Πρώτο σε τροχιά αξιοποίησης το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Πρώτο σε τροχιά αξιοποίησης το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Το πρώτο από τα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο θα αξιοποιηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης δραστηριοτήτων είναι της Αλεξανδρούπολης. Αυτό έγινε γνωστό από τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως τόνισε ο Π. Κουρουμπλής, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η σχετική συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και στο ΤΑΙΠΕΔ που θα αφορά την αξιοποίηση του λιμανιού, ενώ ζήτησε να προχωρήσει το master plan προκειμένου να ολοκληρωθούν και οι συμφωνίες γύρω από την παραχώρηση των εκτάσεων που δεν θα χρησιμοποιηθούν για λιμενικές δραστηριότητες στον δήμο.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) Χρήστος Δούκας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το master plan θα είναι έτοιμο σε διάστημα δύο μηνών.

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας με το Δ.Σ. του ΟΛΑ και με εκπροσώπους των εργαζομένων δήλωσε ότι η δουλειά που γίνεται στον Οργανισμό είναι παραδειγματική ως προς την αποτελεσματικότητα και τον σεβασμό του δημόσιου χρήματος, ενώ σημείωσε τη διαφορετική πολιτική αντίληψη αυτής της κυβέρνησης ως προς την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, κάτι, που όπως είπε, εκφράζεται και με την απόφασή της το 3,5% των εσόδων που θα έχουν οι παραχωρησιούχοι να αποδίδεται στους δήμους που επιβαρύνονται από τη λειτουργία του λιμανιού.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο αντιπροσωπεία του ΤΑΙΠΕΔ, σε σύσκεψη που είχε γίνει στο υπουργείο Ναυτιλίας, είχε παρουσιάσει σχετική μελέτη την οποία εκπόνησαν ανεξάρτητοι σύμβουλοι με σκοπό τη διερεύνηση και την ανάδειξη των δυνατοτήτων κάθε Οργανισμού από τους δέκα (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Βόλος, Ραφήνα, Λαύριο και Ελευσίνα), ώστε το Δ.Σ. του Ταμείου να αποφασίσει τη στρατηγική και τα επόμενα βήματα.

Μέχρι τότε 35 εγχώρια και ξένα επενδυτικά σχήματα είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τα 10 λιμάνια, με Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Βόλο και Ηράκλειο να συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις.

Στα θετικά της Αλεξανδρούπολης είναι η γεωστρατηγική θέση του λιμανιού και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, αλλά και οι ήδη αξιόλογες υποδομές που διαθέτει εδώ και χρόνια όπως και οι δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών (ακτοπλοϊκών, εναέριων, οδικών και σιδηροδρομικών) και βεβαίως η συμφωνία που έχει υπογραφεί σύνδεσης Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επενδυτικά σχήματα από Κίνα, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ.

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είχε μιλήσει πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Χρήστος Λαμπρίδης, τονίζοντας ότι διαθέτει υποδομές από το 2000, οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα με αποτέλεσμα ο ΟΛΑ να στερείται σημαντικών εσόδων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η διοίκησή του καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες με αξιόλογα αποτελέσματα, και είχε αναφέρει ότι αυτό εμφανίζει μια σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και η περαιτέρω ανάπτυξή του είναι πάγιο αίτημα τόσο του Οργανισμού όσο και του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή: efsyn.gr