ΦΡΑΓΜΑ ΕΒΡΟΥ: Ενδιαφέρον της ΔΕΗ να το χρηματοδοτήσει και ως Υδροηλεκτρικό

ΦΡΑΓΜΑ ΕΒΡΟΥ: Ενδιαφέρον της ΔΕΗ να το χρηματοδοτήσει και ως Υδροηλεκτρικό

Ενδιαφέρον της ΔΕΗ να συμμετέχει στην κατασκευή του Φράγματος στον βόρειο Έβρο, ώστε αυτό να λειτουργεί και ως υδροηλεκτρικό, είχαμε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του evros-news.gr τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για το Φράγμα, που όπως ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΜΕ εξετάζει η Κυβέρνηση, στην περιοχή είτε του Μικρού Δερείου, είτε των Μεταξάδων στον Ερυθροπόταμο.

Στο ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει, αναφέραμε ότι πριν από δεκαετίες είχαν ξεκινήσει οι μελέτες και τα σχέδια για την κατασκευή ενός φράγματος, όπως αυτό του Ιβαήλονγκραντ της γειτονικής Βουλγαρίας, στην περιοχή του Μικρού Δερείου. Τελικά όμως η ιδέα εγκαταλείφθηκε. Εδώ και λίγους μήνες, ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καίσας το επανέφερε στα αρμόδια υπουργεία, που το είδαν θετικά. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι χρειάζονται κάποια εκατομμύρια ευρώ αρχικά για την επικαιροποίηση των μελετών και φυσικά πολύ περισσότερα για την κατασκευή του. Αυτή πάντως υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Στην περιοχή Μεταξάδων ως αρδευτικό, αλλά και υδροηλεκτρικό

Οι νεότερες εξελίξεις που πληροφορούμαστε είναι ότι: Υπάρχει μια σχετική μελέτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για την κατασκευή του φράγματος στην περιοχή των Μεταξάδων και συγκεκριμένα στο Αλεποχώρι όπου περνάει ο Ερυθροπόταμος. Εκεί δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί κάποιο χωριό, όπως θα πρέπει να συμβεί στην περίπτωση του Μικρού Δερείου που προέβλεπε ο παλαιότερος σχεδιασμός.

Πριν λίγες ημέρεςεπικοινώνησε με τον δήμο Διδυμοτείχου ο Εβρίτης Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλης Τσολακίδης και ενημέρωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλία Μοναχολιά, να συμμετέχει η ΔΕΗ ως χρηματοδότης στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, με την δημιουργία ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού. Άλλωστε η κορυφαία εταιρεία έχει ήδη 17 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς που λειτουργεί και παράγει ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Φράγμα στο Δέρειο σκέφτεται η Κυβέρνηση. Πρόταση Καίσα που «τρέχει» το θέμα

Οπότε, εκτός από την άρδευση της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου από τους Μεταξάδες ως το Διδυμότειχο σε όλα τα χωριά και αν η ποιότητα του νερού είναι καλή την ύδρευση του δήμου Διδυμοτείχου, υπό προϋποθέσεις μπορεί το συγκεκριμένο φράγμα να προσφέρει και υδροηλεκτρική ενέργεια. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει το επόμενο διάστημα είτε επίσκεψη του κ.Μοναχολιά στο Διδυμότειχο, είτε ταξίδι του δημάρχου Παρασκευά Πατσουρίδη και του Αντιδημάρχου Γιάννη Τοπαλούδη που ασχολείται με το θέμα  στην Αθήνα, για να συζητηθεί το συγκεκριμένο project.