγή τηλεοπτικής μυθοπλασίας.

Αυτή η νέα «μόδα» – νοσηρή κατάσταση – που εκδηλώνεται και στο στράτευμα δημιουργεί μια επικίνδυνη παρενέργεια. Κατά την ολοκλήρωση του κύκλου καριέρας και αποστρατείας του στρατηγού να συμπαρασύρονται στην αποστρατεία και οι βαστάζοι ανεξαρτήτως εάν είναι χρήσιμοι ή όχι για την υπηρεσία.

Για παράδειγμα στις φετινές κρίσεις μετά την αποστρατεία του Αρχηγού ΓΕΣ  Χουδελούδη  ξηλώθηκαν και αποστρατεύτηκαν όλοι αξιωματικοί που βρίσκονταν στην επιτελική ομάδα ή κατά καιρούς υπηρέτησαν κοντά στον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ προφανώς χωρίς να ληφθεί υπόψιν η επαγγελματική τους επάρκεια.

Την πόρτα της αποστρατείας άνοιξε ο υποστράτηγος Αστέριος Σαμαράς που τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ κοντά στον πρώην Αρχηγό. Όταν ο Χουδελούδης ήταν διοικητής στο Δ’ Σώμα Στρατού στην Ξάνθη ο Σαμαράς ήταν υποδιοικητής του, όταν ο Χουδελούδης πήγε στη Στρατιά πήρε μαζί του τον Σαμαρά στη Λάρισα και όταν έγινε αρχηγός ΓΕΣ έκανε τον Σαμαρά Κλαδαρχη στο ΓΕΣ και τον είχε δίπλα του.

Ακολούθησε η αποστρατεία του υποστρατήγου Χρήστου Μπακιρτζή. Τον είχε Επιτελάρχη ο πρώην Αρχηγός στη Λάρισα και νωρίτερα διοικητή στην Ξάνθη.

Το 2023 ο Χρήστος Μπακιρτζής τοποθετήθηκε ως Μέραρχος στην 12η Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη. Είναι η μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Στρατού να αποστρατεύεται εν ενεργεία Μέραρχος της 12ης που θεωρείται από τις πιο νευραλγικές, καθώς στη Ζώνη Ευθύνης της ανήκει ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια του ποταμού Έβρου. Γι’ αυτό και από ιδρύσεως της συγκεκριμένης Μεραρχίας οι περισσότεροι διοικητές της έχουν γίνει Αρχηγοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων: Αποστράτευσαν τον Θρακιώτη Διοικητή της 12ης Μεραρχίας Αλεξανδρούπολης Υποστράτηγο Χ.Μπακιρτζή

Αναφέρονται μόνο δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα για να διαφανεί το πρόβλημα που τα επόμενα χρόνια θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις εάν δεν ανακοπούν συμπεριφορές και πρακτικές που μπορεί να ισχύουν στην ελεύθερη αγορά του ελαφρολαϊκού θεάματος, αλλά επουδενί δεν επιτρέπεται να ισχύουν στο στράτευμα που υποτίθεται λειτουργεί συντεταγμένα με ηθικούς και αξιολογικούς κανόνες μέσα σε αυστηρά πλαίσια.

Α.Ο.

Πηγή: .ieidiseis.gr