Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ματαίωσε μετά από 3 χρόνια το διαγωνισμό της ΜΕΑ, υπό το φόβο αγωγών

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ματαίωσε μετά από 3 χρόνια το διαγωνισμό της ΜΕΑ, υπό το φόβο αγωγών

Χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια, να έρθει η πρόσφατη προδικαστική προσφυγή της εταιρείας “ΗΛΕΚΤΩΡ” και να υπάρχει ο φόβος κατάθεσης αγωγών εναντίον του δήμου Αλεξανδρούπολης από τις εταιρείες των 6 σχημάτων που έλαβαν μέρος στην παλιά διαγωνιστική διαδικασία μέσω Σ.Δ.Ι.Τ για διαφυγόντα κέρδη, για να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην ματαίωση εκείνου του διαγωνισμού στις 30 Απριλίου του 2018. 

Συγκεκριμένα, αποφάσισε την ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης», όπως προκηρύχθηκε με την 71.271/17-10-2013 προκήρυξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για τους λόγους που αναφέρονται στο εισηγητικό μέρος της παρούσης απόφασης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30/04/2018  το συγκεκριμένο ήταν 9ο θέμα ημερήσιας διάταξης και ανέφερε:

«Έγκριση ή μη ματαίωσης διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου¨Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης”. Έγινε δεκτή η εισήγηση του ΑντιδημάρχουΤεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, κ.Κουκουράβα Γεωργίου και ψηφίσθηκε ομόφωνα η πρότασή του για την ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας &Θράκης», όπως προκηρύχθηκε με την 71.271/17-10-2013 προκήρυξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.​

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΜΕΑ με ΣΔΙΤ

Πέρα απ’ την μνημειώδη καθυστέρηση ματαίωσης του διαγωνισμού για εκείνη την “φαραωνική” Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων έμπνευσης Βαγγέλη Λαμπάκη, που θα συγκέντρωνε εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών από όλη την Θράκη και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015 αποφάσισε να μην προχωρήσει γιατί δεν συμφωνούσε με τα ΣΔΙΤ, υπάρχουν και άλλες διαστάσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Δηλαδή οι απόψεις που διατυπώνονται αναφέρουν:

  1. ​Υποστηρίζεται ότι η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο τώρα (30/04/2018) έγινε επειδή κατατέθηκε από την εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ (όπως απεκάλυψε το evros-news.gr ) που είναι στον αέρα για την νέα και μικρότερη ΜΕΑ.
  2. Υπενθυμίζουμε, ότι στα 6 σχήματα που έλαβαν μέρος στην παλιά διαγωνιστική διαδικασία μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. ήταν και η εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ (συμφερόντων εθνικού εργολάβου Μπόμπολα) μέσω του οκονομικού φορέα ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.- ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ.
  3. Τέλος, φημολογείται οτι η παραπάνω εταιρία ή και άλλες απο τα 6 σχήματα του παλιού διαγωνισμού μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. ενδεχομένως μπορεί να καταθέσουν κατά του Δήμου Αλεξανδρούπολης αγωγές αποζημίωσης για διαφυγόντα κέρδη από  την ακύρωση του διαγωνισμού εκείνου.
  4. Σε εκείνη μάλιστα την διαδικασία των Σ.Δ.Ι.Τ, είχε λάβει μέρος και η θυγατρική εταιρία του γνωστού Συριζαίου (παραλίγο “εθνικού καναλάρχη)Καλογρίτσα, η  ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, η οποία μάλιστα είχε βαθμολογηθεί από τον σύμβουλο του Δήμου με 90 μόρια με άριστα το 100!!! Κι όλα αυτά όταν ήταν γνωστό ότι αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητος (credit rating) εκείνη την περίοδο απο την ICAP ήταν  “Η”,  δηλαδή ΥΨΗΛΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Από τότε είχε φαίνεται… άκρες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.