Μπλοκάρουν τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης τους ψεκασμούς ακμαιοκτονίας για τα μεγάλα κουνούπια

Μπλοκάρουν τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης τους ψεκασμούς ακμαιοκτονίας για τα μεγάλα κουνούπια

Πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα μεγάλα κουνούπια υπάρχει ήδη σε όλο τον Έβρο και παρ’ ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το έχουν καταγράψει, τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν δώσει ακόμα την απαραίτητη άδεια, προκειμένου να γίνουν εναέριοι ψεκασμοί ακμαιοκτονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς έστειλε ήδη κατεπείγον έγγραφο(ULV) της Διεύθυνσης Δημόσιας της Περιφέρειας, με το οποίο ζητάει από τα συγκεκριμένα υπουργεία να αρχίσουν άμεσα οι ψεκασμοί ακμαιοκτονίας. Δηλαδή να γίνεται η καταπολέμηση στον αέρα και για τα μεγάλου μεγέθους κουνούπια, αφού υπάρχουν 200.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στις παρέβριες περιοχές που επιτείνουν το πρόβλημα, αλλά και 500.000 (μισό εκατ.) στρέμματα με οριζώνες στην τουρκική πλευρά.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, όλα αυτά αποτελούν πηγή κουνουπιών και υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για την δημόσια υγεία. “Ζητάμε να εγκρίνεται άμεσα την έναρξη της ακμαιοκτονίας, γιατί παρά τους συνεχείς

αεροψεκασμούς προνυμφοκτονίας, το πρόβλημα παραμένει και είναι έντονο” επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του κ.Πέτροβιτς.

Συνεχίζονται οι… ψεκασμοί και την ερχόμενη εβδομάδα

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που διενεργεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σας ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθούν αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών τις ημέρες:  ΔΕΥΤΕΡΑ,  ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ  23, 24 και 25 Απριλίου αντίστοιχα, του έτους 2018

Πεδίο Εφαρμογής-περιοχές: Στο φυσικό/αγροτικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στην παρέβρια ζώνη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Νότιο έως βόρειο τμήμα του Νομού).

Ώρα εκτέλεσης αεροψεκασμών : 06:00 – 12:00

Προφυλάξεις: παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν στο φυσικό/αγροτικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών, άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού, για λόγους καθαρά προληπτικούς.

Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Για την διενέργεια των ψεκασμών ακολουθούνται οι οδηγίες που ορίζονται στα με αρ. πρωτ. Γ1α/Γ.Π.19586/07-03-2018 (ΑΔΑ:6ΚΙΤ465ΦΥΟ-6ΕΝ) και Γ1α/Γ.Π. 19158/09-03-2018 (ΑΔΑ: ΨΝ9Ι465ΦΥΟ-ΕΒΩ) έγγραφα του Υπουργείου Υγείας, καθώς και στο υπ’ αρ. πρωτ. 2272/31397/28-2-2018 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η εφαρμογή θα γίνει:

  • με ευθύνη του ανάδοχου φορέα που είναι o Ευθύμιος Χασκόπουλος «Αεροεφαρμογές ΕΠΕ».
  • με χρήση ελικοπτέρου που φέρει ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό.
  • με συνεχή επίβλεψη από ειδικούς επιστήμονες υπαλλήλους της Περιφέρειας

                  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

  • Με εγκεκριμένα για το σκοπό σκευάσματα που ορίζονται με την προαναφερθείσα υπ’ αριθ. 2272/31397/28-2-2018 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπ’ αριθ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π. 19158/09-03-2018 (ΑΔΑ: ΨΝ9Ι465ΦΥΟ-ΕΒΩ) έγγραφο του Υπουργείου Υγείας περί χορήγησης άδειας αεροψεκασμών στην Π.Α.Μ.Θ.για το έτος 2018

Σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι συνθήκες να γίνει, θα μεταφερθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στα τηλέφωνα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

τηλ. 2551355331  

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*