Αλλαγές σε Σαρία και εκλογή μουφτήδων σχεδιάζει η Κυβέρνηση

Αλλαγές σε Σαρία και εκλογή μουφτήδων σχεδιάζει η Κυβέρνηση

Τολμηρές αποφάσεις οι οποίες είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν αντιδράσεις όχι μόνο στην Θράκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα και θα έχουν αντίκτυπο και στην “εικόνα” της χώρας διεθνώς, ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”, η Κυβέρνηση θέλει να γίνει προαιρετική η εφαρμογή του Ισλαμικού νόμου για τις Αστικές υποθέσεις, η γνωστή Σαρία και να υπάρξει νέο σύστημα εκλογής των Μουφτήδων Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα

Οι αποφάσεια αυτές  έχουν ως στόχο να εξουδετερώσουν την τουρκική προπαγάνδα στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και να μιετριάσουν τις παρενέργειες από τυχόν καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εις βάρος της Ελλάδος για το ζήτημα της εφαρμογής της Σαρία (στις αστικές διαφορές μεταξύ των μελών της μουσουλμανικής μειονότητος της Θράκης), εξετάζει να λάβει η Κυβέρνησις.

Όπως αναφέρει η «Εστία», οι συναρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, (λόγω Συνθήκης της Λοζάννης) και Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μελετούν δύο μείζονες αλλαγές, οι οποίες θα έχουν και διεθνή αντίκτυπο, εξ αιτίας της ευαισθησίας που παρατηρείται στις δοτικές κοινωνίες αυτή την εποχή, για την επίδραση, της Σαρία στον εξτρεμισμό.

Η πρώτη μείζων αλλαγή που θα επέλθει για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητος της Θράκης, σχεδόν έναν αιώνα που ο Ελευθέριος Βενιζέλος απεδέχθη την εθιμική εφαρμογή του ισλαμικού νόμου ως ένδειξη σεβασμού στους πληθυσμούς που εξαιρεθησαν από την ανταλλαγή, είναι η κατάργησις της υποχρεωτικότητος της Σαρία.

Η κατάργησίς της και η αντικατάστασίς της από την προαιρετικότητα.

Συμφώνως προς την ρύθμιση που συζητείται να υιοθετηθεί, τα μέλη της μειονότητος για τις αστικές υποθέσεις τους (διαζύγια, κληρονομιές, επιμέλειες ανηλίκων) θα έχουν πλέον το δικαίωμα της επιλογής: ή να προσφεύγουν στον δικαστή-μουφτή ο οποίος με την συναίνεση όλων των μερών θα επιλύει την διαφορά βάσει των όσων ορίζει ο ιερός νόμος (Σαρία) ή να προσφεύγουν στα τακτικά πολιτικά δικαστήρια, για να εκδικασθεί η διαφορά βάσει του αστικού νόμου.

Στην πραγματικότητα, η πρωτοποριακή ρύθμισις που επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία είναι η ελεύθερη επιλογή δικαιοταξίας, ισλαμικού νόμου ή αστικού δικαίου!

Με τον τρόπο αυτό θα εξουδετερωθούν και οι τυχόν συνέπειες καταδικαστικής αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο οποίο έχουν προσφύγει φορείς με αίτημα την πλήρη κατάργηση της Σαρία, εξέλιξις που, αν συμβεί, θα είναι ολέθρια, γιατί αφαιρεί από την μειονότητα

ένα βασικό γνώρισμα της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της.

Η δικαιική τάξις θα προσαρμοσθεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις αλλά και στο γενικώτερο κλίμα που επικρατεί στην Δύση, πριν από την απόφαση του Δικαστηρίου, και σε αντιστοιχία με τις διαθέσεις της δυτικής κοινωνίας, χωρίς όμως να πλήττεται ένα βασικό δικαίωμα της θρησκευτικής μειονότητος της Θράκης. Προς την ίδια κατεύθυνση, κινείται η ρύθμισις που μελετούν τα συναρμόδια Υπουργεία – δεν έχουν καταλήξει ακόμη- για την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος εκλογής Μουφτήδων στην Θράκη, το οποίο θα αντικαθιστά τον ανθεκτικό νόμο που εψηφίσθη το 1990 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Βάσει αυτής, οι Μουφτήδες θα εκλέγονται από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα σαράντα εξεχόντων μελών της μειονότητος, κυρίως ιεροδιδασκάλων αποφοίτων του Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Κυβέρνησις απορρίπτει προφανώς το τουρκικό αίτημα περί απ’ ευθείας εκλογής του Μουφτή από τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητος, ωστόσο με την διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος από δώδεκα σε σαράντα μέλη για κάθε έναν από τους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, ακυρώνει την τουρκική προπαγάνδα περί μη σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η τουρκική πλευρά διαισθάνεται την αλλαγή (χωρίς να γνωρίζει τις τολμηρές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Κυβέρνησις, ζητώντας διακομματική συναίνεση κατά την ψήφιση τους), γι’ αυτό και προχωρεί σε συγκεκριμένες προληπτικές κινήσεις.

Η πρώτη κίνησις είναι να αποσύρει τον προκλητικό ψευδομουφτή Ξάνθης Μέτε από την πρώτη γραμμή.

Η καθαίρεσίς του από το Προεδρείο της λεγομένης συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητος -με την κατηγορία του Γκιουλενιστή- και η αντικατάστασίς του από τον (χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου) ψευδομουφτή Ροδόπης, Ιμπραήμ Σερίφ, πιστοποιεί ότι οι Τούρκοι θέλουν να ρίξουν κάπως τους τόνους.

Η δεύτερη κίνησίς τους είναι η απόφασις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ να συνδυάσει την επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα, την προσεχή εβδομάδα, με επίσκεψη στην Θράκη, όπου θα μεταβεί οδικώς.

Πηγή: elthraki.gr