Γιόρτασαν το κουρμπάνι στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Δορίσκου(φωτό)

Γιόρτασαν το κουρμπάνι στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Δορίσκου(φωτό)

Το κουρμπάνι γιόρτασαν χθες στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Δορίσκου, παρουσία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και του Αντιδημάρχου Φερών Νίκου Γκότση, οι κάτοικοι του όμορφου χωριούθ της περιοχής Αλεξανδρούπολης.

Στα καζάνια με το μοσχαρίσιο κρέας και τα άλλα υλικά, βοήθησαν μάλιστα στο ανακάτεμα δήμαρχος και αντιδήμαρχος, που αντάλλαξαν ευχές εν όψει της σημερινής εορτηής του Αγίου Γεωργίου, προς τιμήν του οποίου σε πολλά μέρη της Θράκης ακολουθούν το έθιμο αυτό από παλιά.

Το κουρμπάνι γίνεται στην εορτή του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) την οποία τιμούν και οι Τούρκοι, αφού συσχέτιζαν τον Άγιο Γεώργιο με μουσουλμάνο άγιο που τον ονόμαζαν “Χιδίρ Ελέζ”. Την παραμονή της εορτής, τα “κουρμπάνια”, δηλαδή τα ζώα που θα σφάζονται, οδηγούνται στα προαύλια των εκκλησιών του Αγίου Γεωργίου. Κολλούν κεριά στα κέρατά τους και τα στολίζουν με διάφορους τρόπους. Αυτά “διαβάζονται”, δηλ. ευλογούνται από τους ιερείς.

Κατά τόπους υπήρχαν διάφορες λεπτομέρειες του τελετουργικού, όπως ο τρόπος διανομής του κρέατος. Σε κάποια χωριά γίνονταν και παλαιστικοί αγώνες και ο νικητής έπαιρνε το κουρμπάνι. Αλλού, από το αίμα του ζώου έβαζαν ένα σημάδι στο μέτωπο ή έκαναν το σύμβολο του σταυρού στο υπέρθυρο. Οι βοσκοί “διαβάζουν” τα σημάδια στο κόκκαλο της ωμοπλάτης (ωμοπλατοσκοπία) και προλέγουν διάφορα γεγονότα που θα συμβούν. Τα ζώα μπορεί να ευλογηθούν και να σφαχτούν και σε σπίτια.