Αντιδράσεις για την θεμελίωση Ιερού Ναού του Αγίου Κυρρίλλου στην Ορεστιάδα

Αντιδράσεις για την θεμελίωση Ιερού Ναού του Αγίου Κυρρίλλου στην Ορεστιάδα

Αντιδράσεις προκαλεί στην Ορεστιάδα και όχι μόνο, η απόφαση για Θεμελίωση Καθεδρικού Ναού του Αγίου Κυρίλλου την ερχόμενη Κυριακή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο, ο οποίος θα επισκεφθεί την περιοχή από αύριο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου ως την Δευτέρα 25 του μήνα.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός, έχουν αποφασίσει ο Ιερός Ναός του Αγίου Κυρίλλου να θεμελιωθεί σε οικόπεδο το οποίο ανήκει στην κυριότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει παραχωρηθεί προς χρήση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, δηλαδή στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. 

Χθες συνεργεία προσπάθησαν να ρίξουν μπετόν σε ένα σημείο, προκειμένου να γίνει εκεί η θεμελίωση, αλλά μια από τις αντιδράσεις προήλθε από την επικεφαλής με τον συνδυασμό “Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω” της μειοψηφίας στον δήμο Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου. Σε σχόλιο στην προσωπική της σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της επισημαίνοντας: “Αυτό είναι το τσιμέντο που κάποιοι (σταλμένοι από την Μητρόπολη; σταλμένοι από τον Δήμο;) προσπάθησαν να ρίξουν στην αυλή του οικοπέδου που ανήκει στην κυριότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει παραχωρηθεί προς χρήση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, δηλαδή στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Ήθελαν να ολοκληρώσουν αυτό το κομμάτι με τσιμέντο και να στήσουν μία κολώνα πάνω στην οποία θα έβαζαν ένα σταυρό, κατασκευή που θα χρησιμοποιούνταν για τη θεμελίωση του νέου ναού από τον Πατριάρχη. Όμως τους σταμάτησαν οι νόμιμοι χρήστες του οικοπέδου αυτού, απαγορεύοντάς τους τη συνέχιση των εργασιών και προειδοποιώντας τους ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδό τους στο οικόπεδο αυτό για τη θεμελίωση του ναού. Σημειωτέον ότι την Κυριακή η υπηρεσία θα είναι κλειστή, το οικόπεδο είναι περιφραγμένο και η αυλόπορτά του κλειδωμένη. Αδυνατώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν η Δημοτική και η Εκκλησιαστική Αρχή του τόπου μας να κάνουν όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και να εμπλέκουν και τον Πατριάρχη σε αυτή την αμφιβόλου νομιμότητας και απ’ ότι φαίνεται αδύνατο να πραγματοποιηθεί θεμελίωση”.

Η δεύτερη αντίδραση ανήκει στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πυθίου Χάρη Θεοχαρίδη, ο οποίος επεσήμανε πως ο τάφος του Αγίου Κυρίλλου βρίσκεται στο χωριό του και δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ο ναός στην Ορεστιάδα. “Ο τάφος του Αγίου Κυρίλλου είναι στο Πύθιο και δεν πρέπει καμία δημοτική αρχή της Ορεστιάδας να δεχτεί να γίνει η ανέγερση του ναού του Αγιου Κυρίλλου στην πόλη της Ορεστιάδας. Καλά είναι να υπάρχει αλληλοσεβασμός και από τις 2 μεριές και όχι να επιτρέψουμε να μας βάζουν σε αντιπαλότητα” .

Αντίθετος με την κατασκευή Ιερού Ναού στο συγκεκριμένο σημείο είναι και ο ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Βενετίδης, που μιλώντας στην ιστοσελίδα trhrakinea.gr και τον καταξιωμένο δημοσιογράφο Γιάννη Τομαδάκη τόνισε: “Έχω εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεση μου στο χτίσιμο εκκλησίας στο σημείο. έχουμε πολλές εκλλησίες ήδη και δεν χρειαζόμαστε άλλες. Αυτό που πρέπει να δημιουργηθεί εδώ είναι κατά τη γνώμη μου μια στέγη περίθαλψης και ανακούφισης ηλικιωμένων ή και απόρων. Από την στιγμή που είχαμε αναλάβει την διοίκηση της Περιφέρειας, αυτό σκεφθήκαμε και πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσει”.

Ας ελπίσουμε πάντως το θέμα να ξεκαθαρίσει μέχρι αύριο και να μην υπάρξουν προβλήματα την Κυριακή που είναι προγραμματισμένη η θεμελίωση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο, γιατί η περιοχή θα γίνει ρεζίλι.