Σαμοθράκη ώρα Μηδέν: Όλη η βοήθεια ως τώρα 300.000 ευρώ, ο στρατός και η Πυροσβεστική

Σαμοθράκη ώρα Μηδέν: Όλη η βοήθεια ως τώρα 300.000 ευρώ, ο στρατός και η Πυροσβεστική

Συμπληρώνεται σήμερα μια εβδομάδα από την αποφράδα περασμένη Δευτέρα, που η πρωτοφανής θεομηνία χτύπησε ως… τσουνάμι την Σαμοθράκη και προκάλεσε βιβλικές καταστροφές. Σήμερα η κατάσταση προφανώς δεν είναι όπως τις πρώτες ημέρες, αλλά το νησί εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, που για να λυθούν χρειάζονται χρήματα (για εκατομμύρια ζημιές μίλησε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας), αλλά και ουσιαστική βοήθεια σε τομείς που προέχουν αυτή την στιγμή.

Gepostet von Evi Vrachiolia am Donnerstag, 28. September 2017

Καλές οι επισκέψεις και οι αυτοψίες, οι δηλώσεις συμπάθειας και η επισήμανση ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα και άμεσα η Κυβέρνηση, το Κράτος, η Πολιτεία, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όμως εκείνο που μετράει για τους κατοίκους είναι η ουσία. Γιατί νερό ακόμα δεν υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα δίκτυα ύδρευσης, πολλοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, σπίτια κια καταστήματα παραμένουν γεμάτα λάσπες και μπάζα, το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει, το Δημαρχείο έχει… κατεδαφιστεί και ο δήμαχος με τους συνεργάτες του και τους ηρωικούς υπαλλήλους, παλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, συνεπικουρούμενοι από τους κατοίκους, τον στρατό και τους πυροσβέστες για να δώσουν λύσεις.

Πρώτοι εμείς στο evros-news.gr, επισημάναμε και εξήραμε την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης με την αποστολή στη Σαμοθράκη του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, του Γενικού Γεραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ.Καπάκη, άλλων Γενικών Γραμματέων Υπουργείων και διευθυντών αρμόδιων φορέων. Όπως φυσικά και του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του βουλευτή Έβρου Τάσου Δημοσχάκη και μέρες αργότερα του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και των τριών κυβερνητικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσας Γκαρά, Γιώργου Καίσα και Δημήτρη Ρίζου.

Gepostet von Evi Vrachiolia am Samstag, 30. September 2017

Όλοι αυτοί όμως, ήλθον, είδον και απήλθον και τα προβλήματα έμειναν πίσω. Τί άλλο έφτασε στην Σαμοθράκη; Από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Πολιτείας εν τη γενικότερη έννοια, συνολικά μόλις 300.000 ευρώ. Οι 150.000 από τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, μετά και την επίσκεψη Πέτροβιτς στο γραφείο του στην Αθήνα και άλλες 150.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας μίλησε όμως για καταστροφές εκατομμυρίων ευρώ και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης για να μπορέσει ο δήμος να αποκαταστήσει τις ζημιές.

Ακόμα έφτασε από την πρώτη στιγμή ο στρατός με δυο-τρία μηχανήματα και άνδρες, αρκετοί πυροσβέστες που άμεσα τις πρώτες μέρες βοήθηκαν αλλά τώρα δεν μπορούν να συνεισφέρουν και πολλά. Ο κ.Βίτσας επεσήμανε με δραματικό τρόπο την έλλειψη μηχανημάτων που είναι απαραίτητα για την διάνοιξη των δρόμων, επαρχιακού αλλά και αγροτικού δικτύου και απηύθυνε έκκληση και πάλι να αποσταλούν από όποιον μπορεί. “Από την πρώτη στιγμή έχουμε ζητήσει βοήθειες σε μηχανήματα και χειριστές για να δουλεύουν παράλληλα σ όλες τις περιοχές. Γίνονται συνεχής προσπάθειες τόσο σε μηχανήματα όσο και σε χειριστές και όταν εξασφαλιστούν θα γίνουν αποκαταστάσεις σε όλες τις περιοχές”.

Gepostet von Evi Vrachiolia am Donnerstag, 28. September 2017

Ο Περιφερειάρχης κ.Μέτιος με δήλωση του προθές τόνισε ότι:  “Η Περιφέρεια θα διαθέσει ποσό 150 χιλιάδων ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών αποκατάστασης στις υποδομές της Σαμοθράκης. Για τον σκοπό αυτό, δόθηκε εντολή να μεταβούν άμεσα στο νησί 24 μηχανήματα έργου για διάστημα δύο εβδομάδων ώστε να πραγματοποιήσουν επείγουσες εργασίες αποκατάστασης υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου”. Στη Σαμοθράκη τα περιμένουνως το… μάνα εξ ουρανού.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης έκανε επίσης γνωστό ότι έχει απευθυνθεί στις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΑΜΘ και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για να σταλούν ειδικά κλιμάκια να εκτιμήσουν την κατάσταση και την εβδομάδα αυτή αναμένει γεωλόγους και γεωτεχνικούς για να κάνουν αυτοψίες που έχει διαμορφωθεί από την θεομηνία. Πράγματι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Περιφερειάρχη: “Δόθηκε εντολή σε ομάδα επτά μηχανικών της Περιφέρειας, υπό τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της ΠΑΜΘ κ. Αναστάσιο Παράσχου, να μεταβούν στη Σαμοθράκη για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την εκτέλεση έργων σε σημεία του οδικού δικτύου που έχουν καταστραφεί”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λαμπάκης για Σαμοθράκη: Αυτά κάναμε ως δήμος Αλεξανδρούπολης. Αυτοί φταίνε για την καταστροφή

Επίσης, αύριο Τρίτη όπως ανακοίνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: “Κλιμάκιο από έμπειρους επιστήμονες της ακαδημαϊκής κοινότητας του, την Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Οκτωβρίου2017 προκειμένου να συνδράμουν στην αξιολόγηση και αποκατάσταση των καταστροφών και την άμβλυνση των επιπτώσεων στην κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού. Τον συντονιστή της αποστολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αναπληρωτή πρύτανη θα συνοδεύουν τα μέλη της πολυτεχνικής σχολής, καθηγητής Αλέξανδρος Κοκκάλης, ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Χαλιορής, και ο αναπληρωτής καθηγητής Παράσχος Μελίδης.

Η πολυδιαφημισμένη άμεση βοήθεια ήταν μερικοί σωλήνες και ένας… υδραυλικός

Κι επειδή στο evros-news.gr τα γράφουμε ΟΛΑ και δεν μας νοιάζει αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης που είναι ο μεγαλύτερος του Έβρου και της Θράκης και διαθέτει ειδικά μηχανήματα που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων, βρέθηκε με τρεις μέρες καθυστέρηση στο νησί κουβαλώντας μερικούς σωλήνες ύδρευσης(που και αυτοί απαραίτητοι είναι σίγουρα για την αποκατάσταση του δικτύου) και όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης σήμερα, θα στείλει και έναν… υδραυλικό για να βοηθήσει στο ίδιο θέμα. Σαν να μην έφτανε μάλιστα αυτό, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Βαγγέλης Μυτιληνός πήραν… σβάρνα κανάλια και ραδιόφωνα και έκαναν δηλώσεις πόσο κοντά στην Σαμοθράκη βρίσκονται και συμπαραστέκονται, την ίδια στιγμή που τόνιζαν ότι δεν πρέπει να γίνεται επικοινωνιακή εκμετάλλευση της συμφοράς. Θα πει κανείς, πως υπάρχουν και οι μελέτες που γίνονται σε συνεργασία με τον δήμο του νησιού, για το δημαρχείο, το γυμνάσιο και το Κέντρο Υγείας, αλλά αυτά ήταν προγραμματισμένα έτσι και αλλιώς πριν την θεομηνία. Άμεσα για ανακούφιση των πληγέντων, δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Αλλά τουλάχιστον ο δήμος Αλεξανδρούπολης και ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης είχαν παρουσία. Οι υπόλοιποι, έστω και ηθικά να συμπαρασταθούν με την φυσική τους παρουσία στο συνάδερφο τους κ.Βίτσα και τους κατοίκους και αναφέρομαι στους δημάρχους Σουφλίου Βαγγέλη Πουλιλιό, Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη και Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη(το καλοκαίρι είχε πάει στο νησί και για διακοπές), ήταν κυριολεκτικά άφαντοι. Ωραία αλληλεγγύη σε δύσκολες στιγμές. Κι ύστερα μας φταίνε οι εκτός Έβρου.

Υπήρξε ουσιαστική βοήθεια από φορείς

Υπήρξε πάντως και άμεση αντίδραση και ουσιαστική βοήθεια από διάφορους φορείς και ιδιώτες, που προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια και ανακούφιση στους Σαμοθρακίτες. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης δια του προέδρου του Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ έστειλε παλέτες με εμφιαλωμένα νερά που τόσο τα είχαν ανάγκη, λόγω της κατεστραμμένης ύδρευσης. Όπως το ίδιο έκανε και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συγκλονιστικά βίντεο από τις βιβλικές καταστροφές.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου αποφάσισε “πάγωμα” των ληξιπρόθεσμων χρεών επαγγελματιών και κατοίκων της Σαμοθράκης ως το τέλος του χρόνου. Η ακτοπλοϊκή εταιρεία SAOS Ferries ανακοίνωσε ότι προσέφερε δωρεάν εισιτήρια αξίας 7.000 ευρώ για μηχανήματα και επιβάτες, πυροσβέστες και υπαλλήλους από και προς Σαμοθράκη με το πλοίο της ΣΑΟΣ ΙΙ και η CS Ferries ανακοίνωσε ότι μετέφερε μηχανήματα και πυροσβέστες δωρεάν.

Ο Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός Έβρου έστειλε φάρμακα, ενώ το “‘Ολοι μαζί μπορούμε” του ΣΚΑΪ συγκέντρωσε 104 κούτες φάρμακα για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων της Σαμοθράκης μετά την κινητοποίηση απλών πολιτών και φαρμακοποιών στη Γλυφάδα. Απλές κινήσεις αλληλεγγύης, φορέων και απλών ανθρώπων που ένιωσαν σαν να χτύπησε το δικό τους σπίτι η συμφορά που βρήκε το νησί. Σίγουρα υπήρξαν και από άλλους ιδιώτες και επιχειρήσεις εκτός Σαμοθράκης, απλά δεν τις έχουμε υπόψη μας αυτή την στιγμή.

Θα ξαναλειτουργήσουν αύριο Γυμνάσιο και Λύκειο

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Σαμοθράκης θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο 3 Οκτωβρίου 2017, μια βδομάδα μετά το κλείσιμο τους, αφού τα προβλήμνατα υδροδότησης που υπήρχαν αλλά και τα υπόλοιπα ξεπεράστηκαν.