Σοφία Ντούπη: Οι αναμνήσεις μας ξύπνησαν χιλιάδες συναισθήματα και νοσταλγία στον Δίλοφο

Σοφία Ντούπη: Οι αναμνήσεις μας ξύπνησαν χιλιάδες συναισθήματα και νοσταλγία στον Δίλοφο

Με ένα σπουδαίο και πολύ συναισθηματικό κείμενο, η συμπατριώτισσα μας ποιήτρια και συγγραφέας Σοφία Ντούπη η οποία κατάγεται από το χωριό Δίλοφος Τριγώνου Έβρου, σχολίασε την χθεσινή εκδήλωση που έγινε για την αναβίωση του εθίμου της “Βαρβάρας” στο χωριό της, το “χωριό των ανθρακορύχων”. Αξίζει πραγματικά να το διαβάσουμε όλοι, γιατί κάπως έτσι σκεφτόμαστε και νοιώθουμε για τα χωριά που καταγόμαστε.

Γράφει λοιπόν η κ.Ντούπη: “Αλήθεια γίνεται οι αναμνήσεις να μπαίνουν στη σειρά και να κρεμιούνται με μικρά μεταλλικά μανταλάκια; Κι αν ναι, έχουν τη δύναμη να ξυπνήσουν χιλιάδες συναισθήματα μέσα μας γεμάτα αγάπη και νοσταλγία;
Γίνεται οι φωτογραφίες και κυρίως οι φυλακισμένες αποτυπωμένες στιγμές και οι άνθρωποι να ζωντανεύουν να σπάνε τα νοητά ή μη όρια του χρόνου και να γεμίζουν με αλλοτινή ζωή τα σοκάκια και τα μισογκρεμισμένα σπιτάκια;
Γίνεται!!!
Έγινε σήμερα στην όμορφη γιορτή στο μικρό μας χωριουδάκι τον Δίλοφο Έβρου…
Έγινε και το χωριό γέμισε ζωή…άνοιξαν οι στοές του λιγνίτη και ξεπήδησαν οι παιδεμένες φιγούρες των λιγνιτωρύχων από τις γαλαρίες …γέμισαν οι δρόμοι με τα φτωχοντυμένα παιδιά τους που ήξεραν να χαίρονται μια χούφτα χιόνι που γινόταν τεράστια μπάλα στην κατεβασιά του σχολείου. 


Γέμισε η μικρή πλατεία με τα τραγούδια των γυναικών εκείνης της εποχής που μετά τον κάματο της ημέρας, έβρισκαν το κουράγιο, την όρεξη, το κέφι και γέμιζαν τον αέρα με τις μελωδίες του τόπου και της εποχής τους ανάμικτες με την μυρωδιά του φρέσκου ζυμωτού ψωμιού.
Γέμισαν τα επτά καφενεία με άντρες που στις ρυτίδες του προσώπου τους αναγνώριζες την αγωνία της επιβίωσης και στην καθαρή ματιά τους τον λόγο την μπέσα, το φιλότιμο!

Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν μας, ένα κομμάτι των αναμνήσεών μας είναι σαν να σβήνουμε και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον μας…μας λέει πολύ σοφά ο Σεφέρης.
Κι εγώ συμπληρώνω πως οι αναμνήσεις είναι η αθανασία της ψυχής που τόσο ψάχνουμε… ας τις κρατήσουμε ζωντανές λοιπόν συνεισφέροντας ό,τι μπορεί ο καθένας και κυρίως την αγάπη μας για το αγαπημένο μας χωριό, την αφετηρία των παιδικών σκέψεων, μοιρασιών και ονείρων…


Ευχαριστούμε θερμά τον Κυριαλάνη Παναγιώτη(πρόεδρο) τον Τσομπανίδη Σάκη(αντιπρόεδρο) Και την κυρία Σαρρή Βάσω για την όμορφη γιορτή και το υπέροχο ταξίδι αναμνήσεων!!!

Υ.Γ Evros-news.gr: Της ζητάμε συγνώμη που “σπάσαμε” τη ροή αυτού του εκπληκτικού κειμένου, αυτής της κατάθεσης ψυχής και αναμνήσεων με τις φωτογραφίες από τα χρόνια που ο Δίλοφος άκμαζε ως “χωριό των ανθρακορύχων”, αλλά οι φωτογραφίες που η ίδια δημοσίευσε αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις εποχές που η ίδια και οι συγχωριανοί της συνέχεια νοσταλγούν.