Αλεξανδρούπολη: Η βάση για το έργο του γλύπτη που προκάλεσε… κόλαση αντιδράσεων στην Αθήνα

Αλεξανδρούπολη: Η βάση για το έργο του γλύπτη που προκάλεσε… κόλαση αντιδράσεων στην Αθήνα

Προχωράει στην Αλεξανδρούπολη η κατασκευή της βάσης πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί έργο του γλύπτη Κωστή Γεωργίου και το οποίο αποτελεί δωρεά της εταιρείας Green Cola στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του φίλου Απόστολου Μπεχτσούδη, η βάση βρίσκεται στο πεζοδρόμιο επί της παραλιακής οδού, δίπλα στο Μνημείο των Ηρώων στη στροφή που οδηγεί προς το λιμάνι. Εκεί θα τοποθετηθεί το γλυπτό μια και την τοποθεσία επέλεξε ο ίδιος ο δημιουργός μαζί με εκπροσώπους του δήμου. Το γλυπτό απ’ ότι έχει γίνει γνωστό θα αποτελείται από επτά φιγούρες αθλητών τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη. Στόχος του είναι η ανάδειξη της αθλητικής ιστορίας της πόλης.

Ένα άλλο έργο όμως του γλύπτη Κωστή Γεωργίου στον δήμο Παλαιού Φαλήρου, έχει δημιουργήσει… κόλαση (κυριολεκτικά) αντιδράσεων στην Αθήνα και μάλιστα η κατάστασην ξέφυγε από τον έλεγχο σε ακραίες ενέργειες, όπως η ρίψη μπογιάς πάνω στο έργο ή ακόμα και κόψιμο καλωδίων που οι δράστες νόμιζαν ότι θα φωτίζει το γλυπτό αλλά ήταν του… τραμ.

Το Evros-news.gr έχει παρουσιάσει τις συγκεκριμένες αντιδράσεις. ενώ πρόσφατα άγνωστοι πέταξαν λευκές μπογιές στο κατακόκκινο γλυπτό «Phylax» έργο του Κωστή Γεωργίου που κοσμεί την είσοδο του δήμου Μετά το σάλο που προκάλεσε στους ευσεβείς Χριστιανούς του Παλαιού Φαλήρου… ο «έκπτωτος άγγελος» που τοποθετήθηκε πρόσφατα στην είσοδο του δήμου, έπεσε «θύμα» βανδαλισμού.
Το έργο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς μερίδα των κατοίκων θεωρεί ότι προσβάλλει τα χριστιανικά ήθη, με ορισμένους να απαξιούν ακόμα και να σχολιάσουν την υποτιθέμενη αναγόρευσή του ως «φύλακα αγγέλου» της περιοχής και απαιτούν την άμεση απομάκρυνσή του.
Παράλληλα, οι διαδικτυακοί πολέμιοι του καλλιτεχνικού έργου επιχειρούν ταύτισή του με αποκρυφιστικές μορφές, ενώ ποικίλα δημοσιεύματα ισχυρίζονται, ότι το μπρούντζινο γλυπτό αναπαριστά τη συνύπαρξη σατανισμού και μαύρης μαγείας. Άλλοι πάλι έχουν συσχετίσει μεταφυσικά το γλυπτό με την εικόνα του γνωστού Νεφελίμ Μαλτσέχ που προσκυνούν οι οπαδοί του Εωσφόρου.