Διδυμότειχο: Παρουσίαση του βιβλίου “Η Ιστορία του Σιδηρόδρομου στον Έβρο”, του Εβρίτη Διαμαντή Β. Μυρτσίδη

Διδυμότειχο: Παρουσίαση του βιβλίου “Η Ιστορία του Σιδηρόδρομου στον Έβρο”, του Εβρίτη Διαμαντή Β. Μυρτσίδη

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 και ώρα 7:00 το απόγευμα, στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Διδυμοτείχου.

Πρόκειται για το βιβλίο “Η Ιστορία του Σιδηρόδρομου στον Έβρο”, του Εβρίτη Διαμαντή Β. Μυρτσίδη, με το οποίο όσοι παραστούν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ότι πέρα από τη σημαντική συνεισφορά στις μετακινήσεις των πολιτών του Έβρου, ο σιδηρόδρομος διαδραμάτισε στρατηγικό ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της ιστορίας του νομού.

Θα μιλήσουν εκτός φυσικά του συγγραφέα συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί που θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες χρόνων, αλλά και η Αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου που φιλοξενεί την εκδήλωση αυτή.

Ο ίδιος, παιδί σιδηροδρομικού, πρωτοπερπάτησε στις ράγες του σταθμού στο Διδυμότειχο, έπαιξε στην απλοχωριά των σταθμών  Πυθίου και Λαγυνών  και ανδρώθηκε στα μονοπάτια του σταθμού της Ορεστιάδας.
Ο Διαμαντής Μυρτσίδης, πτυχιούχος Παιδαγωγικών και Οικονομικών Επιστημών, στο βιβλίο του επιχειρεί μια συνοπτική ιστορική αναδρομή, τις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής στο παρελθόν και την εξέλιξη του δικτύου, που αποτελεί και το πρώτο υπεραστικό της χώρας. Ακολουθεί το ιστορικό και η περιγραφή των σιδηροδρομικών σταθμών του Έβρου και  το βιβλίο ολοκληρώνεται  με την παρουσίαση από το συγγραφέα των προτάσεων αναβάθμισης της γραμμής και της βιωσιμότητας της.

Με αφορμή τον ρομαντισμό που αποπνέει  ένα τέτοιο ταξίδι, τα προσωπικά του βιώματα αλλά και την αγάπη για τον σιδηρόδρομο, ένας νεαρός επιστήμονας από τον Έβρο εξέδωσε σε βιβλίο μια επιστημονική μελέτη με  τίτλο «η ιστορία του σιδηρόδρομου στον Έβρο.